Wat is fysiologisch zout en waar wordt het voor gebruikt? Fysiologisch zout is een mengsel van water en zout. Het gaat om een specifieke concentratie, namelijk 9 gram zout per 1 liter water.
1 theelepel
Zout is 2 gram.
In recepten wordt met 1 eetlepel 15 gram of milliliter aangehouden. Maar de meeste eetlepels kunnen maar 10 tot 12 gram of milliliter aan inhoud dragen. De meeste eetlepels zijn dus te klein. Bij een theelepel gaat het om 5 gram of milliliter.
Een snuifje zout – in Nederlandse recepten staat meestal 'een snufje' – is precies die hoeveelheid die je tussen je duim en wijsvinger kunt vasthouden. Als je dat uitdrukt in gewicht kom je uit op 0,3 à 0,4 gram zout: héél weinig dus en zeker minder dan een mespuntje: dat zijn al snel 3 à 4 snuifjes zout.
Hoewel vaak gemeten op gevoel, is een snufje zout theoretisch tussen de 0,3 en 0,5 gram . Zout is een delicaat product dat spaarzaam gebruikt moet worden, en de kunst van het juiste snufje zout is vooral een kwestie van smaak en gevoel.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen wel om de zoutinname te beperken tot 6 gram zout (of 2,4 gram natrium) per dag. Gemiddeld krijgt een Nederlander ruim te veel binnen: 9 à 10 gram zout per dag.
Een eetlepel is een maat voor volume, terwijl een gram een maat voor massa is, dus het gewicht hangt af van de dichtheid van het materiaal dat wordt gemeten. Het volume van een eetlepel is ongeveer 15 ml, dus een eetlepel water weegt bijvoorbeeld ongeveer 15 gram. Dus 10/15 = 2/3 el . zou gelijk zijn aan 10 gram.
Zes gram fijn keukenzout zijn dus zo'n drie halve theelepels. In werkelijkheid krijgen we drie volle theelepeltjes binnen. Wij vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout per dag. Mannen zelfs bijna 10 gram.
Conversiestappen
We zien dat 1 eetlepel water gelijk is aan 15 gram water. De uiteindelijke oplossing ziet er dus als volgt uit: 1 eetlepel * 1 g/ml = 15 ml * 1 g/ml = 15 gram water per eetlepel .
Tafelzout weegt ongeveer 6,2 gram per theelepel. 10 gram is 1 theelepel plus een licht afgeronde 1/2 theelepel .
In dit geval is één dessertlepel gelijk aan 3 gram poedervormig ingrediënt. Als u, zonder weegschaal, de hoeveelheid producten als suiker, zout, jam of boter moet berekenen, moet u uitgaan van het gewicht van één dessertlepel van deze ingrediënten van ongeveer 5 gram.
Bij een natriumbeperkte voeding kunt u tussen de 1200-2400 mg natrium per dag (3-6 gram zout per dag) gebruiken. Door minder natrium in de voeding te gebruiken, zal het lichaam minder vocht vasthouden en kan de bloeddruk dalen. Het hart hoeft dan minder hard te pompen.
Hoeveel gram zout zit er in één theelepel? Voor zout is het antwoord op hoeveel gram in een theelepel iets hoger dan suiker - dit komt door de dichtheid. Er zitten ongeveer 6 gram in een afgestreken theelepel zout .
1 gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride.
Meten met eetlepels
Zo is een eetlepel met melk ongeveer 15 gram, terwijl dit bij suiker 12 gram, bij bloem 10 gram en bij honing 20 gram. Als je bijvoorbeeld 200 gram bloem nodig hebt om te bakken, reken je uit dat dit twintig eetlepels zijn.
Maar als u besluit om met een theelepel te meten, wees dan voorzichtig een theelepel zout weegt ongeveer 10 gram.
Gezond zout eten
Als je toch wat zout toevoegt, kies dan voor goed zout met veel mineralen en sporenelementen, zoals Keltisch zeezout of Himalayazout.
Een eetlepel staat gelijk aan 15 milliliter of gram voor vloeistoffen zoals water. Voor vaste stoffen verschilt het gewicht: suiker weegt 12 gram en bloem 8 gram. Gebruik altijd een maatlepel voor nauwkeurige resultaten. Een standaard theelepel bevat 5 milliliter of gram, een derde van een eetlepel.
Twee gram zout is een kleine hoeveelheid, ongeveer gelijk aan 0,4 theelepels .
In dit geval geldt onze oorspronkelijke conversie (1 theelepel = 5 gram). Dit komt omdat 1 theelepel gelijk is aan een volume van 5 ml. En aangezien we weten dat 1 ml water gelijk is aan 1 g water, weten we dat 5 ml water ook gelijk is aan 5 g water, omdat 1 tl x 1 g/ml = 5 ml x 1 g/ml = 5 g .
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Een dagelijkse inname van 3 tot 6 gram zout is gezond, minder dan 3 gram zout zou zelfs ongezond zijn. Minder suiker is niet alleen beter voor een goede bloeddruk, mensen hebben ook minder last van hart- en vaatziekten, minder diabetes en obesitas.