Na de behandeling van borstkanker kan de ziekte terugkomen. Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling. Een recidief heeft dezelfde celbiologische eigenschappen als de eerste tumor (de primaire tumor).
Sommige vrouwen merken terugkerende borstkanker zelf op als een knobbel of een andere verandering aan de borst of okselgebied na zelfonderzoek. Als er een vermoeden is van een terugkerende tumor wordt een biopsie of punctie uitgevoerd, soms aangevuld met een echografie.
Ook na een borstamputatie kan de ziekte terugkeren in of rond het litteken. Indien er veranderingen zijn in of rond het litteken (zwellingen of kleurveranderingen), meldt dit dan aan de nurse practitioner. Ook bij voelbare zwellingen in de oksel of de hals, is het nodig dat u gecontroleerd wordt.
Maar omdat radiotherapie ook gezonde cellen beschadigt, is er een risico dat er opnieuw kanker ontstaat (het gaat hierbij niet om terugkeer van de oorspronkelijke tumor of uitzaaiingen daarvan).
Hoe lang werkt de bestraling door? Kankercellen sterven geleidelijk af. Zelfs nadat de behandeling is gestopt, gaat de werking van de bestraling nog enige tijd door. Het uiteindelijke resultaat wordt daardoor pas een aantal weken tot maanden na afloop van de behandeling bereikt.
Bestraling kan een behandeling zijn om te genezen van kanker. Bij uitgezaaide kanker of vergevorderde kanker kan bestraling de ziekte remmen en/of klachten verminderen.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
In het kort. Borstkanker zaait meestal uit in botten, lever, longen of hersenen. Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid.
Een belangrijke, nog ongepubliceerde bevinding is dat een groot deel (62%) van de vrouwen met triple negatieve borstkanker die géén chemotherapie kreeg, na 15 jaar nog ziektevrij in leven zijn. Dat wijst erop dat chemotherapie voor deze groep patiënten vaak onnodig is.
Na behandeling voor borstkanker blijft u nog minstens 5 jaar onder controle van een specialist. U kunt een aantal klachten houden, zoals lymfoedeem, heftige moeheid en problemen met seksualiteit. Vertel de mensen om u heen dat de moeheid bij kanker een extreme moeheid is. Dan begrijpen zij u beter.
Sommige soorten borstkanker zaaien sneller uit dan andere. Bij triple-negatieve borstkanker is er een groter risico op uitzaaiingen dan bij hormoongevoelige borstkanker. Je arts kan je vertellen wat voor soort borstkanker je hebt en hoe groot het risico op uitzaaiingen is.
Advies aangepaste voeding tijdens bestraling
Vermijd alcohol, tabak, alle melkproducten, koffie, chocola, frisdranken met cafeïne, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, rauwe groenten, alle soorten pasta, sterk gekruid eten, kant en klaar maaltijden. Wees heel zuinig met vet en boter.
Toen er tijdens COVID-19 minder capaciteit was in ziekenhuizen en het beter was dat mensen met een kwetsbare gezondheid zoveel mogelijk thuis bleven, zijn sommige centra vijf bestralingen gaan geven, in plaats van vijftien. Dat dit net zo goed werkt, is onderzocht in het Fast Forward-onderzoek.
Bestraling is belangrijk bij de behandeling van borstkanker. U krijgt bijvoorbeeld na een borstsparende operatie bijna altijd bestraling. Maar we bestralen u soms ook als we de borst weghalen. Of als er uitzaaiingen zijn in uw lymfklieren.
Andere mogelijke behandelingen van kanker, zoals chirurgie (operatie) en radiotherapie (bestraling), vernietigen of beschadigen kankercellen op een specifieke plaats, terwijl chemotherapie in het hele lichaam werkt. Chemotherapie kan kankercellen vernietigen die zich verspreid hebben in andere delen van het lichaam.
Vermoeidheid tijdens je behandeling
Dat geldt voor chemotherapie en bestraling, maar je kunt ook moe zijn door andere behandelingen. Behandelingen beschadigen kankercellen en gezonde cellen. Daardoor is je lichaam steeds bezig met kankercellen opruimen en gezonde cellen laten herstellen. En daar kun je moe door zijn.
Bestraling is een behandeling voor veel soorten kanker. Soms om te genezen, soms vóór, aanvullend op of na een andere behandeling. Bestraling kan ervoor zorgen dat de tumor helemaal verdwijnt.
Verandering van borst of borstwand na bestraling
Dit kan gevoelig zijn. Meestal trekt dit in de volgende jaren weg. Afhankelijk van de gegeven dosis kan na verloop van maanden tot jaren het gebied bij het litteken wat vaster aan gaan voelen.
Het aantal bestralingen ligt tussen de 15 en 22 keer. De arts vertelt u hoevaak u bestraald gaat worden. De eerste bestraling vindt ongeveer binnen een week na de CT-scan plaats. Deze tijd is nodig voor het uitwerken van het bestralingsplan.
Kunt u borstkanker voorkomen? U kunt niet vermijden dat u mogelijk kanker krijgt, maar u kunt wel een en ander doen om het risico op de ziekte te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, uw consumptie van alcohol matigen en gezond eten en bewegen.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
Patiënten met uitzaaiingen hebben meestal een kortere levensverwachting dan patiënten bij wie (nog) geen uitzaaiingen zijn gevonden. Meestal is bij uitgezaaide kanker genezing niet meer mogelijk.
Borstkanker ontstaat geleidelijk. Het kan jaren duren voordat een tumor wordt ontdekt. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Dit gebeurt veel minder vaak dan bij vrouwen: 1 op de 150 mensen met borstkanker is man.