Daarom is het handig om te weten: 1 tl gemberpoeder staat gelijk aan 2 cm verse gemberwortel.
Een stukje gemberwortel van 1x1 cm is geraspt ca. 1 theelepel en dat is ca 3 gram. Afhankelijk van hoe dik de wortel is kan je het afschatten.
In een kopje thee gebruik je meestal een stukje gemberwortel. Wanneer je daar 1 centimeter van in je hete water doet, is het dus beter om niet meer dan 4 koppen op een dag te drinken. 1 gram staat ongeveer gelijk aan 1 centimeter gemberwortel.
Wil je deze twee in een recept voor elkaar verwisselen, onthoud dan dat 1 theelepel poeder gelijk staat aan 2 centimeter verse gember.
Een stukje rauwe gember van 2,5 cm met een diameter van 2,5 cm levert ongeveer 1,1 eetlepels gehakt op, met een gewicht van0,75 gram . Een stukje van iets minder dan 10 cm weegt 28,3 gram en is ongeveer ¼ kopje als het in plakjes wordt gesneden.
Gemberpoeder kan in zowel hartige als zoete gerechten worden gebruikt en is een handig ingrediënt om in huis te hebben. Als je verse gember niet bij de hand hebt, kun je het prima vervangen door gemberpoeder. Ongeveer 1,5 cm gemberwortel komt overeen met een theelepel gemberpoeder.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder.
Verse gember omzetten in gemalen gember en vice versa is makkelijk. Je zult meer verse gember moeten gebruiken omdat gemalen gember geconcentreerder is. Voor elke 1/4 theelepel gemalen gember, gebruik je 1 eetlepel versgeraspte gember in recepten . Dit werkt ook in de tegenovergestelde richting.
Een duim gember is 5 centimeter (2 inch) lang, 1,5 centimeter (0,6 inch) in diameter.
En je hoeft ook geen megadosis te nemen om resultaat te voelen: experts, waaronder Andrew Weil, pionier op het gebied van integratieve geneeskunde, raden aan om ongeveer 2 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 eetlepel verse geraspte gember of 3/4 theelepel gemberpoeder .
Wanneer je gember fijngesneden gaat gebruiken, verwijder dan eerst de schil met een dunschiller, een fijn mes of een lepel.Snijd daarna de gember fijn of druk deze door de knoflookpers.
Het equivalent van 1 gram gember bevat: ½ theelepel gemberpoeder . 1 theelepel geraspte rauwe gember.
1 theelepel staat gelijk aan een stukje gember van 2 cm.
Wij leveren gemberstukjes van ongeveer 3 tot 5 cm. Gewicht per gemberstukje kan variëren tussen 20 – 50 gram .
De smaak van stemgember (van de jonge stengelachtige wortelstok) is zoet en minder scherp dan verse gember. Belangrijk bij het maken van stemgember is dat de verse gember jong is en weinig vezels bevat. Doorgaans verkoopt de supermarkt wat oudere (en dus vezelige) verse gember, ik ga daarom liever naar de toko.
Gemberpoeder is gedroogd en gemalen gemberwortel. Door dit proces heeft gemberpoeder een scherpere smaak dan de verse wortel. Daarom is het handig om te weten: 1 tl gemberpoeder staat gelijk aan 2 cm verse gemberwortel.
Als u gemalen gember wilt gebruiken als vervanging voor verse gember, of andersom, dan kunt u het beste de verhouding 6:1 verse gember tot gemalen gember aanhouden. Houd er echter rekening mee dat voor sommige recepten (zoals zoetigheden of gebak) verse gember geen goede vervanging is voor gemalen gember, omdat de smaak veel sterker en wranger is.
Recepten die een knobbel gember vereisen, betekenen doorgaans een stuk gember van twee inch, terwijl een duim doorgaans een stuk gember van één inch betekent. Schil verse gember met een schilmesje of de rand van een lepel. Bewaar verse gember ongeschild in de koelkast tot 3 weken of geschild in de vriezer tot 6 maanden.
Dankzij gember gaat de maaginhoud sneller naar de darm, omdat het de maagcontracties verhoogt. Daardoor versnelt de specerij je hele metabolisme. Ook beschermt gember het maag- en darmslijmvlies. Daarnaast zorgt het voor een hogere productie van het spijsverteringenzym.
Voor de meeste mensen wordt een dagelijkse inname van 1 tot 3 gram gember als veilig beschouwd. Dit komt overeen met ongeveer een halve tot een hele theelepel verse gember, of 1 shot pure Gember Membersap, of 300 tot 750 milligram gember in supplementvorm.
Als je het omzet naar grammen wordt een theelepel als 5 gram gezien, en een koffielepel als 10 gram.
Andere autoriteiten suggereren dat een stukje verse gember van 1 inch gelijk is aan 1 1/4 theelepel gemalen of 1 eetlepel gekristalliseerde gember. Een behoorlijke variatie!
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
En we hebben nog meer goed nieuws: je hoeft geen mega dosis gember te eten om de heilzame eigenschappen van gember te ervaren. Experts adviseren om ongeveer 2 gram gember per dag te consumeren: dit staat ongeveer gelijk aan 1 eetlepel versgeraspte gember of 3/4 theelepel gemberpoeder.