Twee eetlepels hummus per dag is een goede hoeveelheid. Hiermee kun je twee boterhammen besmeren. Let ook op waar je hummus mee combineert. Veel mensen eten hummus op crackers, toastjes of brood.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Goed voor de lijn.
Zoals we eerder hebben gezien bevat hummus vezels en eiwitten, wat zorgt voor een verzadigd gevoel. Langer vol (door een gezond product) en daardoor minder eten is natuurlijk gunstig voor de lijn.
Een portie hummus, biologisch komt overeen met 100 gram.
Traditionele hummus is dus hartstikke gezond en bevat de volgende ingrediënten: Kikkererwten: Deze peulvruchten vormen de basis van de spread. Kikkererwten bevatten veel eiwitten en voedingsvezels. Ze zijn ook rijk aan micronutriënten zoals vitamine B1, vitamine B6, ijzer, magnesium, kalium en fosfor.
De nadelen van hummus
Hummus is overal het algemeen gezond, maar net zoals de meeste voedingsmiddelen is het van belang dat je het met mate eet. Je kunt er makkelijk te veel van eten zonder dat te beseffen. Houd daarom een portiegrootte van 2 eetlepels aan.
Hummus voorziet ons van vezels die de darmtransit verbeteren en onze goede darmbacteriën aansterken. Daarnaast bevat het vitamines A, C en E, magnesium, kalium en ijzer.
Over het algemeen hebben de hummus varianten met groente de meest gezonde samenstelling, oordeelt de Consumentenbond. Die scoren het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden. De hummus soorten met fruit scoren het laagst, vooral C's en nooit een A.
In 1 eetlepel (20 gram) hummus zit: 64 kcal energie.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) hummus.
Het Groene Boekje geeft uitsluitsel: het is … hummus. Met 2x een 'u' en 2x een 'm'. Ook humus bestaat, maar dat is niet eetbaar. Humus is 'teelaarde'.
Als je mager broodbeleg zoekt, zijn kip- en kalkoenfilet goede keuzes. Ze bevatten weinig calorieën (minder dan varkens- of rundvlees). De smaak van dit vleesbeleg is niet sterk en combineert goed met groente, zoals komkommer en tomaat. Je kunt het ook samen met stukjes avocado eten, maar wees hier voorzichtig mee.
Voor de variatie kun je ook volkoren roggebrood kiezen, dat bevat ook veel vezels. Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.
Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten, ijzer, B-vitamines, koolhydraten en vezels.Dit is een goed alternatief voor een kant-en-klare vleesvervanger. Je kan het gebruiken als hummus, falafel, gezonde borrelnootjes of vleesvervanging bij de warme maaltijd.
Conclusie. De AH Klassieke hummus en de AH Hummus scoren het best op de meeste punten. Beide zijn ze laag in verzadigd vet en bevatten de meeste kikkererwten. Qua vezels en zout scoort de AH Hummus net even iets beter, maar voor welke van de twee je kiest, dat maakt niet zo heel veel uit.
Er zit 5,2 gram vet in 1 eetlepel (20 gram) hummus, waarvan 0,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Er zijn 206 calorieën in een portie Hummus boterhammen.
Van plantaardige merengue tot chocomouse: met het kookvocht van bonen lukt het allemaal. Ik maakte in dit geval een versie met dille (en een klein beetje mierikswortel), maar ook naturel of met basilicum is deze erg lekker.
Een hummus met Nutri-Score A is het gezondst, een hummus met Nutri-Score C het minst. 37% van de hummus soorten heeft Nutri-Score A, 42% Nutri-Score B en 21% Nutri-Score C. Hummus met fruitsmaakjes hebben allemaal een score B of C en zijn dus de minst gezonde variant te noemen.
Maak dan eens deze Hummus met Sukrin sesammeel. Door het sesammeel is deze hummus met Sukrin sesammeel eiwitrijk. Het verschil met hummus die je in de supermarkt koopt is dat deze heerlijke variant bijna 50% minder calorieën en maar liefst 80% minder vet bevat! Bovendien is de hummus ook nog eens suikervrij!
Hummus, wie kent het niet? De hippe spread is niet alleen romig en heerlijk op een boterham, maar ook nog eens gezond en vezelrijk! Je kunt volop variëren in de smaak. Het basisrecept bestaat uit een mengsel van gemalen kikkererwten, sesamzaadpasta, olijfolie en wat kruiden.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen.
Omdat humus water en voedingsstoffen in de bodem vasthoudt, is het onmisbaar voor de groei van planten.Het zorgt ook voor een luchtige structuur, waardoor planten goed kunnen wortelen. Is er humus, dan is er ook veel bodemleven. Nuttige bacteriën en aaltjes beschermen dan de planten tegen ziekten.