Want het feit dat de beesten waren opengesneden kan hij uitleggen. Bij wilde ganzen zijn de borstfilets namelijk prima te eten. Niet de levers, zoals sommige mensen denken. "Van jonge ganzen kun je de borstfilets zo bakken, als een biefstuk" zegt Kees.
Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) bevestigt aan de krant Het Belang van Limburg dat het volkomen veilig is om een stukje wilde gans te eten. “Het vlees valt onder de categorie wild”, legt woordvoerder Hélène Bonte uit. “In het geval van ganzen gaat het om vrij wild, niet opgekweekt.
"Het eten van ganzen is beter voor het milieu dan varkens of kippen uit de bio-industrie. De verschillende onderdelen van de gans zijn bovendien erg goed bruikbaar. Gans is eigenlijk echt het meest veelzijdige stukje vlees." Waar je bij het bakken op moet letten, is dat het vlees niet te taai wordt.
Ganzenvlees is heerlijk, puur en mager vlees uit de vrije natuur. Ze maken veel vlieguren en dat zorgt ervoor dat er weinig vet aan het vlees zit. Het past daarom ook prima in gezonde diëten. Het is echt wild want de ganzen scharrelen zelf hun eten bij elkaar.
"Een jonge gans kun je als biefstuk bakken, dan heeft het echt de smaak van een runderbiefstuk met een lichte leversmaak. Het is ontzettend mager en lekker vlees, maar nog onbekend bij mensen."
Groenvoer zoals sla, andijvie, witlof en gemaaid gras mag je altijd bijgeven. Tijdens de winterperiode kan je een graanmengsel bijgeven zodat de ganzen wat extra vet krijgen. Ganzen die aan de leg zijn, geef je best schelpengrit bij om aan de calciumbehoefte te voldoen. Voor ganzenkuikens is er opfokvoer op de markt.
Verder is het zelfs lekker met rijst, risotto of pasta. Bovendien kun je een gans recept vinden wat bij elk seizoen of elke gelegenheid past. Voor Kerst kun je bijvoorbeeld mooi ganzenborstfilet serveren met haricots verts en paddestoelensaus.
De nijlgans behoort tot de groep halfganzen en is nauw verwant met de bergeend. De filets van deze vogels zijn uitgesproken lekker van smaak (een fijn wildgebraad). Maar als stoofvlees smaakt de nijlgans ook uitstekend. Vooral met wat kruiden, uien, knoflook en soja-saus.
De lichaamslengte bedraagt 75 tot 90 cm en het gewicht 3 tot 4 kg. Het is een herbivoor.
U kunt ganzen te koop vinden op www.marktplaats.nl en bij www.pluimveesocieteit.com . Deze pluimveesocietieit bemiddelt bij het herplaatsen van pluimvee als b.v. ouderen naar een tehuis moeten.
'Er komen constant indringers overvliegen en dan moeten die paren daarop reageren. Ze maken dan een hoop herrie om aan te geven dat het hún plek is en dat die andere ganzen moeten doorvliegen. Dat moet wel agressief overkomen en dus maakt het veel geluid', legt Majoor uit.
Ganzen zijn grondbroeders die hun nest liefst maken in een omgeving met dichte vegetatie en lang gras en waarbij ze langs één kant een vrij uitzicht hebben. Zet echter geen struiken met bessen en giftige planten zoals taxus, buxus, vingerhoedskruid en gouden regen om vergiftiging te voorkomen.
Ganzen eten behalve gras, gemengd graan, andijvie, wortel en eventueel een kleine hoeveelheid brood. Ganzen hebben dagelijks vers water nodig. Maar brood heeft niet de juiste voedingswaarde. De vertering van dit soort voedsel kost ganzen meer moeite 'want ze zijn er niet op gebouwd'.
De bereidingstijd is afhankelijk van de grootte en de leeftijd van de gans. Het vlees van jonge ganzen is roze van kleur, van oudere ganzen is het vlees donker roodbruin.
Houd de gans tegen uw eigen lichaam om het dier te ondersteunen. Ganzen die u als verzorger goed kennen, kunt u met de kop naar voren vasthouden. Ganzen die minder tam zijn, kunt u beter achterstevoren vasthouden: de kop bevindt zich dan achter uw rug en de gans kan u dus nooit in uw gezicht bijten.
Een vrouwtjesgans wordt een gans genoemd. Een mannetjesgans heet een gent. Als een mannetje en een vrouwtje een paar vormen, blijven ze meestal hun hele leven samen. Ganzen zijn dus hele trouwe dieren.
Ganzen zijn monogaam: paren blijven hun hele leven bij elkaar. Het nest bevindt zich op de grond. De vrouwtjes bekleden het met dons, dat ze uit hun eigen borst plukken. De jongen zijn nestvlieders en verlaten het nest dus al spoedig na het uitkomen.
Ganzeneieren zijn voedzaam. 100 g ganzenei bevat 1,5 keer meer calorieën dan dezelfde hoeveelheid kippenei. Ganzenei is een bron van vitamine A, E, D, K en B. De aanwezige mineralen zijn onder andere fosfor en ijzer.
De nijlgans is geen gans, hij is verwant aan de bergeend. De vogel is grijsbruin, de rug en vleugels zijn donkerder. Opvallend is de zwarte vlek op de borst en de zwarte vlek rond het oog. De vrij lange poten en snavel zijn roze.
De jacht op ganzen is barbaars.
Als je een bron of vijver hebt met schoon water kun je prima eenden of ganzen houden. En er zijn een paar goede redenen om voor ganzen te kiezen. Ze geven lekkere eieren, het vlees smaakt heerlijk, ze zijn selectieve eters en hebben minder de neiging je grond en groente bedden kapot te krabben.
Veel ganzenkeutels
"Als het om wilde ganzen gaat, zullen die per uur ongeveer twintig keer poepen. Maar natuurlijk slaapt hij ook af en toe. Hij is niet de hele dag aan het eten. Gemiddeld kom je op 100 tot 150 poepjes per dag."
Want ook al liggen ze dan niet op één oor maar steken ze de snavel tussen de veren, ganzen zijn net als mensen: ze hebben behoefte aan een flinke nachtrust. En dan natuurlijk op een rustige en vooral veilige plek. Dus op het water of op ondiepere plekken omringd door water.