Luxemburg heeft een vijftigtal middeleeuwse kastelen en forten die uitstekend bewaard en gerestaureerd zijn.
Op weg naar de vallei van de Sûre
Het kasteel van Bourscheid steekt hoog boven de mooie vallei van het riviertje de Sûre uit. Dit historische gebouw is de grootste en meest prestigieuze stenen burcht van het Groothertogdom Luxemburg. Het kasteel staat boven op een 150 meter hoge rots.
België telt in totaal maar liefst drieduizend kastelen en heeft daardoor het wereldrecord op zijn naam voor het grootste aantal kastelen per vierkante meter.
Kastelen als cultureel erfgoed
Ook waren zij een belangrijk onderdeel van het vormen en inrichten van het Nederlandse culturele landschap. Nederland telt vandaag de dag ongeveer 700 kastelen, maar waarom heeft ons land eigenlijk een overvloed aan historische burchten.
Luxemburg is een land in Europa dat sinds 1890 onafhankelijk is van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het land staat voornamelijk bekend om zijn lage belastingen, wijn, historische stadjes en vele kastelen. Het landschap is bergachtig die tot hoogtes van 600 meter reiken.
Luxemburg is een van de rijkste landen ter wereld. De sectoren die Luxemburg economisch succes brengen, zijn: het bankwezen (de grootste sector in Luxemburg), staal, telecommunicatie, landbouw en toerisme. Als open economie is de Luxemburgse welvaart grotendeels gebaseerd op internationale handel.
Het Groothertogdom Luxemburg wordt door een lage criminaliteit gekenmerkt. Gebruikelijke waakzaamheid blijft van toepassing. Er bestaat een kleine criminaliteit rond het station van Luxemburg-stad. Sinds enkele jaren is het aantal inbraken in huizen en appartementen aanzienlijk toegenomen.
Wales heeft zowat elk type: concentrische kastelen met waterkeringen, kastelen met gigantische, goed versterkte poortgebouwen, kastelen die alle mogelijke gebruik maken van natuurlijke verdedigingswerken en kastelen die zijn ontworpen als prachtige luxueuze woningen.
België, het land van kastelen. Ondanks de grootte, heeft ons Belgenlandje de meeste kastelen per vierkante kilometer ter wereld.
Kasteel Hoensbroek mag zich het 'Allermooiste kasteel van Nederland' noemen. Een vakjury koos het Limburgse kasteel uit een top 5 waar ook Kasteel Westhove (ZL) , Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) in stonden.
Het aantal kastelen in Frankrijk wordt geschat op 45.000, gemiddeld iets meer dan één voor elk van de 36.000 Franse gemeenten.
Over die vraag zijn de meningen verdeeld, want in Duitsland vind je honderden kastelen, burchten en paleizen. De meesten dateren uit de Middeleeuwen, maar er zitten toch ook een aantal recentere bouwwerken tussen.
Er zijn in Denemarken 58 kastelen die eigendom zijn van de staat of in particulier eigendom zijn. Imposante kastelen in Denemarken zijn: koninklijk paleis Amalienborg in Kopenhagen. Christiansborg (het huidige parlements-gebouw) in Kopenhagen.
Het bekendste natuurgebied is het Mullerthal in het oosten, tegen de Duitse grens. Dit staat bekend als een van de mooiste plekken van Luxemburg, vanwege de torenhoge rotspilaren, kloven en watervalletjes.
Toen de Honderdjarige Oorlog voorbij was en de Franse koning als overwinnaar uit de strijd kwam, verminderde het belang van kastelen in de binnenlanden van het koninkrijk Frankrijk. Daarom raakten veel kastelen in verval, of werden ze omgetoverd in paleizen, gedurende de renaissance in de zestiende eeuw.
Ontdek het indrukwekkende kasteel Berg in Colmar-Berg, de residentie van de groothertog.
Windsor Castle in Engeland
Windsor mag dan het oudste kasteel ter wereld zijn (900 jaar), dit optrekje is nog steeds favoriet bij de Britse koninklijke familie.
Het oudste nog bewoonde kasteel in Nederland is kasteel Vorden. De eigenaresse verzamelt spullen uit de tijd dat het kasteel nog voor de jacht gebruikt werd. Kasteel Vorden is tevens het startpunt voor de Achtkastelenroute in de Achterhoek.
Gelderland telt de meeste publiek toegankelijke kastelen in Nederland en Kasteel Doorwerth behoort terecht tot de populairste.
Kasteel Hoensbroek - Onverwoestbaar
Volgens ruim 30.000 ANWB-leden is dit kasteel de mooiste van allemaal. Kasteel Hoensbroek is tijdens de ANWB-verkiezing van het Allermooiste Kasteel van Nederland in 2022 gekroond tot de glorieuze winnaar.
Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland!
Slot Mariënburg, het grootste kasteel van Europa (Malbork, 40 km van Gdansk)
Luxemburg is de op twee na duurste stad in Europa (na Parijs en Londen), met gemiddeld 11.300 euro/m2.
Enkele typische traditionele Luxemburgse gerechten en specialiteiten zijn: bouneschlupp soep, fierkelsjhelli, huesenziwwi, judd mat gaardebounen en natuurlijk de bekende ardennerham.
Er wordt momenteel gerekend met een totaal van 5,500 ingezetenen in het bezit van de Nederlandse nationaliteit. Gezien de historische banden tussen het Nederlandse Koningshuis van Oranje en de Groot Hertogelijke Familie te Luxemburg ( met als dragende lijn Het Huis Nassau ), is dit niet vreemd.