Het vulgewicht is circa 1.000 gram per kussen. Kapok kussens blijven koel en slapen heerlijk fris.
Het gemiddelde gewicht van de vulling ligt op ongeveer 20 kilo per kub. 0.025x20 =0.5 kilo. Een kussen van 50x50x10 cm heeft (afhankelijk hoe stevig je het wilt vullen) circa 0.5 kilo nodig.
Een goed veren kussen moet ongeveer vijf tot zes jaar mee kunnen gaan en een latex of een donzen kussen meestal vier tot vijf jaar. Een synthetisch kussen gaat twee tot vier jaar mee en een kussen gevuld met kapok ongeveer anderhalf jaar.
Vooral kussens met een kapok of latex vulling ademen erg goed, waardoor uw hoofdkussen koel blijft. Ook wordt vocht met dit type hoofdkussen goed afgevoerd, wat het kussen geschikt maakt voor mensen die veel transpireren.
Kapok is ventilerend en vochtregulerend. Zelfreinigend, dus onderhoudsvriendelijk, alleen regelmatig goed opschudden. Ideaal voor mensen met een huisstofmijt-allergie, deze houden niet zo van kapok. Niet heel erg prijzig, dus het uitproberen waard.
Het kapok wassen kan niet, omdat daardoor het natuurlijke laagje was om de vezel kapot gaat. Als u merkt dat de kapok z'n veerkracht verliest, kunt u een navulverpakking kapok bestellen zodat uw kussen weer als nieuw is.
Kapok is een materiaal dat zelfreinigend is. Dit betekent dat je een kapok kussen niet hoeft te wassen. Enkel opschudden, luchten en af en toe een zonnebad geven is voldoende. Dit maakt het gebruik van een kapok kussen erg onderhoudsvriendelijk en makkelijk in gebruik.
Je voorkomt dit met een anti-transpiratie kussen. Luchtige, goed ventilerende en vochtregulerende kussens van wol of kapok zijn uitermate geschikt voor mensen die 's nachts veel zweten. Een vulling van zo'n materiaal zorgt ervoor dat overmatige warmte en vocht goed weg kan vloeien.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Visco-elastische kussen of traagschuimkussens vormen zich naar je hoofd en nek en werken drukverlagend. Deze hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn ook bij chronische nekpijn of blessures, zoals een whiplash, zeker aan te raden.
Vroeger werd gedacht dat mensen allergisch konden zijn voor kapok. Naar huidige inzichten is het waarschijnlijker dat de betreffende allergie wordt opgewekt door de uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt, een beestje dat in de kapok leeft.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
Voor mensen die veel transpireren is wol dé vulling bij uitstek. Wol beschikt namelijk over een sterk vochtregulerende functie. Het absorbeert als de beste, waardoor je altijd luchtig en droog slaapt. Daarnaast is wol een stevig materiaal, waardoor het geschikt is voor hoofdzakelijk stevige kussens.
Koudschuim. Koudschuim is wat veerkrachtiger en biedt daarom meer comfort dan polyether. Door de lange levensduur is koudschuim geschikter voor kussens die intensief gebruikt worden. De koudschuim HR 45 medium is de meest verkochte koudschuim voor zitkussens.
Met losse kussenvulling wordt o.a. fiberfill, polyether vlokken en polystyreen korrels bedoeld. Losse kussenvulling wordt met name toegepast bij sierkussens, zitzakken en goedkope hoofdkussens.
Is het kussen te dik bij het achterhoofd, dan buigt het hoofd te ver naar voren. Met een te dun kussen buigt je hoofd te ver naar achteren. Zijslaper: mensen met brede schouders hebben een dikker kussen nodig. Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan.
Neem de tijd om aan een nieuw kussen te wennen. Je hoofd stelt zich in op het gebruik van een kussen. Het duurt gemiddeld 7 tot 14 nachten om aan een hoofdkussen te wennen. geef het de tijd.
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
De naam zegt het al: een kapok kussen is gevuld met kapok. Dit is een 100% natuurlijk en stevig vulmateriaal. De pluizen - afkomstig van de tropische kapokboom - worden veel gebruikt voor kussens. Kapok is steviger dan dons of synthetische vulling.
Zorg voor een hoeslaken en een dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen, tencel, outlast of wol. Een goede molton beschermhoes om je matras en kussen kunnen ook schelen. Dit neemt het zweet en overmatig vocht tijdens de nacht goed op.
Het ZaZa Bamboe Kussen is als best getest eruit gekomen. Dit komt omdat het voor een hele goede nachtrust zorgt. Het heeft een druk verlagende traagschuim vulling. Hierdoor vormt het kussen zich automatisch naar de vorm van je lichaam!
Kapok is een zachte, wattige stof die 100 % plantaardig is. Kapok is afkomstig van de kapokboom: het zit als pluisachtig laagje om de zaden. Kapok is een uitermate geschikt vulmiddel voor kussens. Het is acht keer lichter dan katoen, goed vormend en steviger dan dons.
Kapok is een product van de kapokboom. Deze boom komt van nature veel voor in Zuid- en Centraal-Amerika, het Caribisch gebied en tropisch West-Afrika. Deze boom levert grote vruchten waar een wit plukje watten uit steekt. De Kapok.