Jaarlijks belandt 145 miljoen kilo kleding bij het restafval.
Europeanen kopen jaarlijks bijna 26 kg aan textiel en gooien jaarlijks ongeveer 11 kg textiel weg. Gebruikte kleding wordt soms naar landen buiten de EU uitgevoerd, maar de overgrote meerderheid (87 %) komt in de verbrandingsoven of op stortplaatsen terecht.
Kledingkast van de Nederlandse consument
koopt gemiddeld 46 kledingstukken per jaar; • heeft een garderobe van gemiddeld 173 kledingstukken (waarvan 50 ongedragen in het afgelopen jaar); • gooit jaarlijks 40 kledingstukken weg.
In Nederland komen per jaar bijna 1 miljard kledingstukken en accessoires op de markt Exclusief accessoires gaat het om 900 miljoen kledingstukken.
Door het wassen van kleding komen er jaarlijks ongeveer 500.000 ton aan microvezels vrij. Dit staat ongeveer gelijk aan 50 miljard plastic flesjes. Microvezels zijn kleine deeltjes plastic die niet afbreekbaar zijn. Verreweg de grootste boosdoener hiervan is de stof polyester.
1. Elektriciteitsproductie stoot meeste CO2 uit. De energieproductie is de grootste uitstoter van CO2 ter wereld. Hoeveel CO2 stoot de elektriciteitsproductie uit: 32,10 miljard ton CO2 per jaar.
Per kledingstuk komt er gemiddeld 63 kg CO2 vrij, hoeveel kilo Co2 heb jij vandaag aan? Een groot probleem in de sector zijn de goedkope 'fast fashion' winkelketens, zij spelen goed in op de wegwerpcultuur van de westerse bevolking.
Kledingwinkels die tijdens de coronacrisis hun deuren moesten sluiten zitten nu met bergen onverkochte kleding. Een groot deel daarvan zal worden verbrand, zo blijkt dat alleen al in Nederland jaarlijks meer dan 1,2 miljoen onverkochte kledingstukken worden vernietigd.
Hoeveel kleding kun je eigenlijk uitzoeken voordat je een kilo kleding hebt? Dat ligt natuurlijk een beetje aan het soort kleding. Dikke jassen zijn een stuk zwaarder dan een dun t-shirt. Maar gemiddeld gezien is een kilo kleding bijvoorbeeld: 3 spijkerbroeken, 10 t-shirts of 5 jurken.
Oude kleding verkocht aan kringloopwinkels en het buitenland
Of er wordt een verdeling gemaakt tussen winterkleding (Oost-Europa) en zomerkleding (Afrika en Azië). Zo komt 60 tot 70 procent van de hier ingezamelde kleding in het buitenland terecht.
We hebben veel te veel kleding en kopen ook te veel, blijkt uit de studie 'Measuring the Dutch Clothing Mountain'. Onze garderobe bestaat gemiddeld uit 173 kledingstukken, waarvan we er ongeveer 50 niet gedragen hebben in het afgelopen jaar. Dat is bijna een derde van de totale inhoud van onze kast!
Mensen hebben gemiddeld 130 kledingstukken. Dat zijn er dus minder dan die zo vaak geciteerde 173 kledingstukken, een aantal dat pas opduikt in de samenvatting van het rapport.
De gemiddelde Nederlander koopt nu jaarlijks 46 stukken kleding en doet er 40 weg. In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Impact van kleding
Dit heeft gevolgen voor het milieu: ongeveer 4 procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen komt door de kleding- en schoenenindustrie. Ook in Nederland blijft het aanbod toenemen, er komen hier per jaar bijna 1 miljard kledingstukken op de markt.
Bijna 70% van het ingeleverde textiel kan opnieuw als kleding worden gedragen.Een deel daarvan gaat naar kringloopwinkels in Nederland.De rest krijgt een bestemming in het buitenland.
Er kan nog zoveel gedaan worden met tweedehands kleding en textiel. Alle ingezamelde textiel gaat naar een van onze sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren we het op soort en kwaliteit. Vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming.
Hoeveel weegt een broek? Een broek weegt gemiddeld 500 - 800 gram. Een pantalon is lichter dan een spijkerbroek, en weegt gemiddeld 500 - 700 gram. Een spijkerbroek weegt gemiddeld 650 - 800 gram, omdat het gemaakt is van het zwaardere denim katoen.
Een casual outfit weegt al snel 1 tot 2 kilogram en een formele outfit weegt al snel 3 tot 4 kilogram. Bij een casual outfit moet je denken aan een spijkerbroek (750 gram), t-shirt (250 gram), onderbroek en sokken (150 gram). Hoeveel kg weegt mijn kleding?
Moeilijk recyclebaar
Recycling van textiel naar textiel is meestal te ingewikkeld.” Dat komt doordat veel textiel uit verschillende vezels bestaat die moeilijk te scheiden zijn. Dat zien we al bij spijkerbroeken, die naast katoen en polyester ook elastaan bevatten om het rek te geven.
In Nederland worden ieder jaar 21,5 miljoen kledingstukken niet verkocht. Jaarlijks worden 1,23 miljoen stukken vernietigd en bijvoorbeeld verwerkt tot vulling voor autostoelen, of verbrand. Dit zijn cijfers van een paar jaar geleden, maar er is niemand die precies weet hoe het zit.
Nederlanders zijn het gemak van het terugsturen gewend. Volgens een onderzoek van pakketbezorger DPD zijn we er zelfs Europees kampioen in. Van alle pakjes wordt 9 procent teruggestuurd, en daar maakt kledij zowat de helft van uit.
De totale industrie draagt bij aan zo'n 32% van de totale uitstoot van de broeikassen. Eén van deze vervuilers is de chemische industrie. De chemicaliën die voor deze vervuiling zorgen worden gebruikt in producten als plastic en kunstmest.
Watervervuiling. Een standaard jeans gebruikt tot 7.000 liter water om te maken (dat zijn bijna 54 volle badkuipen). Na de landbouw is het verven van textiel de op een na grootste vervuiler van zoet water ter wereld, ook al wordt de wereld tegelijkertijd geconfronteerd met zoetwaterschaarste.
Bomen die het meeste CO2 opnemen uit de lucht
Zoals iedereen wel weet zijn er loof- en naaldbomen. Het voordeel van naaldbomen is dat ze het gehele jaar groen zijn en relatief weinig groen verliezen. Groen verliezen is uiteraard goed voor de bodemkwaliteit maar zorgt wel ook voor uitstoot van CO2.