Gezonde baby's spugen soms wel een paar keer per dag. Meestal heeft je baby er geen of weinig last van. Baby's die borstvoeding krijgen hebben het even vaak als baby's die flesvoeding krijgen. Het stopt bijna altijd voordat je baby 1 jaar oud is.
De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Als je kindje verder goed groeit, is er geen probleem.
De melk stroomt bij een baby gemakkelijk terug de slokdarm in. Zeker baby's van 1, 2, 3 of 4 weken spugen veel. Het spugen gaat vanzelf over als de organen verder zijn ontwikkeld. Er wordt al snel gesproken van reflux bij 'spugertjes', maar dat is vaak ten onrechte.
Iets spugen na de voeding is voor de meeste baby's normaal.
Soms loopt er een mondje vol voeding terug of komt er met een boertje wat voeding mee. Dit gebeurt bij baby's gemakkelijk, omdat de afsluiting tussen maag en slokdarm vaak nog niet goed werkt.
Tips bij reflux
Houd je baby wat meer rechtop tijdens het voeden. Voed je baby in elk geval niet liggend. De voeding kan dan gemakkelijk vanuit de maag terugstromen in de slokdarm en mond. Zorg dat je baby niet te snel drinkt of lucht hapt tijdens het drinken.
Er is geen behandeling nodig. Wees niet ongerust over de hoeveelheid of het aantal keren dat je baby teruggeeft. Zolang je baby niet al te veel ongemakken heeft en goed groeit en ontwikkelt, hoef je je geen zorgen te maken. Regurgitatie bij jonge baby's komt vaak voor.
Bij hoeveel babys komt reflux voor? Reflux komt in meer of mindere mate voor bij negentig procent van de baby's. Een deel van de baby's spuugt, veel/weinig, tijdens het voeden, vlak er na of de hele dag door. Bij andere baby's komt de voeding omhoog, maar slikken het – zonder te spugen – weer in (verborgen reflux).
Als je baby zonder inbakeren overdag goed slaapt (slaapjes van minimaal 1,5 uur) dan is alleen 's nachts inbakeren geen probleem. Als hij overdag moeizaam slaapt, dan inbakeren tijdens alle slaapjes. Doorslapen is fijn voor ouders, maar een jonge baby doet dat van nature niet.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. Als u de eerste dagen zo'n acht tot twaalf voedingen per dag geeft en uw baby goed drinkt, heeft uw baby waarschijnlijk genoeg.
Problemen bij reflux
Als de melk in de keel terugloopt kan dit leiden tot hoesten en ademhalingsproblemen bij je baby. Komt de voeding vanuit de maag omhoog dan kan je kindje zich verslikken. Het loopt paars aan en heeft problemen met ademen.
Je kindje spuugt flink. Sommige kindjes spugen na sommige of alle voedingen wat meer dan een slokje. Soms lijkt het om heel wat melk te gaan, maar vaak valt dat toch echt wel mee. Om een indruk te krijgen wat je kindje daadwerkelijk heeft gespuugd kun je eens 50 ml melk of water op het aanrecht of op een doekje gieten.
Melkvoeding blijft tot ongeveer 1 jaar de belangrijkste bron van voedingsstoffen. Als je borstvoeding geeft, past de samenstelling van de moedermelk zich vanzelf aan aan de ontwikkelingsfase en behoefte van je kind. Geef je kunstvoeding, dan stap je na zes maanden over op opvolgmelk.
Je kunt je baby ondersteunen door je wijsvinger en duim onder de kin van je baby te plaatsen. Je zult merken dat je andere vingers nu automatisch de buik en borst van je baby ondersteunen. Nu kun je zachtjes over zijn rug wrijven of zachtjes kloppen. Hiermee help je je baby om het boertje omhoog te laten komen.
Het is aangewezen om je baby pas in te bakeren na de leeftijd van een drietal weken. Vóór de leeftijd van 6 maanden moet het inbakeren afgebouwd zijn. Vanaf dan kunnen kinderen draaien van hun rug naar hun buik. Ingebakerd slapen op de buik is niet veilig.
De Jeugdgezondheidsraad adviseert om baby's ouder dan 6 maanden niet in te bakeren. In zo'n slaapzak wordt een baby minder belemmerd dan wanneer hij volledig ingebakerd is, maar als hij zich op zijn buik rolt is het moeilijk om weer terug te draaien.
Klachten en symptomen bij gallige reflux
Gallige reflux geeft meestal klachten als pijn en een branderig gevoel in de maagstreek. Deze klachten ontstaan met name na het eten. Ook misselijkheid en (gal)braken komen voor. Het braaksel is dan groenig gekleurd.
Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.
De eerste zes maanden moet je baby na het voeden 10 tot 15 minuten rechtop gehouden worden.
Heel wat baby's geven na of tussen de voeding melk terug (wel 70 %) Dit is heel normaal en heet 'regurgitatie'. De maaginhoud vloeit hierbij terug naar de slokdarm en uit de mond. Dit komt door de anatomische structuur van het punt waar de slokdarm overgaat in het maagje (die overgang vormt nog geen scherpe hoek).
Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.