Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. En voor fruit dat je nog schilt of pelt, tel je de schil niet mee voor die 200 gram. Hieronder zie je wat voorbeelden hoe dit er op een dag uit kan zien.
Het voedingscentrum adviseert volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar om dagelijks 250 gram groenten (5 opscheplepels) te eten. Voor kleine kinderen is dit iets minder, namelijk 50-100 gram (1-2 opscheplepels) groente per dag voor kinderen van 1-3 jaar.
Geen inspiratie? Je kunt eens soep maken van zoete aardappel, bloemkool of paprika. Of maak er een maaltijdsoep van door peulvruchten toe te voegen, zoals in deze Italiaanse soep met cannelinibonen of deze pittige soep met linzen. Met een lekkere kom warme soep heb je zo al 200 gram groente binnen.
Hoeveel is 200 gram groente? 200 gram groente is ongeveer 4 opscheplepels gekookte groenten bij je avondeten. 1 opscheplepel groente is namelijk ongeveer 50 gram. Voor rauwkost, zoals sla, komkommer en tomaat, kun je ervan uitgaan dat 1 schaaltje ongeveer 50 gram is.
Maar ook het slinken van bijvoorbeeld spinazie kan veel in gewicht schelen. Van spinazie moet je 2 keer zo veel bereiden (500 gram) om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen!
Het eten van groente is enorm goed voor je lichaam. Groentes bevatten namelijk veel vitamines, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond en fit lijf, zoals antioxidanten en vezels. Volgens de richtlijnen zouden we ten minste 250 gram bereide groente per dag moeten eten.
200 gram bereid product is ≈ 4 groentelepels.
Een portie komkommer komt overeen met 200 gram.
200 gram bereid product is ≈ 4 groentelepels.
Groente is goed voor de gezondheid. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, en hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Groente eten kan de hele dag door.
Gemiddelde voor een avondmaaltijd
De maaltijd bestaat uit minimaal 150 gram groenten, 100-150 gram koolhydraat componenten (oftewel aardappelen, pasta, rijst etc.) en 100 gram vlees of vis. Daarnaast kun je 60 gram saus rekenen voor avondeten.
Het consumeren van 250 gram groente staat gelijk aan ongeveer 5 opscheplepels. Voor sommigen is dit niet weggelegd en is het aan te raden om dit te verspreiden over de hele dag.
2 Geef groenten de hoofdrol op je bord
Je eet groenten niet alleen omdat het moet, maar ook om jezelf te verwennen en vooral omdat ze lekker zijn. Zorg ervoor dat je hoofdmaaltijd voor meer dan de helft uit groenten bestaat: dat is 200 gram die je sowieso binnen hebt.
Het Nederlandse Voedingscentrum raadt aan om minimaal 250 gram groenten per dag te eten en twee stuks fruit. Iglo probeert dit makkelijker te maken met smakelijke en makkelijke groenten zoals onze bladspinazie, rode kool en gemixte groenten. Al deze groenten zijn lekker en tellen als dagelijkse portie.
Zoals je hieronder kunt zien, wegen 2 tomaten ongeveer 200 gram. Je kunt makkelijk een tomaat als tussendoortje eten, dan heb je alvast de helft van je aanbevolen hoeveelheid binnen! Maak als lunch een salade, een soep met veel groenten of een omelet.
In één kilogram wortelen zit dus 800 gram water en slechts 200 gram voedingsstoffen. Daarom zijn wortels in verse vorm een vrij caloriearme lekkernij.
Een portie wortelen, vers, waspeen komt overeen met 200 gram.
Een avocado is een vrucht die groeit aan een boom. Het is officieel dus geen groente, maar een vrucht. Volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum telt de avocado mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
Augurk en Komkommer zijn het nauwst verwant en heten -beiden- officieel: Cucumis sativus. Toch zijn het twee verschillende soorten groene vruchten, die als 'groente' worden verhandeld. Vers ge-oogste Augurken zijn knapperig, fris van smaak maar pittger dan Komkommers.
Het voedingscentrum adviseert ons om dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten. Gezondheidsexperts en orthomoleculaire voedingsdeskundigen, zoals Richard de Leth (OERsterk) adviseren zelfs om 500 gram groenten per dag te eten. Volgens het RIVM eet 16% van de volwassenen minimaal 200 gram groenten.
Spinazie
Spinazie staat bovenaan de lijst van gezonde groenten vanwege de enorme berg aan voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, vitamine K en vezels. Deze bladgroente is heel belangrijk voor sterke botten, een gezonde spijsvertering en een verbeterde bloedcirculatie.