Laten we beginnen met een gemiddelde portie friet van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 75-80 gram koolhydraten en ± 500-600 calorieën. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën.
In 'gewone' frietjes van de snackbar of die je thuis zelf kunt frituren zitten ongeveer 3 calorieën per gram. Dan kom je uit op iets meer calorieën: 15 calorieën per stuk. Dat komt omdat patat van de snackbar of uit een diepvrieszak vaak wat dikker is dan de friet bij de McDonald's.
Zo maak je je snacks iets gezonder
Zo bevat een gefrituurde aardappel drie keer zo veel vet als een gewone aardappel. Wil je eens in de zoveel tijd op een verantwoorde wijze genieten van je een lekkere snack, bereid deze dan zelf.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
“ Magere frietjes bevatten doorgaans meer vet en verzadigd vet dan dikke frietjes in pubstijl, omdat de verhouding tussen het oppervlak en het volume veel groter is, waardoor er meer vet in kan.”
Patat met (bakje van 150 gram): 560 kcal, 40 gram vet (7.4 gram verzadigd), 1.1 gram suiker, 1 gram zout. Bitterballen, zes stuks: 306 kcal, 18 gram vet (6 gram verzadigd), 1.8 gram suiker, 1.8 gram zout.
Gefrituurde voedingsmiddelen worden doorgaans bedekt met beslag of bloem voordat ze worden gefrituurd. En wanneer voedingsmiddelen in olie worden gefrituurd, verliezen ze water en absorberen ze vet, wat hun caloriegehalte verder verhoogt ( 1 ). Over het algemeen bevatten gefrituurde voedingsmiddelen aanzienlijk meer vet en calorieën dan hun niet-gefrituurde tegenhangers.
De winnaar als het gaat gezondste snack van de snackbar, is de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Het junkfoodfenomeen de kapsalon staat met afstand op nummer één met maar liefs 1800 calorieën per grote portie. Voor degenen die onbekend zijn met de kapsolon: men neme patat, shoarmavlees daarbovenop, afgetopt met gesmolten kaas, tomaat en sla met een flinke dot knoflooksaus.
Daarnaast kun je je calorie-inname verminderen. Over het algemeen worden als richtlijnen ongeveer 1.500 kcal voor vrouwen en 1.800 kcal voor mannen aanbevolen. Als je wilt aankomen in gewicht is het advies om ongeveer 500 calorieën extra bovenop je gebruikelijke caloriebehoefte te consumeren.
Calorieën verdubbeld
"Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieën. Als je die frituurt, krijg je het dubbele.
Er zitten 560 kilocalorieën in 1 portie (175 gram) friet met mayonaise, zonder zout.
De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet.
Hoewel aardappelen, het hoofdingrediënt van frieten, een caloriearm en vetarm voedsel zijn, bevatten frieten doorgaans veel vet, calorieën en natrium . Als u ze in uw dieet opneemt, is het verstandig om frieten met mate te eten of een kookmethode te gebruiken die het vet- en natriumgehalte vermindert.
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Voor sommigen is het prima om een keer per week een bordje friet te eten. Voor anderen is twee keer per maand misschien een beter idee. "Iedereen zou zijn inname van gefrituurd voedsel moeten beperken, maar er is geen universeel antwoord," zegt Cox.
Welke snack is het gezondst? De diëtist bestudeerde de populairste snacks uit bovenstaande tabel en geeft daarop commentaar. De topsnack die er voor Van Liere meteen uitspringt, is de kipsaté: ,,Die zit het laagst in calorieën en totale hoeveelheid vet, vooral verzadigd. Dus die komt hier heel gunstig uit.
Er zitten 131 kilocalorieën in 1 opscheplepel (50 gram) friet. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'friet'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Original Lay's: Boordevol verzadigd vet, één portie Lay's chips telt voor bijna een kwart van uw dagelijkse aanbevolen vetinname . Gebakken Lay's bevatten iets minder vet, maar zijn nog steeds rijk aan natrium en bevatten zelfs meer koolhydraten dan gewone chips.
Zijn frietjes gezonder dan aardappelchips? Nee! Aardappelchips zijn een gezondere optie dan frietjes . Ze hebben een hogere glycemische index en het frituurproces produceert vaak meer kankerverwekkende stoffen.