Ook de Noorse minister voor milieu, Erik Solheim, spreekt zich onverminderd negatief uit over kernenergie: "Kernenergie heeft een gigantisch opslagprobleem." Noorwegen heeft nooit kerncentrales gehad, maar heeft daarentegen een van de grootste aandelen voor duurzame energie, die er vooral wordt opgewekt uit waterkracht ...
Welke rol speelt gas in Zweden? In de jaren 80 startte men in Zweden met het uitbannen van fossiele energie, zoals gas. Dat bood kansen voor de warmtepomp. Het streven is zelfs om het gebruik van gas binnen een paar jaar helemaal te kunnen stoppen.
elektriciteitsproductie productie die bijna volledig koolstofvrije: 2019 is verdeeld kernenergie bij 39,5%, hernieuwbare energieën 58,9% (hydro: 38,7%, windenergie: 11,8%, biomassa: 5%, afval: 3%, solar : 0,4%) en fossiele brandstoffen tegen 1,6%;
Koken doet men daar voornamelijk elektrisch en verwarmen gebeurt op verschillende manieren; houtkachels, olie, pelletkachels, elektriciteit, aardwarmte of geothermie (op zijn Zweeds: jordvärme), luchtwarmte via een luchtwarmtepomp en fjärrvärme (oftewel stadsverwarming) zijn enkele opties die de Zweden benutten.
Huishoudens: De prijs is 0.214 USD per kWh. De gemiddelde prijs in de wereld is 0.135 USD per kWh. Zakelijk: De prijs is 0.000 USD per kWh.
ZOETERMEER – Noorwegen en Zweden schaffen hun zogenaamde kilometer- belasting af. Ter compensatie hebben de parlementen van beide landen besloten de belasting op dieselolie te verhogen. Zweden voert de prijs van een liter dieselolie op met 1,30 Zweedse kroon (32,4 cent).
Vier kernreactoren zijn operationeel in Finland. Twee op de site van Loviisa en twee op de site van Olkiluoto. Het is ook in Olkiluoto wordt momenteel de vijfde Finse kernreactor gebouwd.
De kerncentrale Zaporizja (Oekraïens: Запорізька атомна електростанція, Russisch: Запорожская атомная электростанция) ligt bij de stad Enerhodar op ongeveer vijftig kilometer van Zaporizja direct aan de rivier de Dnjepr en is Europa's grootste kerncentrale.
Halverwege 2017 zijn er nog 8 reactoren die werken in Duitsland. Ze worden uitgebaat door de grote Duitse energiebedrijven, met name E. ON, RWE, EnBW. Al deze reactoren werden in gebruik genomen tussen 1985 en 1989.
Het goedkoopst ben je uit in Venezuela, waar een liter benzine zo'n 0,022 euro kost. Belangrijke kanttekening is dat Venezuela ook een arm land is. Na Venezuela volgen Iran, Angola, Syrië en Algerije als goedkoopste landen om een liter benzine te tanken.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
De gemiddelde prijs voor deze periode is 51.66 (Russian Rouble), met een minimum van 51.60 (Russian Rouble) op 18-juli-2022 en een maximum van 51.79 (Russian Rouble) op 13-juni-2022. Ter vergelijking, was de gemiddelde prijs van benzine in de wereld voor deze periode 121.19 Russian Rouble.
Sterker, Zweden is het goedkoopste land van Scandinavië. Denemarken en vooral Noorwegen zijn een stuk duurder.
Een prima fles wijn is al te koop voor 8 á 9 euro, bier kost tussen de 1 á 4 euro per blikje/ flesje, afhankelijk van het merk. Sterkere dranken als rum of wodka zijn in Zweden wel een stuk duurder dan in Nederland. De minimumleeftijd voor het kopen van alcohol in Systembolaget is 20 jaar.
Hong Kong. Daar is de benzine op het moment het duurste ter wereld. Nederland is met 2.517 dollar per liter echter een goede tweede. Monaco, Noorwegen en Finland maken de lijst compleet.
Er zijn geen tolwegen in Zweden. Wel moet tol worden betaald voor een aantal bruggen. Stockholm en Göteborg hebben een congestiebelasting (congestion tax) ingevoerd.
Dat benzine in Nederland duurder is dan in bijna alle andere landen ter wereld, komt door de accijns. Het is dan ook een gigantische bron van inkomsten voor de staat. Nederland telt acht miljoen automobilisten, die jaarlijks zo'n 4,5 miljard euro aan brandstofaccijns en btw betalen.
Nederland hoogste gasprijs, Duitsland en België goedkoper
Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent. Een aanzienlijk verschil. In Oost-Europa zijn de prijzen nog veel lager. Zo betalen de Hongaren slechts 2,7 eurocent per kWh.
Het is in Zweden net iets duurder dan hier, namelijk 23,8 euro per kilowattuur. De kosten van gas zijn bij onze naaste buren bijna de helft zo laag als in Nederland.
De Duitse regering verlaagt tijdelijk de btw op gas van 19 naar 7 procent. De regeling gaat in op 1 oktober en zal gelden tot april 2024, heeft bondskanselier Olaf Scholz bekendgemaakt. De verlaging van de gasprijs moet de gevolgen van de inflatie voor de Duitsers beperken.
Actuele benzine en diesel prijzen in Dubai
Gemiddeld betaal je voor een liter benzine tussen de 40 (1,74 AED) en 50 eurocent (2,20 AED), een liter diesel kost gemiddeld 5 tot 8 eurocent meer.