Het Voedingscentrum adviseert jong en oud om dagelijks zuivelproducten te consumeren. De aanbevolen hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep (zie tabel hieronder). Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is volgens het Voedingscentrum 40 gram. Gemiddeld weegt een plak tussen de 15 en 20 gram, dat betekent dat we ongeveer 2 plakken per dag mogen. Wilt u kaas in het avondeten verwerken, neem dan eens iets anders op brood.
Kaas is een zuivelproduct, gemaakt van melk. Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot.Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Wanneer je voortaan elke dag begint met twee of zelfs drie eieren, krijg je volgens het onderzoek een beter zicht, zal je huid er fris en jong uitzien en je geheugen verbeteren. Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen.
Het bevat veel calcium
Probeer echter niet de volledige 100 gram per dag binnen te krijgen , want dit komt neer op maar liefst 414 kcal en 22 gram verzadigd vet!
Uit onderzoek blijkt dat kaas ook veel glutathione bevat. Deze lichaamseigen stof wordt ook wel de moeder van de antioxidanten genoemd en zorgt voor een goede breingezondheid. Tot slot is het eten van kaas ook goed voor je darmen. Kaas bevat veel goede bacteriën die de gezondheid van je darmen bevordert.
Smaak en textuur
Boerenkaas: Door het gebruik van rauwe melk en de ambachtelijke productiemethode heeft boerenkaas vaak een rijker, dieper en complexer smaakprofiel dan fabriekskaas. De smaak kan variëren afhankelijk van het seizoen, het voer van de dieren en de specifieke productiemethoden van de boerderij.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Betekenis van het vetgehalte in 60+ kaas
Het vetgehalte '60+' heeft enkel betrekking op de vaste stoffen. Het is dus niet zo dat een stukje kaas van 100 gram 60 gram vet bevat. Het vetgehalte in grammen ligt dan rond de 36 gram (iets meer dan 60% van 60 gram).
Kaas. Calcium helpt het lichaam bij de opname van tryptofaan. Tryptofaan is belangrijk voor de aanmaak van de stof serotine, die weer zorgt voor de aanmaak van het hormoon melatonine, een stof die helpt bij je natuurlijke dag- en nachtritme. Goed nieuws: er zit een aardige hoeveelheid calcium in kaas.
Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit. Koop niet teveel hartige snacks. Koop niet teveel soepen en sauzen.
Een plakje kaas op brood, een tosti, geraspte kaas over je favoriete pasta of gewoon een paar blokjes uit het vuistje? Dan hebben we heel goed nieuws: hoewel het jarenlang een slecht imago had (te zout, te vet), toont recent onderzoek aan dat kaas juist wél gezond is.
Zo is voedsel dat veel calcium bevatten, zoals melk, kaas, en onrijpe bananen vaak triggers voor verstopping. Calcium heeft namelijk een bindend effect waardoor je ontlasting juist harder wordt, terwijl onrijpe bananen veel resistant starch (RS) - zetmeel dat lastig verteerbaar is - bevatten.
Conclusie: Blauwe kaas aanbevolen voor verbetering van de gezondheid. In conclusie, het eten van blauwe kaas kan gunstig zijn voor je gezondheid vanwege de voedingsstoffen, probiotica en mogelijke ontstekingsremmende eigenschappen.
Kaas is erg vet en die vetten kunnen ook voor brandend maagzuur zorgen.
Wie daarentegen 40 gram kaas per dag at, liep 10% minder kans op een beroerte en 14% minder kans op een hartinfarct. De onderzoekers suggereren dat het verzadigde vet in kaas mogelijk minder negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid dan het verzadigde vet in vlees.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
1 eetlepel (10 gram) geraspte kaas bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen? Vul dan de caloriechecker onderaan deze pagina in.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Eierdieet. Het eierendieet is een dieet, waarbij je maximaal 40 eieren per week mag eten. Het dieet wordt aangevuld met een korte lijst van andere voedingsproducten. Volgens Schutte is zo'n dieet niet aan te raden.