Er zitten 5 kilocalorieën in 1 grote (20 gram) augurken. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'augurken'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er wordt wel eens gezegd dat augurken helpen bij afvallen. Augurken bevatten weinig calorieën zo een 14 calorieën per 100 gram augurken. Je kunt er daarom veel van eten zonder dat je aankomt. Maar gezond zijn ze helaas niet.
Is de augurk gezond? Komkommers zijn gezond, dus het originele vruchtje waarvan de augurk gemaakt wordt ook! Er is echter een grote maar: de augurk wordt bewerkt met zout en soms met suiker, wat het natuurlijk een flink stuk minder gezond maakt. Desondanks blijft de augurk relatief arm aan calorieën.
Dat zeker niet, waar je echter wel rekening mee moet houden is de hoeveelheid natrium (zout) en jodium. Als je erg veel augurken eet en dit een dagelijkse routine is, dan kun je daarmee hypertensie (hoge bloedruk) en hart- en vaatziekten in de hand werken.
Wat dat betreft is een augurk absoluut een gezonde optie. Vergis je echter niet, je kunt ze niet eindeloos blijven eten. Dit komt omdat er relatief veel natrium in zit. Per 100 gram augurken zit je al aan 350 mg natrium, terwijl het Voedingscentrum maximaal 2,4 gram per dag adviseert.
Aan het vocht is wel een klein beetje suiker toegevoegd maar augurken passen prima in een koolhydraatarm dieet en zijn een hapklaar tussendoortje.
Ook bevat een tomaat maar weinig calorieën, slechts 19 calorieën per 100 gram.
Augurken zijn een soort van kleine komkommer. Het is een vrucht, afkomstig van de cucumis sativus plant. Rauwe augurken hebben weinig smaak. Na het plukken worden ze in een bad met zout water gelegd om nadien opgelegd te worden in een zure of zoetzure mengeling van azijn, zout, kruiden en suiker.
Veel natrium
Een grote pot augurken is vaak zo'n 650 gram, dus stel je eet de hele pot op dan zit je op 2,28 gram aan natrium. Teveel natrium wordt sterk geassocieerd met het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Dus overdrijf niet met de augurken maar eet ze met mate.
Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd.
Waarom de cravings naar augurken? Ben jij een van de vele vrouwen die tijdens de zwangerschap niet weg kan blijven van augurken? Dat kan komen door de sterke smaak van zuur van augurken, waar veel zwangeren behoefte aan hebben. Dit kan ook helpen tegen ochtendmisselijkheid.
Een augurk is een kleine komkommer. Met het verschil dat een augurk rauw niet lekker is. Daarom worden augurken ingelegd in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Er zijn vele verschillende soorten augurken: van zeer klein (cornichons) tot heel groot (zure bommen).
Er zit 1 gram vet in 1 stuk (35 gram) augurk met plakje ham, waarvan 0,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Er zitten niet veel voedingsstoffen in de augurk, behalve vitamine K (1 augurk bevat 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid). Daarnaast bevat de augurk veel zout. Conclusie: een augurk is een prima tussendoortje en altijd beter dan een zak chips, maar beter niet een hele pot leegeten.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Snelle koolhydraatarme tussendoortjes
Bakje magere (Griekse) yoghurt, kwark of Skyr (eventueel gecombineerd met vers fruit). Handje ongezouten en ongebrande noten. Volkoren cracker met cottage cheese met tuinkruiden en schijfjes tomaat, komkommer of radijs. Magere vleessoorten zoals magere ham, kip of kalkoen (evt.
Je kan fruit eten, maar niet alle fruitsoorten
Bessen bevatten over het algemeen minder koolhydraten. Met name frambozen, Blauwe bessen, bramen en aardbeien kun je zonder problemen eten bij het volgen van het koolhydraatarm dieet.