Als je al flink wat werkervaring hebt opgedaan, vraag je jezelf misschien af hoeveel jaar je terug moet gaan op je cv. Als je al langer dan 15 jaar aan je carrière werkt, dan is het meestal een goed idee om de functies op je cv te beperken tot de afgelopen 10 tot 15 jaar. Ervaring van voor die tijd is minder relevant.
De ideale lengte van een CV is zo kort en bondig mogelijk. Dit betekent in de praktijk vaak 1 pagina voor de meeste sollicitanten. Heb je meer dan 7 jaar werkervaring, dan kan het voorkomen dat je CV langer is (bv 2 pagina's of meer).
Vermeld bij je werkervaring alleen de functies die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Begin bij de meest recente banen en richt je op de afgelopen jaren.
Omdat je officieel niet hebt gewerkt bij de opdrachtgever kun je deze baan dus het beste niet op je cv zetten. Je hebt immers geen referentie om naar te verwijzen.
Ons advies is om in elk geval niet te liegen over gaten in je cv. Liegen op je cv is zeker geen goed idee. Je loopt daarmee het risico dat een werkgever of recruiter erachter komt. Gebeurt dit tijdens de sollicitatieprocedure, dan is je kans op die baan alsnog verkeken.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
Relevante werkervaring is de kennis en ervaring die je hebt opgedaan bij voorgaande banen en die waardevol is voor de positie waarop je gaat solliciteren. Welke banen relevant zijn voor je cv is hangt enerzijds af van je arbeidsverleden en anderzijds van de betreffende vacature.
Bedrijven vinden werkervaring belangrijk omdat jij dan al ervaring hebt met verschillende bedrijfsculturen. Door jouw ervaring ben jij jezelf bewust van de gang van zaken binnen een bedrijf en kan jij omgaan met verantwoordelijkheden. Ook zien potentiële werkgevers jouw werkervaring als een pijler voor de toekomst.
Als je geen werkervaring hebt om op je cv te zetten, is het aan te raden om een persoonlijk profiel op te nemen. Het persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv waarin jij jezelf presenteert: het zegt iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt.
Een relevante stage kun je zeker zien als werkervaring! Een stage in dezelfde branche van de vacature is bijvoorbeeld veel waardevoller om als werkervaring te noemen dan een bijbaantje dat niets te maken heeft met de branche waarin jij wilt gaan werken.
Door middel van de wetenschappelijke techniek ''eye tracking'' kwamen zij tot de conclusie dat recruiters gemiddeld 6 seconden aan een cv besteden. Zij besluiten dus binnen enkele seconden of je cv past bij het kandidatenprofiel dat zij voor ogen hebben.
Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer). Daarna volgt weer een witregel en voeg je de plaats en datum toe.
Maar hoe zit het dan met dat diploma en die werkervaring? 61% van de werkgevers vindt specifieke vakkennis nog erg belangrijk; Slechts 38% vindt relevante werkervaring belangrijk; En maar 41% vindt de juiste diploma's belangrijk!
Met relevante werkervaring bedoel ik eerdere banen, cursussen en trainingen die jij gedaan hebt die relevant zijn voor de positie waar je op wilt gaan solliciteren. Met andere woorden, als je een baan zoekt als klantenservicemedewerker dan kun je eerdere banen die je gehad hebt als klantenservicemedewerker toevoegen.
Je gebruikt deze volgorde voor je cv: Personalia, Persoonlijk profiel, Competenties en vaardigheden, Prestaties, Werkervaring aan de hand van rollen die hebt gehad, Opleidingen, Gewenste werkzaamheden. In het onderdeel competenties en vaardigheden benoem je de belangrijkste vaardigheden het eerst.
Geen verplichting om referenties af te geven
In de wet is niets geregeld over het moeten of mogen afgeven van referenties. Over het afgeven van een getuigschrift is dat wel het geval. Een werkgever is verplicht om een getuigschrift te verstrekken.
Referenties kunnen voor een recruiter (of potentiële werkgever) waardevolle informatie opleveren over een sollicitant of toekomstige medewerker. De mening van een vorige werkgever wordt doorgaans zeer hoog gewaardeerd als ondersteunend 'bewijs' tijdens het selectie- en aannameproces van een nieuwe medewerker.
Waarom zijn referenties belangrijk? Referenties zijn van groot belang. Zowel voor jezelf als voor je nieuwe werkgever. Jij vergroot daarmee je kans op de baan die je wilt en jouw nieuwe werkgever krijgt waardevolle informatie over jouw functioneren.
Uw arbeidsverleden en loongegevens bekijken en downloaden
Via de Belastingdienst krijgen wij gegevens over arbeidsverleden en loon. Wij gebruiken deze gegevens bijvoorbeeld om de duur en hoogte van een uitkering te berekenen. U kunt een overzicht van uw gegevens bekijken via Mijn UWV bij 'Persoonlijke gegevens'.
Ga naar mycareer.be en meld u aan met uw elektronische identiteitskaart (eID) (met pincode). Uw loopbaan ziet eruit als een tijdlijn. Als u erop klikt, zoomt u in op een bepaalde periode en ziet u de naam van uw werkgever en de periode van tewerkstelling.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.