Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Jantje Beton. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar spelen het meest buiten zonder toezicht van volwassenen. Een kwart van die groep doet dat elke dag en nog eens een derde meer dan drie keer per week. Kinderen van 13 tot en met 15 jaar spelen minder buiten.
Gemiddeld spelen kinderen 8,4 uur per week buiten. 58% van de kinderen speelt minder buiten dan dit gemiddelde.
Sommige kinderen in deze 21ste eeuw kunnen zelfs nooit buitenspelen, omdat ze geen toegang hebben tot speelruimte en beweegaanbod in de buurt, en opgroeien in armoede en in kleine appartementen. Buiten spelen is nochtans absoluut noodzakelijk voor de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling van onze kinderen.
Hoeveel tijd per dag wordt geadviseerd om (buiten) te spelen
De Nederlandse beweegrichtlijnen geven aan dat kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud geldt dat zij minstens 1 uur per dag matig intensieve lichamelijke activiteit zouden moeten hebben.
4 tot 6: in de leeftijdsfase van 4 tot 6 jaar kun je beginnen met het opbouwen van het alleen buitenspelen als je denkt dat je de verantwoordelijkheid kan dragen voor zijn/haar eigen veiligheid. In de volgende alinea lees je meer over hoe je het alleen buitenspelen van je kind kunt opbouwen.
Per kind verschilt het hoe lang het alleen kan spelen, het ene kind kan zichzelf goed vermaken en het andere kind zoekt meer je nabijheid. Hier vind je wat algemene richtlijnen: Peuters: ongeveer 15 minuten. Kleuters: ongeveer 20-30 minuten.
Een kind van 3 jaar kan al wat beter alleen spelen, maar twintig minuten is lang. Je peuter wil graag veel uitproberen; alles is interessant. Geef hem of haar veel kans om te ontdekken. Zorg voor afwisselend speelgoed, voor spullen in huis waar je kind mee kan spelen, en ga regelmatig samen naar buiten.
Een op de vijf kinderen speelt elke dag buiten, maar bijna een op de zes doet dat nooit. Jonge kinderen spelen meer buiten dan oudere. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Jantje Beton. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar spelen het meest buiten zonder toezicht van volwassenen.
Een kind moet minimaal twee uur per dag buitenspelen volgens De Wereld Gezondheidszorg Organisatie. Het is belangrijk dat je kind in beweging blijft, de sensomotorische ontwikkeling van je kind wordt daardoor namelijk gestimuleerd. Zo kunnen ze hun spierkracht, evenwicht en uithoudingsvermogen ontwikkelen.
Buitenspelen heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties van kinderen. Kinderen die vaak buitenspelen, hebben een betere hersenontwikkeling dan kinderen die dit niet doen.
Hoeveel uur spelen kinderen buiten? Veertig procent van de kinderen in Nederland speelt minder dan een uur per dag buiten, blijkt uit het onderzoek van Kantar Public in opdracht van Jantje Beton.
Kleine kinderen zijn redelijk impulsief in hun emoties. Als ze boos zijn, blij, verdrietig, dan produceren ze vaak extra geluid. Ook tijdens het spelen, en dan vooral in de omgang met andere kinderen, vinden ze het heerlijk om veel lawaai te maken. Zo raken ze hun energie kwijt en kunnen ze zich uiten.
Gillen helpt kinderen te leren communiceren met de wereld: hoe kan ik iets duidelijk maken aan de ander? En door te gillen ontdekken ze hun eigen stem. Naarmate kinderen ouder worden, leren ze dat ze ook op andere manieren iets duidelijk kunnen maken of gevoelens kunnen uiten.
6 - 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten; 8 - 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag; 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag; 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
Maak tijd voor buiten spelen in de natuur
Dr. Agnes van den Berg en Dr. Femke Beute in 2019 in hun wetenschappelijke rapport over natuur en kinderen. Kinderen die buiten in de natuur kunnen spelen hebben een voorsprong: zij ontwikkelen zich beter, zijn gezonder en mentaal weerbaarder.
Spel versterkt dus ook hun lichamelijke ontwikkeling en hun spraak-taalontwikkeling. Verder leren kinderen tijdens het spelen om te gaan met emoties, bijvoorbeeld wanneer zij op hun beurt moeten wachten. En ze leren zich in te leven in andere kinderen, wat zij van het spel vinden en hoe zij zich voelen.
Overdag je kind voor een korte tijd alleen laten kan meestal vanaf een jaar of 9-10 en zo bouw je dat met de jaren op. Laat je je kind een hele dag en dus ook 's nachts alleen thuis blijven, dan kan dit gewoonlijk vanaf een jaar of 16.
' In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.
In het begin is dat vaak nog heel voorzichtig een uurtje afspreken en dan is het vaak al weer genoeg. Naarmate het kind wat meer ervaring op doet in het samen spelen, zal het wat vaker gaan afspreken en ook wat langer willen en kunnen spelen. Al is over het algemeen twee uurtjes spelen voor kleuters toch wel genoeg.
8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
'Laat kinderen van 0 tot 4 jaar niet alleen buitenspelen. Vanaf 4 tot 6 jaar kun je dit langzaam opbouwen als je merkt dat je kind goed op zichzelf kan passen. Vanaf 6 jaar lukt het de meeste kinderen om zelf buiten te spelen en kun je ze zelfs alleen op pad sturen, bijvoorbeeld naar een vriendje.
Samen spelen
Vanaf 3 jaar proberen kinderen meer samen te spelen, maar dit gaat nog moeizaam. Ze willen meestal nog steeds vooral dat het andere kind meedoet met wat zij zelf aan het doen zijn. Vanaf 4 jaar gaat het samenwerken en spelen van kinderen al beter.
Als volwassene spelen we niet meer omdat we worden meegezogen door ons drukke leven. We zijn druk bezig met een serieuze carrière, we gaan trouwen, krijgen een gezinnetje en nog veel meer. Daarnaast denken we er geen tijd voor te hebben en vinden we spelen nutteloos. We zijn gewend om alles te doen voor een reden.
Een kleuter kan zich al iets langer richten op een activiteit. Hierbij mag je rekenen op een 20 tot 30 minuten. Pas vanaf een leeftijd van ongeveer 7 jaar, kan je verwachten dat een kind ongeveer een klein uurtje zelfstandig kan spelen. Graag geef ik mee dat dit richtlijnen zijn.