Bak NOOIT twee verschillende producten in dezelfde bakbeurt. Dus geen frietjes en kroketjes bij elkaar. Ververs de olie (of het vet) na ongeveer tien bakbeurten.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
Hoe vaak frituurolie voor hergebruik gefilterd kan worden voordat deze weggegooid moet worden, is afhankelijk van het soort olie en het voedsel dat erin bereid wordt. Een goede kwaliteit maïsolie of pindaolie kan wel 8-10 keer worden gebruikt, terwijl raapzaadolie beter niet vaker dan 3-4 keer gebruikt kan worden.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Als uw gerecyclede olie er troebel of schuimig uitziet, is het tijd om het weg te gooien. Zelfs als de olie er goed uitziet en ruikt, raden we aan om frituurolie niet meer dan drie keer te hergebruiken voordat u het weggooit. Gebruik geen frituurolie die langer dan 1-2 maanden is opgeslagen.
De olie mag je niet te vaak gebruiken, dat is erg ongezond. Zeef de olie door een zeef en bewaar het in een fles ( je kunt gewoon de oude fles gebruiken). In feite geldt hetzelfde als je andere dingen frituurt of in olie bakt. Zelf gooi ik de olie na een keer gewoon weg, in de oude fles in de afvalcontainer.
Het regelmatig controleren en verversen van frituurolie is essentieel voor het behouden van de kwaliteit en smaak van je gerechten. Door te letten op tekenen van verslechtering zoals kleur, geur, smaak en schuimvorming, en de olie op tijd te vervangen, zorg je voor een optimale frituurervaring.
Zorg ervoor dat de gebruikte olie koel genoeg is om in een andere container te gieten die bedoeld is voor verwijdering. Giet de gebruikte olie in een afsluitbare, wegwerpcontainer zoals een plastic fles, afhaaldozen of een leeg melkpak. Sluit de container goed en stevig af. Doe de container in uw bak voor voedselresten om weg te gooien.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Dep de aardappelen droog, doe ze in een pan met voorverwarmde olie en bak ze vijf minuten. Laat de aardappelen afkoelen voordat je ze een tweede keer bakt. Laat ze goudbruin bakken en dep ze daarna af met keukenpapier en zout voordat je ze serveert. Dubbel bakken garandeert een heerlijke crunch waar je steeds weer voor terugkomt .
Schil de aardappels. Snijd ze in de lengte in plakken en dan in frieten. Leg de frieten in een grote kom met water en 15 gram zout en laat dit een half uur staan. Het zoute water trekt vocht uit de aardappels, waardoor ze knapperiger worden tijdens het bakken.
En op basis van dit criterium zijn arachideolie en olijfolie de grote winnaars. De eerste barst van de omega 9, een vetzuur dat erom bekend staat een grote rol te spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dankzij zijn neutrale smaak is dit de perfecte kandidaat-frituurolie.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
De allerbeste, lekkerste en knapperigste frietjes bak je in ossewit (vast vet). Het vaste vet (ook beschikbaar in plantaardige versie) is nu een ideale oplossing. Frituurolie is immers erg schaars en zeer duur geworden.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie.Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen. Dit trucje lukt trouwens ook prima met eetstokjes!
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Door het ijslaagje van diepvriesproducten te verwijderen en natte producten droog te deppen voor je ze in de friteuse gooit, voorkom je dat de olie gaat spatten.
De meeste oliën moeten na acht tot tien keer gebruik worden vervangen . U moet de olie na elk gebruik uit de frituurpan halen, zeven en op de juiste manier bewaren tot de volgende keer. Een goede tip: bewaar de gefilterde olie (voedselresten die in de olie achterblijven, geven het een nare smaak) op een koele, donkere plek tot het volgende gebruik.
De frituurolie moet worden vervangen voordat ze tekenen van kwaliteitsvermindering vertoont en na maximaal 10 keer gebruik, of minder als dit op het etiket wordt vermeld. Bij elke verversing moet alle olie vervangen worden en moet de friteuse worden gereinigd.
Casual dining: streef naar elke 5-7 dagen, afhankelijk van hoe druk je het hebt. Fine dining: kan 1-2 weken duren, omdat je waarschijnlijk minder frituurt. Fish and chips-winkels: elke 3-4 dagen . Gepaneerde gerechten zijn slecht voor olie.
Frituurolie kan twee tot acht keer worden hergebruikt — het hangt allemaal af van het type olie, wat u erin frituurt, hoe goed u het hebt gezeefd en meer. Er is geen harde en snelle regel voor wanneer olie niet langer geschikt is om in te frituren; let in plaats daarvan op uw olie en detecteer eventuele veranderingen.
Hoe langer je het eraan blootstelt, hoe meer het gaat oxideren. Als je je vet lang laat staan, zal het dus zuur en ranzig worden. Het is daarom ook noodzakelijk dat je het vet regelmatig ververst, ook al gebruik je het maar één keer per maand.”
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.