Het verschil tussen suiker en Stevia producten in termen van zoetkracht is enorm. Over het algemeen is Stevia ongeveer 300 tot 450 keer zoeter dan gewone suiker.
Stevia is 200-300 maal zoeter dan suiker, maar smaakt niet precies hetzelfde, het heeft een lichte dropachtige nasmaak.
100 gram suiker = 16 gram Steviala Kristal Sweet XTRA. 100 gram suiker = 130 gram Steviala Ery-Pure. 100 gram suiker = 130 gram Steviala Ery-Bronze.
Veel mensen weten dat stevia een stuk gezonder is dan gewone suiker. Dit komt doordat de zoetstof vrijwel geen calorieën bevat en geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Daarom kunnen mensen die een dieet volgen of diabetes hebben, de producten nuttigen waar de zoetstof in is verwerkt.
4 op 1. 1 eetlepel suiker is gelijk aan 1/4 eetlepel stevia.
Er zijn onderzoeken geweest die negatieve effecten van stevia en steviolglycosiden op de gezondheid hebben gevonden: Het kan slecht zijn voor je darmen en darmbacteriën (2, 12)Omdat het een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren (13, 14)
Als je bij het bakken de suiker uit een recept haalt, moet je het vervangen door iets anders, qua volume. Dat komt omdat 1 theelepel geraffineerde witte stevia (nog minder voor stevia-extract) en 1½ theelepel tot 1 eetlepel rauwe groene stevia (groene bladeren in poedervorm) gelijk is aan 1 kopje suiker in termen van zoetheid.
Stevia is in principe calorie- en koolhydraatvrij . Omdat het zoveel zoeter is dan suiker, voegen de kleine hoeveelheden die worden gebruikt geen zinvolle calorieën of koolhydraten toe aan uw dieet ( 4 ). Hoewel steviabladeren verschillende vitamines en mineralen bevatten, gaan de meeste daarvan verloren wanneer de plant wordt verwerkt tot een zoetstof ( 2 ).
Stevia bevat geen calorieën of koolhydraten en past daarom goed in een koolhydraatarm dieet. Uit verschillende studies blijkt dat stevia helpt bij afvallen. Ook kan stevia zowel de bloedsuikerspiegel als de bloeddruk verlagen.
Dit betekent dat steviolglycosiden geen verstoring veroorzaken in de natuurlijke balans van bacteriën in onze darmen. Vanwege de extreem hoge zoetkracht worden steviolglycosiden in kleine hoeveelheden geconsumeerd en veroorzaakt het, in tegenstelling tot sommige polyolen, geen laxerend effect of darmklachten.
De Wereldgezondheidsorganisatie definieert de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) als 4 mg stevia per kilogram lichaamsgewicht . Volgens een schatting van de FDA betekent dit dat een persoon van 150 pond veilig tot 10 pakjes stevia per dag kan eten - veel meer dan u eigenlijk nodig hebt, gezien de intense zoetheid.
Suiker naar Stevia conversies
Een halve theelepel steviapoeder is gelijk aan ¾ kopje suiker . Ongeveer 15 druppels vloeibare stevia is hetzelfde als één eetlepel. Experimenteer met de hoeveelheid stevia die u gebruikt om de zoetheid van uw gebakken goederen aan te passen aan uw smaak.
'Stevia is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft. ' De ADI van stevia 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit is de maximale hoeveelheid die je levenslang dagelijks binnen mag krijgen.
Stevia is een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Het is veilig, calorie-arm en gezond, maar wel duur en het heeft een bitter nasmaakje. Net als gewone suiker en aspartaam geldt ook voor stevia: gebruik het met mate.
Gezondheidsorganisaties geven verschillende adviezen als het gaat om de minst schadelijke zoetstof. Een van de meest gehoorde adviezen is om te kiezen voor natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of erythritol. Deze zoetstoffen worden als veilig beschouwd en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid.
Het is veilig te gebruiken door mensen met diabetes.
Stevia Informatie
Stevia is een natuurlijk middel dat geen nare bijwerkingen kent.
Zoetstoffen zijn veilig zolang de ingenomen hoeveelheid onder de ADI blijft. Toch wordt aangeraden om het gebruik van producten met zoetstoffen te beperken, mede doordat je gewoon blijft aan een zoete smaak.
Stevia. Stevia is gemaakt van een zoet, groen plantje en wordt in Paraguay en Brazilië al eeuwen traditioneel verbouwd om dranken en voedsel mee te zoeten. Doordat stevia zoetstof ongeveer 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker, heb je maar één druppel nodig om hetzelfde effect te krijgen als 1 theelepel suiker.
Inname van stevia oraal met een regelmatig medicijnregime toonde de beschermende rol aan bij de progressie van CKD bij mensen . Deze studie gaf aan dat de gunstige effecten van stevia het risico op hypertensie, diabetes, hart- en vaatziekten kunnen verminderen en de kwaliteit van leven bij chronische nierziekte kunnen verbeteren.
Smaak: zeer (zeer!) zoet met een licht bittere / dropachtige nasmaak. Toepassing: 1 theelepel stevia = 1 kopje suiker. Gebruik in recepten die niet veel “werk” vereisen van de suiker behalve om het zoeter te maken (drankjes, trifles, cheesecakes, slagroom, etc.)
Duurder om te kweken
Het kost veel meer moeite om steviolglycosiden uit steviablaadjes te winnen dan suiker uit suikerbieten. Bovendien is het moeilijker om steviaplanten te kweken dan suikerbieten. Daarom zijn producten met steviolglycosiden veel duurder dan traditionele suikerproducten.
Het verschil tussen suiker en Stevia producten in termen van zoetkracht is enorm. Over het algemeen is Stevia ongeveer 300 tot 450 keer zoeter dan gewone suiker.
Omdat stevia niet karamelliseert zoals suiker , kan een ingrediënt als allulose een aantal functionele eigenschappen van suiker vervangen. Suiker helpt ook bij de knapperige textuur van veel gebakken producten zoals koekjes.
Controleer het etiket. Het merk dat ik gebruik zegt dat 1 theelepel Stevia 1 kopje suiker kan vervangen.