Sinds 1831 is bepaald dat de nationale kleuren van Polen de kleuren wit boven rood zijn.
Hoofdstuk I, Artikel 28, paragraaf 2 van de Grondwet stelt dat: De kleuren van de Republiek Polen zijn wit en rood.
Het nationale wapen van Polen is de Witte Adelaar (Pools: Orzeł Biały). De gestileerde adelaar wordt afgebeeld met een gouden snavel en nagels en draagt een gouden kroon, alles binnen een rood schild.
De Witte Adelaar is het rijkswapen van Polen tegen het licht van de legende van de ontstaansgeschiedenis van Gniezno. Het embleem van Polen is de witte arend met een gouden kroon op een rode achtergrond. De vlag van Polen wordt gebruikt sinds het begin van de 20e eeuw.
De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Ook lijkt de vlag van Polen erg op de Monaco vlag. Het verschil zit hem in de volgorde van de kleuren. In de Poolse vlag komt wit namelijk eerst!
Het gaat goed met de zeearenden in Nederland. Het aantal in Nederland geboren zeearend-jongen (sinds 2006) is inmiddels de 100 al gepasseerd. De groei van het aantal broedende zeearenden in Nederland leidde in 2020 tot 20 paren met een nest.
Het land kent een donkere geschiedenis, maar zit tegelijkertijd ook vol kleur en leven. Kleurrijke steden zoals Krakau en Hanzestad Gdańsk en het frisse groen en blauw van het oerbos en de Mazurische meren tonen de veerkrachtigheid van het land. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden van Polen.
West-Slavische stammen waren de Abodriten, Veleti, Lutici, Sorben en ook de stam waaruit zich later de Polen zouden ontwikkelen, de Polanen. De eerste pogingen tot de vorming van een staat door de West-Slaven vond plaats ten zuiden van het huidige Polen, in het gebied van het huidige Tsjechië en Slowakije.
Polen zijn muzikaal en dol op muziek en dans. In het oeuvre van Fryderyk Chopin weerklinken de volksnoten en de componisten Krzysztof Penderecki en Witold Lutoslawski zetten nog altijd de avant-gardistische toon in de moderne muziekontwikkeling in de wereld.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
Pas op 1 augustus 1919 keurde de Sejm de vlag Polen in zijn huidige vorm officieel goed.
De Poolse cultuur is verweven met herinneringen aan historische grootheden en met toekomstdromen, het nationale karakter wordt doordrenkt met nostalgie. Artiesten op elk gebied van de hedendaagse kunst halen inspiratie uit de rijke Poolse folklore. Polen zijn muzikaal en dol op muziek en dans.
De grote ogen van de adelaar zijn bijna net zo groot als de ogen van een mens. Adelaars kunnen enorm goed in de verte zien en ze kunnen meer kleuren onderscheiden dan mensen. Ze hebben een gezichtsveld van wel 340 graden.
Donkerbruin kleed met een licht- of roodbruin achterhoofd. Adulte vogels hebben grijze staart- en slagpennen met enkele donkere banden en zwarte toppen. Op de bovenvleugel loopt vaak een lichte band. Onvolwassen vogels hebben een grote witte vlek op de ondervleugel en een witte staartbasis.
Arend en adelaar zijn verschillende woorden voor één en dezelfde vogel. De term 'adelaar' is van oorsprong een dichterlijke benaming voor de arend, een vogel die van oudsher veel indruk maakte en vanwege zijn moed, kracht, snelle en hoge vlucht en scherp gezicht, de koning der vogels werd genoemd.
Groene vlag
De vlag die tussen 19 november 1977 tot 3 augustus 2011 in gebruik was, was volledig groen. Dit was de enige nationale vlag in de wereld die slechts één basiskleur had en geen embleem of insigne bevatte.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica.
Een ander land dat exact dezelfde kleuren toepast in hun nationale vlag is Rusland. Ook zij gebruiken drie verticale banen met de kleuren blauw, wit en rood. Alleen hanteren zij weer een andere volgorde: wit boven, blauw in het midden en rood onder. De Russiche vlag kent een sterke symboliek.
De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was.
De Franse vlag is overigens (net als de Russische) mede afgeleid van de Nederlandse vlag, de oudste driekleur ter wereld. Het uit 1572 daterende oranje-blanje-bleu en latere rood-wit-blauw was voor de Franse revolutionairen een inspiratie omdat Nederland de eerste moderne republiek in Europa was.
Paars wordt in geen enkele vlag toegepast omdat dit geen primaire kleur is. Paars is namelijk een mengsel van blauw en rood. Er worden eigenlijk alleen maar primaire kleuren gebruikt in vlaggen, omdat deze het symbool van de vlag het beste weergeven en erg herkenbaar zijn.