Zo vaak moet je een bed verschonen Er zijn er bij die het beddengoed verschonen na een maand of zelfs langer. Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
De ene Nederlander verschoont zijn bed wekelijks, terwijl de ander slechts 1 keer per maand zijn bed verschoont (of zelfs minder vaak!). Gelukkig wast het grootste deel van de Nederlanders (45%) zijn beddengoed meerdere keren per maand. En 34% verschoont het beddengoed zelfs wekelijks (bron: NRC).
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Liever een schoon bed dan seks
Klinkt viezer en gevaarlijker dan het is, maar het is daarom wel belangrijk om een keer per week je bed te verschonen. En o, wat genieten we van zo'n vers verschoond bed met krakend schoon beddengoed. Nog meer dan van seks, blijkt uit een enquête van Quest onder 6600 Nederlanders.
Gelukkig is seks op meerdere manieren gezond. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een à twee keer per week de daad verrichten, zo'n 30% meer Immunoglobuline A aanmaken dan mensen die vaker of minder vaak seks hadden.
Waarom moet je je bed verschonen? Het antwoord spreekt eigenlijk voor zich: een schoon bed is gezonder en slaapt een stuk lekkerder! Wanneer je elke nacht in je bed slaapt, wordt het namelijk vies.Er bouwen langzaam piepkleine vuiltjes op, zoals huisstofmijt, bacteriën en allergenen.
Lucht regelmatig de slaapkamer en de dekbedden. Gooi lekker een raam open en laat het dekbed even een paar uur buiten hangen. Daarmee verlaag je de luchtvochtigheid in de kamer en het vochtgehalte in het beddengoed en creëer je een mijtonvriendelijk klimaat.
Wekelijks je beddengoed verschonen
De meeste mensen wassen hun lakens in de zomer vaker dan in de winter. Logisch, omdat je dan doorgaans meer zweet door de hogere temperaturen 's nachts. In de winter beperkt het verschonen zich tot één keer in twee weken.
Omdat je bed al snel in een bron van bacteriën en huisstofmijten verandert, is het belangrijk om je beddengoed regelmatig te verschonen. Door je beddengoed regelmatig op de juiste manier te wassen, zorg je ervoor dat je elke nacht in een schoon en fris bed slaapt.
Om bacteriën en schimmels geen kans te geven, kan je volgens de wetenschappers het beste één keer per week je bed verschonen. Voorkom allergieën, geniet vaker van de geur van fris gewassen lakens en zorg dat je elke 7 dagen in een schoon bed stapt.
Verschoon alleen een luier wanneer het noodzakelijk is
Veel ouders verschonen ook 's nachts elke drie uur de luier of elke keer wanneer hun baby wakker wordt. Dit is echt niet nodig. Verschoon alleen de luier van je baby wanneer dit noodzakelijk is.
Het is aanbevolen om je beddengoed minstens één keer per week te wassen, en sommigen doen dit zelfs twee keer per week. Dit is omdat we tijdens het slapen transpireren en onze huidcellen afstoten, wat kan leiden tot de accumulatie van bacteriën en allergenen op het beddengoed.
Bed luchten
Daarom is het essentieel om elke dag je bed en het dekbed te luchten. Het beste is het om direct na het opstaan het dekbed op te schudden en dubbelgevouwen op het voeteneind te leggen. Het matras en de onderkant van het dekbed, die het meest in contact komen met het lichaam, kunnen zo drogen.
Waar het onderstel een levensduur heeft van zo'n 20 tot 25 jaar, is die van een matras of matrastopper een stuk korter. Een topmatras gaat zo'n 5 tot 10 jaar mee, een matras (afhankelijk van gebruik met of zonder topmatras) gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee.
Voor een hygiënisch gevoel in bed kun je je matrashoes wassen. Toch zijn er maar weinig mensen die dat regelmatig doen. Als je de matrashoezen echter twee tot vier keer per jaar wast, zorg je voor een betere bedhygiëne en kun je profiteren van de extra frisheid, vooral als je last hebt van allergieën.
De molton zit om je matras heen, maar je heb hier geen direct contact mee omdat het hoeslaken er nog tussen zit. Om deze reden hoef je deze minder vaak te wassen dan het hoeslaken. Je molton moet je eens per twee weken wassen. De meeste moltons kunnen op 60 graden gewassen worden, maar het waslabel is leidend.
Beter is het om je dekens een uurtje te laten luchten voordat je ze opmaakt. De dekens kunnen het vocht dan kwijtraken, waardoor de huisstofmijt het ook minder prettig vindt in je bed. Daarbij is het verstandig om minimaal om de week je beddengoed te wassen en je kussen om de twee jaar te vervangen.
Op hoeveel graden was je je beddengoed? Ongedierte als huisstofmijten, schimmels en bacteriën worden gedood bij temperaturen vanaf 60 graden. Was je beddengoed dus altijd minstens op 60 graden. Verder heeft elk materiaal een verschillende behandeling nodig en moet je dus altijd grondig het wasvoorschrift lezen.
Soms kan het 's nachts fel afkoelen of kan de luchtkwaliteit in de loop van de nacht serieus afnemen. Denk maar aan fabrieken die 's nachts draaien en CO2 of fijn stof produceren. Los daarvan is 's nachts met een open raam slapen ook niet altijd veilig voor inbrekers.
In de nacht verliezen we dode huidcellen en vocht, en da's de ideale leefomstandigheid voor deze bacteriën. En: hoe strakker je bed opgemaakt is, hoe warmer en vochtiger het wordt. Als er teveel mijten in je bed zitten, kun je last krijgen van astma, eczeem, chronische hooikoorts en slapeloosheid.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Eigenlijk is een bed of matras niet compleet zonder geschikt hoeslaken. Dit komt namelijk omdat het hoeslaken zowel beschermt als bijdraagt aan de levensduur van een matras. Tijdens de slaap verliest ieder mens namelijk zo'n anderhalve liter vocht per nacht.
Per nacht verliest een mens al snel een halve liter aan vocht. Dit vocht trekt door het beddengoed en eindigt in het matras. Overmatige transparantie, ingetrokken urine, braaksel of slapen in een warme omgeving veroorzaken ook een stinkend matras.
In het kort. Slecht slapen (slapeloosheid) is bijvoorbeeld: slecht inslapen, lang wakker liggen, te vaak of te vroeg wakker worden. Daardoor bent u overdag moe, slaperig en/of prikkelbaar.