De meeste mensen met fijn haar moeten vrij vaak wassen met shampoo, omdat talg en vuil het haar verzwaren waardoor het er plat en vettig uitziet. Daarom wil je meestal om de dag een shampoo gebruiken.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
WAS JE HAAR 1 À 2 KEER PER WEEK
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Als jij je haar de eerste keer wast, zal je merken dat je shampoo minder schuimt. Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen.
De juiste hoeveelheid: hoeveel shampoo gebruik je? De juiste hoeveelheid shampoo verschilt per product, maar meestal wordt een hoeveelheid in je handpalm ter grote van een 1 euro muntstuk aangeraden.
De meeste mensen met fijn haar moeten vrij vaak wassen met shampoo, omdat talg en vuil het haar verzwaren waardoor het er plat en vettig uitziet. Daarom wil je meestal om de dag een shampoo gebruiken.
Wat doet iedere dag wassen met het haar? Kok: "Mits er met een sulfaatvrije shampoo wordt gewassen, is het niet ongezond om je haar iedere dag te wassen. Sulfaten zorgen er namelijk voor dat haarschubben open gaan staan, waardoor de haarstructuur beschadigt.
Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Maak je haar door en door nat met lauwwarm water. Was en spoel je haar nooit met (te) heet water. Bij het wassen en spoelen met heet water drogen je haar uit en vooral je haarpunten uit. Indien je je haar gekleurd hebt, zal de kleur bovendien eerder vervagen.
Handje vol shampoo
Het is echt niet nodig om zo veel te gebruiken dat je hele coupe schuimt. Neem een kleine hoeveelheid, masseer het goed in bij de haaraanzet en gebruik wat water om het over je haar te verdelen. Vergeet niet je shampoo een minuut of twee te laten intrekken.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Zet door en verwacht niet onmiddellijk resultaat
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Shampoo kan een oorzaak zijn van haaruitval. Het gaat hier vaak om het gebruiken van de verkeerde shampoo. De oorzaak van haaruitval ligt aan de combinatie van shampoo en de conditie van de hoofdhuid.
Water-only methode
Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.
Het eerste nadeel is dat Dreft nogal agressief is voor je haar. Dit kan slecht zijn voor de soepelheid van je haar. Het tweede nadeel van het gebruik van Dreft is dat het schadelijk is voor je ogen. Pas dus erg op met het wassen van je haar met Dreft.
Volgens de Amerikaanse haarstylist Philip B. is het juist heel goed voor je haar om het eerst met conditioner te wassen en daarna pas met shampoo. Conditioner hydrateert je haar zonder dat het heel slap wordt, terwijl shampoo het vaak wat zwaarder maakt.
Talg beschermt de hoofdhuid
Onze hoofdhuid maakt talg aan om de huid te beschermen. Dit is wat je haar vettig maakt. Met shampoo was je dit weer weg, maar eigenlijk heeft je hoofdhuid die vettigheid dus nodig. Het blijft talg produceren om te beschermen - wat voor sommigen resulteert in een dagelijkse wasbeurt.
Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt
Vet haar wordt veroorzaakt door de talgproductie van je hoofdhuid. Op een haarzakje waar een haar uitgroeit, zijn talgkliertjes aangesloten die talg produceren. Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid een beetje vettig blijft.
Je hoort vaak dat mensen zeggen dat je haar sneller groeit als je het vaker laat knippen. Dit is echter een fabel! Het knippen van de puntjes heeft geen invloed op de groeisnelheid. Het haar groeit immers vanuit de wortels; het enige levende gedeelte van je haar.
Wanneer je het haar minder zal wassen zal de olieproductie weer normaal worden. Je haarkleur zal er beter uitzien. Gekleurd haar kun je vergelijken met kleding, hoe vaker je het wast, hoe sneller het zijn kleur zal verliezen. Je haar zal meer volume hebben.
Het is niet moeilijk om in paniek te slaan wanneer je na een uitgebreide douchebeurt de halve badkuip onder het haar ziet hangen. Toch zeggen experten dat het best normaal is om heel wat haar te verliezen. Meer zelfs: de gemiddelde persoon verliest tussen de 60 en 100 haren per dag.
U verliest meer haren dan normaal en krijgt een dunne haardos. Dit kan komen door bijvoorbeeld stress, koorts, te laag gewicht, ijzertekort, een bevalling, ziekte (zoals schildklierziekte), operatie of medicijnen. Hierbij kunt u (een groot deel van) uw haar in vrij korte tijd verliezen.