De bouwfactuur bedroeg ongeveer 116.500.000 Livres; zo'n slordige 2 miljard euro. Het restauratieproject "Projet du Grand Versailles" zal 135 miljoen euro kosten.
Versailles is zeker de moeite waard, al bezoek je alleen de tuinen. Neem toch zeker ook een kijkje in het kasteel – het blijft het kasteel van Versailles – maar probeer misschien op een minder drukke dag te gaan, als er al minder drukke dagen zijn.
Het kasteel, de voornaamste residentie van de Franse koning, was ook het regeringscentrum en het militaire hoofdkwartier van Frankrijk. Tot het domein behoren onder andere: Het kasteel zelf. De Franse tuin.
Een quote die vaak gebruikt wordt over Versailles is dat het 700 kamers telt maar geen toilet.
Het kasteel van Versailles is één van de indrukwekkendste gebouwen in Frankrijk. Zeker als je de tuin, of beter park, meeneemt. Het paleis is de grootste materiële nalatenschap van Lodewijk XIV. Tijdens zijn regeerperiode van 72 jaar verbouwde hij een klein jachtkasteel tot een paleis waar 5.000 mensen woonden.
Veel gevangen werden blootgesteld aan vernederingen en mishandelingen. In het kasteel verbleven op een gegeven moment ruim 450 NSB'ers en zo'n 50 Rijksduitsers 'die bij de mijnen iets op de kerfstok hadden'. Dit ging uiteraard gepaard met de nodige overlast voor de zusters en de kinderen van het tehuis.
Hoeveel kost het om Versailles te bezoeken? Het bezoek aan het kasteel kost 18 euro. Met het ticket kun je het kasteel en de tuinen bezoeken buiten de dagen van de Musical Fountains en Musical Gardens.
Het oorspronkelijke ontwerp van het paleis stamt uit 1624. Versailles werd toen gebouwd als een jachtslot voor Lodewijk XIII. Zijn zoon Lodewijk XIV heeft het jachtslot verbouwd en uitgebreid tot het reusachtige landgoed zoals we dit hedendaags kennen.
Op 21 januari in 1793 zat de afgezette Franse Koning Lodewijk de zestiende vast in een cel. Wat was er misgegaan? Op deze dag zou hij in een koets naar la Place de la Révolution worden gereden, waar de Guillotine voor hem klaarstond.
Deze periode in Frankrijk wordt ook wel het ancien régime genoemd. Vooral koning Lodewijk XIV zag zichzelf als een groot en belangrijk vorst. Hij vond dat niets de macht van de koning mocht beperkten en liet zich de Zonnekoning noemen; alles moest om hem heen draaien.
Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Frankrijk en met recht en rede opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het paleis van Versailles ligt zo'n 15 kilometer van Parijs en is dan ook een een perfecte daguitstap in combinatie met een een stedentrip Parijs.
Je kan je auto vlakbij het kasteel van Versailles parkeren, maar weet wel dat parking in Versailles heel duur is. Per kwartier betaal je tussen €0,50 en €1… Neem je de trein van Parijs naar Versailles? Stap dan snel op, want anders moet je de gehele rit rechtstaan!
Het gevolg was dat zo'n 500.000 mensen werden opgepakt en 17.000 van hen werden terechtgesteld onder de guillotine. Nog eens 40.000 Fransen kwamen om in de cel of werden zonder proces vermoord.
Louis XIV (Louis Quatorze, Lodewijk de Veertiende) was koning van Frankrijk van 14 mei 1643 tot 1 september 1715, wanneer hij sterft. Zijn geboortenaam is Louis Dieudonné (5 september 1638 - 1 september 1715) en tot zijn bijnamen behoren Louis Le Grand (Lodewijk de Grote) en le Roi Soleil (de Zonnekoning).
De Franse koningin Marie Antoinette werd slechts 37 jaar oud. Tijdens de Franse Revolutie werd ze met haar man ten val gebracht. Na een dubieus proces werd ze vervolgens beschuldigd van incest en hoogverraad en uiteindelijk ter dood veroordeeld. Op 16 oktober 1793 maakte de guillotine een einde aan haar leven.
Het paleis van Versailles is een van de meest buitengewone gebouwen van de 17e-eeuw. Het werd aanvankelijk gebouwd als jachtpaviljoen voor koning Lodewijk XIII. In 1682 koos koning Lodewijk XIV, de zoon van Lodewijk XIII, ervoor om van Parijs naar Versailles te verhuizen uit liefde voor het landgoed.
Er werkten ruim 35.000 mensen op de bouwwerf van het kasteel en zijn tuinen. Aan de kapel werd langer dan een kwarteeuw gebouwd (van 1682 tot 1710). De bouwfactuur bedroeg ongeveer 116.500.000 livres; ongeveer 2 miljard euro.
Het Palais-Royal is een paleis in het centrum van Parijs (1ste arrondissement), vlak naast het Louvre. Het is een heel gebouwencomplex in classicistische stijl en omvat een theater en een tuin omringd door zuilengalerijen.
We beginnen met het Istana Nural Iman Palace, de officiële residentie van Brunei's ultrarijke sultan Hassanal Bolkiah. Het gebouw is met zijn 200.000 m2 en 1788 kamers dan wel het grootste paleis ter wereld dat gebruikt wordt als onderkomen, het is zeker niet de duurste.
Op het voorplein van het kasteel is er een parkeerplaats maar die is wel snel vol en moet je dus vroeg bij zijn, of na 16.00 uur wanneer er veel mensen weer vertrekken. In Versailles zelf is een parkeergarage op een kwartier lopen.
De duizenden bewoners van het paleis van Versailles leefden tussen de ratten en verveelden zich stierlijk. De Zonnekoning zat er warmpjes bij, maar de leden van zijn hofhouding verbleven in smerige kamertjes. Ze moesten voor het minste en geringste komen opdraven.