De meeste hortensia's zijn geschikt als borderplant of als solitaire blikvanger. Hiernaast doet deze plant het ook goed in een plantenbak of pot. Per strekkende meter raden wij aan om twee hortensia's te planten.Per m2 raden wij aan om drie stuks te planten.
Een juiste afstand tussen de hortensia planten is erg belangrijk. Houd voor een prachtig volle bloemenzee twee hortensia's per strekkende meter aan. Plant per vierkante meter drie hortensia's.
De plantafstand is ca.1 tot 1.5 meter. Om een Hortensia te planten, graaft u een gat wat ongeveer twee tot drie keer zo groot en diep als de pot is. U strooit wat potgrond onder in het gat (ongeveer de helft van het gat vullen).
Hortensia combineren
Ook passen Lampenpoetsersgras, Zegge Carex en Leliegras siergrassen goed samen. Qua vaste planten kunt u Hortensia's combineren met Zilverkaars, Lavendel, Herfstanemoon en Kattenkruid. Combineren met wintergroene planten? Denk dan aan de mannetjesvaren, Hartlelie Hosta's en vrouwenmantel.
De meeste boerenhortensia's worden ongeveer 2 meter hoog en breed, sommige wat hoger, andere wat lager. De hortensia kan ook prima in een bloembak gehouden worden, afhankelijk van de grootte van de bak blijft de plant kleiner dan wanneer deze in de volle grond wordt aangeplant.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Vrijwel alle hortensia's doen het goed in de volle zon, mits je ze voldoende water geeft. Pluimhortensia's kunnen de volle zon net even iets beter verdragen dan andere hortensia's.
Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon is. Ondanks dat hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
Ze zijn langlevend, eenvoudig te onderhouden en veelzijdig te gebruiken. Op de juiste standplaats geplant kunnen hortensia's vele jaren overleven. Het bekendste zijn de boeren- of gewone hortensia (hydrangea macrophylla), de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de klimhortensia (Hydrangea petiolaris).
U kunt ervoor kiezen om de struik helemaal tot op de grond te snoeien, maar dan houdt u slechts een klein struikje over. Veel mensen kiezen er daarom voor om hortensia's in het voorjaar tot 15 centimeter tot de grond te snoeien.
Hydrangea 'Strong Annabelle' is een verbeterde versie van de populaire 'Annabelle Hortensia. De stelen van de Strong Annabelle zijn steviger, waardoor de grote witte bloemen van de Annabelle ook bij regen en wind niet ver doorbuigen of omvallen. Ook kan 'Strong Annabelle' beter tegen de zon.
In 3 tot 4 jaar groeit je hortensia uit tot een struik van ongeveer 70 cm breed en 70 cm hoog. Hoe groot je hortensia uiteindelijk wordt, hangt er vanaf hoe je 'm snoeit.
Hortensia die u nauwelijks snoeit: overjarig hout
De bloemen komen aan takjes die het vorige jaar gevormd zijn. Snoei je deze soorten in het voorjaar dan haal je dus de bloemknoppen weg en zal er geen bloei zijn dit jaar.
Hortensia (Hydrangea) is een opvallend bloeiende heester met grote bloemen in bollen, schermen of pluimen. Doordat er zoveel soorten zijn, is er voor elke tuin wel een geschikte hortensia te vinden! Van klein tot groot en in verschillende kleuren.
Snoeien kan dus soms al vanaf januari, maar zeker in de maanden februari, maart en april. Heb of wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september.
Zuur minnende planten hebben behoefte aan grond met een lage zuurgraad. De potgrond heeft een luchtige structuur en er is turf aan toegevoegd. Ook zit er Pokon Plantversterker in de grond. Dit zorgt voor sterke wortels en beschermt jouw hortensia's tegen ziekteverwekkende schimmels.
Verzorgingtips. Zorg daarnaast dat de grond waar de hortensia in staat zuurder blijft, verbeter de grond bijvoorbeeld met Bio Hortensia Potgrond of strooi wat turf om de plant. Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia.
Door bij een roze bloeiende struik in februari-mei 'hortensiablauw' (aluin of aluminiumsulfaat) in de grond te harken verkleuren de bloemen blauw. Zorg bovendien voor zure grond (turf toevoegen), giet bij voorkeur met regenwater en geef weinig mest.
Soort hortensia en periode van snoeien
Ze bloeien dus op kort na de winter, nieuw gevormde scheuten. Wanneer je deze soorten zou gaan snoeien in mei of juni dan is de kans groot dat er geen bloemen zullen verschijnen in dat jaar. Snoei ze dus in februari of maart. Zo ben je zeker tal van bloemen te hebben in de zomer.
Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten. Die fijne worteltjes zitten aan het uiteinde van de hoofdwortels en zorgen voor de opname van voeding en vocht.
De kleur van de bloemen wordt namelijk grotendeels bepaald door de pH-waarde en het ijzergehalte van de grond. Je hortensia van kleur veranderen doe je dan ook door bepaalde stoffen in de grond te stoppen, waardoor de samenstelling van de grond verandert.