Pijnstiller/ontstekingsremmer. 400 mg zonder voorschrift. Inname op een volle maag. Maximum 2,4g/dag.
Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!
Vraag daarom medisch advies aan je dokter indien lagere doseringen onvoldoende effect hebben. Dosissen van 200mg, 400mg en 600mg mogen tot 3x per dag ingenomen worden met 4 tot 6 uren tussen 2 innames.
Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen. Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven. Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee. Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.
Goede pijnstillers bij kiespijn zijn Ibuprofen en paracetamol en kunnen zonder recept in de drogist of online drogist aangekocht worden. Ibuprofen heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende functie, wat met het oog op een mogelijke ontsteking in de kies een goede mogelijkheid is.
Als de gebruikte pijnstiller onvoldoende sterk werkt kan geadviseerd worden om paracetamol en een NSAID gelijktijdig in te nemen. Mochten de pijnklachten nog steeds onvoldoende bestreden worden, dan kan naar stap 3 gegaan worden. Dit betekent dat tramadol wordt toegevoegd aan de paracetamol en/of een NSAID.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
Het komt voor in verschillende vormen en kan verschillende oorzaken hebben, zoals een kapotte vulling, gaatjes of ontstoken tandvlees. De pijn kan langzaam op komen zetten en steeds erger worden of juist acuut ontstaan. Kiespijn wordt meestal ervaren als een stekende en zeurende pijn.
Hoe komt het dat de zenuw in mijn kies dood is? Als de pulpa (zenuw) van een tand of kies ontstoken is geraakt door irritatie (een diep gaatje) en de irritatie lang genoeg aanhoudt kan de doorbloeding van de zenuw stoppen en sterft hij af. Ook hard en langdurig klemmen kan leiden tot afsterven van tandzenuwen.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder De begindosering bedraagt 400 mg, indien nodig gevolgd door 200 mg of 400 mg per keer. U mag ten hoogste 1200 mg (= maximaal 2 tabletten à 600 mg) per dag innemen.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Hoeveel pijnstillers bij kiespijn? Voor de maximale dosering pijnstillers, moet u altijd de bijsluiter lezen. Elke pijnstiller heeft een andere dosering. Voor volwassenen is bijvoorbeeld de maximale dosis paracetamol 6x 500 mg per 24 uur.
Als de ontsteking geen halt wordt toegeroepen, kan het zich verder uitbreiden naar de wortels van de tand of kies. De ontsteking kan zich zelfs verder uitbreiden naar uw kaakbot die de aangetaste tand of kies steunt.
Een zenuwbehandeling kan wel napijn geven. Over het algemeen duurt dit 2 tot 3 dagen. Met een gewone pijnstiller, zoals paracetamol, is deze pijn te onderdrukken. Houdt de pijn langer aan, neemt u dan contact op met uw tandarts.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Daarom maken we eens in zoveel tijd röntgenfoto's. Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruit ziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn. Ook helpen röntgenfoto's bij het vaststellen van de mate van afbraak van kaakbot bij tandvleesziekten.
Na een ontzenuwing kan er enkele dagen wat pijn zijn
Na een wortelkanaalbehandeling is het mogelijk dat de patiënt wat last heeft van pijn. De pijn zal voornamelijk afhangen van de mate van ontsteking.
Er zijn diverse oorzaken van kiespijn, zoals een ontsteking of kapotte vulling. Een kloppende, zeurende of stekende pijn in uw mond kan duiden op kiespijn. Het is belangrijk u tijdig te laten behandelen door een professionele tandarts.
De symptomen van een wortelkanaal ontsteking zijn: Gevoelig tanden bij het drinken van koude- of warme dranken. Voortdurend kloppende pijn in tanden, kiezen of kaak. Pijn bij het kauwen.
Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen. Bij een acute ontsteking kunt u ziek worden en is koorts ook mogelijk.
Waarom doet een kies pijn? Hypergevoeligheid na het leggen van een nieuwe vulling, een stoot of val op een tand gaat meestal van zelf over. Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden).
Hoewel een dode tand gevoelloos is, duurt het natuurlijk wel even voordat je zenuw helemaal afgestorven is en dat proces kan echt pijn doen. Slechte bacteriën voeden zich met dood weefsel in je tand, wat tot een infectie en eventueel zelfs een abces kan leiden. Verder treedt er verkleuring op: je tand wordt grijs.
Ibuprofen is een pijnstiller die valt onder de 'niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen' oftewel NSAID's. Tandpijn is andere pijn dan b.v. een hoofdpijn, omdat tand- en kiespijn een acute, ontstekingspijn is. Ibuprofen blijkt zeer geschikt voor kies- en tandpijn.