Een oproep aan Australiërs om vaker kangoeroe te eten is niet onomstreden, aangezien het buideldier het nationale symbool is van het kleinste continent op aarde. Toch is er reden voor, want het aantal kangoeroes is de laatste jaren geëxplodeerd van 27 miljoen in 2010 tot bijna 45 miljoen vorig jaar.
Er bestaan meer dan 60 soorten kangoeroes! De grootste kangoeroes zijn de grijze en de rode reuzenkangoeroe. Die zijn even groot als een volwassen man. De kleinste zijn wallaby's, ze worden 60 centimeter.
Buideldieren zoals de koala en de kangoeroe waren er al een tijdje en leefden eerst ook in de andere landen. Daar werden ze verdrongen door de hogere zoogdieren die zich toen begonnen te ontwikkelen. In Australië konden de buideldieren wel overleven.
Het vrouwtje is na 14 tot 22 maanden geslachtsrijp, het mannetje na 2 jaar. Kangoeroes worden gemiddeld zes tot zeven jaar oud, maar kunnen een leeftijd van 20 jaar bereiken.
In Australië leven naar schatting tussen de dertig en veertig miljoen kangoeroes, van meer dan 55 verschillende soorten.
1. Blobvis. De Blobvis, ook wel bekend als het lelijkste dier ter wereld. Naast lelijk is de blobvis ook nog eens lui, hij zwemt niet, maar zweeft een beetje over de bodem van de zee terwijl hij alles wat levend is opslokt.
Een wallaby koopt u bij een fokker. Let goed op of alle dieren er gezond en schoon uitzien, levendig zijn en of de huisvesting schoon is. U kunt een wallaby kopen vanaf ongeveer 200 euro. Voor 25 kilogram kangoeroebrokken betaalt u vanaf zo'n twintig euro.
Kangoeroevlees is niet alleen gezond omdat het weinig vetten bevat, het is ook nog eens beter voor het milieu dan schapen- en rundvlees. Een kangoeroe drinkt namelijk veel minder water dan schapen en koeien.
Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving. Kangoeroes onderscheiden zich van hun soortgenoten door hun aparte manier van 'hoppen' en de grote, sterke achterpoten.
De joey, zoals Australiërs een jong van een kangoeroe noemen, is er in ongeveer drie minuten. In de buidel zoekt het een van de vier tepels op en begint meteen met drinken. De tepel zwelt op, en klemt zich vast in het bekje van de joey.
Een oproep aan Australiërs om vaker kangoeroe te eten is niet onomstreden, aangezien het buideldier het nationale symbool is van het kleinste continent op aarde. Toch is er reden voor, want het aantal kangoeroes is de laatste jaren geëxplodeerd van 27 miljoen in 2010 tot bijna 45 miljoen vorig jaar.
De grootste soort is de rode reuzenkangoeroe (Macropus rufus), waarvan de mannetjes 80 kilogram kunnen wegen. De grijze reuzenkangoeroe (Macropus giganteus) wordt ongeveer even groot. Bij de geboorte zijn kangoeroes doorgaans niet groter dan twee centimeter in diameter.
Zo kreeg de staat New South Wales afgelopen weekend af te rekenen met zware overstromingen. Een man kon tijdens het noodweer zelfs filmen hoe enkele kangoeroes alle moeite hadden om door de ondergelopen straten te zwemmen. De opmerkelijke beelden werden gemaakt door Gaven Hempstead uit Lake Conjola.
De dingo en wigstaartarend zijn de natuurlijke vijanden van de kangoeroe. Maar ook mensen zijn een vijand van de kangoeroe. In de afgelopen 30 jaar zijn er meer dan 90 miljoen kangoeroes door mensen afgeschoten. De dieren worden bejaagd voor hun huid en vlees.
De dieren zijn normaal gesproken rustig van aard, maar kunnen ontploffen als ze zich in hun territorium bedreigd voelen door mensen en dieren. Verder zijn kangoeroes extra geagiteerd als hun jong in de buurt is. Of de krachtpatser een jong heeft, is nog onduidelijk. De dieren bespringen mensen van voren en achteren.
De rode reuzekangoeroe leeft in een groep van 8 tot 10 kangoeroes. Deze groep heet een “roedel”. Als er op een plek veel eten is, troepen ze met meerdere roedels samen, soms tot 1500 dieren!
De kangoeroe is een planteneter, hij eet dus alleen planten en geen vlees. De kangoeroe eet vooral gras en bladeren. Ze eten geen bladeren omdat dat moeilijk is te verteren.
De mannetjes hebben een dubbele of gespleten penis.
Kangoeroes zien er schattig uit, maar ze hebben flinke klauwen! Ze kunnen niet alleen goed springen, maar ook een aardig potje boksen.
Kangoeroebiefstuk is echt een premium stuk wildvlees uit Australië met, net als ons andere vlees, een zeer scherpe prijs. Het zachtste stuk van de kangoeroe (rug) wordt hiervoor gebruikt en dat merk je aan de malsheid van de biefstukken.
De smaak van kangoeroe is, net als bij andere vleessoorten, sterk afhankelijk van de leeftijd van het dier. Jonger vlees is zacht en subtiel, terwijl de wat oudere exemplaren al snel een typerende wildsmaak hebben, maar daardoor minder toegankelijk zijn. De meest voorkomende delen zijn de steaks, filets en de staart.
Vooral veehouders zijn daar blij mee, want zij vinden de dieren een enorme plaag: ze eten het gras op, dat voor het vee is bedoeld. Het afschieten van kangoeroes is wel aan voorwaarden gebonden: jagers hebben een speciale vergunning nodig en er mogen alleen mannetjes worden gedood .
In Nederland leven naar schatting duizend kangoeroes. Er is geen registratiesysteem. De dieren kunnen worden aangemeld bij de Vereniging van Parkdierenliefhebbers (www.parkdierenvereniging.nl ).
Kangoeroes en wallabies zijn geen herkauwers maar wel echte planteneters. In hun natuurlijke omgeving eten ze bladeren, twijgen, schorsen, grassen en kruiden. Ze gedijen prima in onze parken, mits ze rust en ruimte hebben, hun omgeving schoon is en ze het juiste dieet krijgen.
Hoe gaat de puntentelling? 5 punten voor een goed antwoord, 1 punt voor geen antwoord, 0 punten voor een fout antwoord.