Er zijn zo'n honderd planten per vierkante meter nodig om de hoeveelheid VOS zo te laten dalen dat de luchtkwaliteit merkbaar beter wordt. In een klein appartement van vijftig vierkante meter zouden dus vijfduizend planten moeten staan, een waar oerwoud.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.
Alle kamerplanten geven extra zuurstof af, maar lang niet alle planten zuiveren schadelijke stoffen uit de lucht. Er zijn een aantal planten waarbij wetenschappelijk bewezen is dat ze bijdragen aan een schonere, gezuiverde lucht in huis.
Ook kunnen luchtzuiverende kamerplanten 'onfrisse geuren' afbreken; ze zijn dus eigenlijk een soort natuurlijke luchtverfrissers. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt en beter en meer geconcentreerd kunt werken – ideaal dus als je vaak thuiswerkt.
Is het gezond om planten in de slaapkamer te zetten? In de meeste gevallen is het net goed om kamerplanten in je slaapkamer te houden. Ze verhogen de luchtvochtigheid en geven overdag zuurstof af. Dat vormt een goede buffer voor de droge lucht in de kamer die wordt veroorzaakt door de verwarming.
Hoeveel grond heb je nodig per persoon? Gemiddeld genomen heb je voor het telen van groente en fruit voor één jaar per persoon 50 vierkante meter grond nodig per jaar.
Uit de oppervlakteberekening en het aantal planten is de plantafstand te berekenen. Voorbeeld: oppervlakte is 18 m2 en aantal struiken is 8. Antwoord: per plant is 18:8 = 2,25 m2 beschikbaar.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Sansevieria (sanseveria)
Een makkelijke, zuurstof producerende én luchtzuiverende plant! De plant filtert de lucht van benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen. De plant produceert, net als Aloe vera, vooral 's nachts zuurstof. Ideaal voor op de slaapkamer dus!
Als je een plant wilt die weken bloeit om de urban jungle af te maken, die je dol graag wilt, maar opziet tegen de verzorging van al die planten dan is de anthurium jouw nieuwe beste vriend.
Een plant gebruikt 's nachts de suikers die gedurende de dag zijn aangemaakt, omdat er dan geen zonlicht is. Hierbij worden de suikers weer omgezet in koolstofdioxide (CO2) en water (H2O), maar er is ook zuurstof uit de lucht nodig.
Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
De juiste plantafstand is belangrijk, elke plant moet zich goed kunnen ontwikkelen. Gemiddeld heeft u 9-16 planten per vierkante meter nodig. Maak groepjes van minstens drie of vijf planten voor een mooie volle border en veel kleureffect.
In een vierkante of rechthoekige plantenbak bereken je de hoeveelheid potgrond als volgt. Lengte in cm x breedte in cm x hoogte in cm : 1000.
De belangrijkste reden om kamerplanten te nemen is volgens kamerplantenman Fabio Steijn van Boom in Huis dat ze heel goed zijn voor de luchtkwaliteit in je huis. Planten maken de lucht in je huis zuiver en zorgen voor zuurstof. De plant neemt ook fijnstof op en stoot die niet meer uit.
Feiten. Alle planten en algen produceren jaarlijks circa 2,7 x 1011 ton zuurstof. Rond 80% van de zuurstof komt van algen in zee; de rest van landplanten. Alle organismen gebruiken ongeveer dezelfde hoeveelheid zuurstof als er wordt geproduceerd.
Later in het seizoen moestuin starten met planten
Plant ze dan direct in mei, deze groenten hebben tijd en warmte nodig. Sla planten daarentegen is nog mogelijk tot en met september. Knolvenkel, boerenkool en andijvie plant je tot augustus buiten. En veel andere groenten tot en met half juli of eind juli.