Hoeveel verschillende hormonen heeft een mens? In totaal wel rond de honderd. De bekendste zijn de geslachtshormonen: oestrogenen en testosteron.
De belangrijkste hormonen bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH). Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en is zeer belangrijk bij de man. Het zorgt voor groei van het lichaam, mannelijke geslachtskenmerken, heeft invloed op hersenfuncties, de energiehuishouding en spiergroei.
Als mensen het over 'de hormonen' hebben, bedoelen ze de geslachtshormonen. Bij mannen is dat dus testosteron, bij vrouwen gaat het om oestrogeen en progesteron. Die laatste twee gaan veel meer op en neer.
Mannen hebben ook vrouwelijke geslachtshormonen
Het klopt dat mannen over het algemeen meer testosteron hebben dan vrouwen en vrouwen meer oestrogeen dan mannen, maar zowel mannen als vrouwen hebben beiden! Door de schommelingen van deze hormonen in de puberteit, gebeuren er soms dingen die je niet verwacht.
Globaal gezien zijn er twee soorten hormonen: Eiwithormonen, zoals adrenaline en thyroxine. Steroïdhormonen, zoals cortisol en testosteron.
Wanneer een vrouw haar climax bereikt, komt het zogenaamde 'gelukshormoon' oxytocine vrij. Dat hormoon zorgt voor een warm en ontspannen gevoel en neemt alle spanning en stress in je lichaam weg. Dat een vrijpartij kan meetellen als een goede workout is alom gekend.
Oorzaak zijn de hormonen noradrenaline en endorfine, die tijdens het vrijen vrijkomen. Het eerste geeft vrouwen een fijn en kalmerend gevoel waardoor de spanning in de bloedvaten verdwijnt en ze meer uitzetten. Endorfine kan dan op zijn beurt vergeleken worden met morfine en werkt uitermate pijnstillend.
Ook mannen gaan in de overgang! Penopauze is een afname van testosteron bij het ouder worden waardoor klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld futloosheid, verminderd libido en erectieproblemen. Een te laag testosterongehalte kan een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit.
Een testosteronwaarde van boven de 12 nmol/l wordt als normaal beschouwd, een waarde onder de 8 nmol/l betekent een tekort. Bij de tussenliggende waarden kan soms wel, soms niet sprake zijn van een tekort.
Verder kunnen te veel mannelijke hormonen de volgende impact hebben: de stem wordt zwaarder, de clitoris wordt groter, de haargrens wijkt naar achter op het hoofd en menstruatiestoornissen kunnen optreden. is de haargroei overal toegenomen, maar vooral op de armen en de benen.
1. Hoeveel verschillende hormonen heeft een mens? In totaal wel rond de honderd. De bekendste zijn de geslachtshormonen: oestrogenen en testosteron.
Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Het is nodig voor de aanmaak van sperma en zorgt voor mannelijke kenmerken, zoals lichaamsbeharing, baardgroei, een lage stem, ontwikkeling van de penis en zaadballen en voor meer spiermassa. Het is ook nodig om seksueel opgewonden te raken.
Mannelijke hormonen bewerkstelligen groei via rijping van de groeischijven en stimulatie van de aanmaak van groeihormoon. Ook zorgt het voor de geslachtelijke ontwikkeling (groei van de penis en geslachtsbeharing).
Ooit gehoord van de andropauze? Om te beginnen hebben mannen geen maandelijkse hormooncyclus zoals vrouwen die hebben, maar eerder een levenscyclus, stelt hormoon-voedingsdeskundige Ralph Moorman. Gynaecoloog Ingrid Pinas benadrukt dat de cyclus van de man niet vergelijkbaar is met de cyclus die vrouwen kennen.
Symptomen testosterontekort
Afname van de zin in vrijen en soms minder goede erecties. Afname van spierkracht en spiermassa. Toename van de vetmassa, meer buikvet. Botontkalking, lage botdichtheid.
Waar het bij mannen daalt vanaf hun 30ste levensjaar, stijgt dat van de vrouwen, met een hoogtepunt op hun 46ste. Of het daarna wel achteruitgaat bij vrouwen, is niet bekend.
Bij zowel mannen als vrouwen piekt het testosterongehalte rond de leeftijd van 20 jaar.
Groente en fruit, noten en granen, ze bevatten allemaal antioxidanten en vezels. Deze soorten voeding kunnen helpen om je testosteron te verhogen. Antioxidanten zijn de stoffen (vitamines en mineralen) die op allerlei manieren je gezondheid ondersteunen.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Midlife is de periode grofweg tussen 35 en 55 jaar waarin de meeste druk ontstaat in ons leven. Werk, relatie, kinderen en ouders vragen allemaal aandacht en als je niet oppast dan blijft er weinig tijd over voor jezelf als man.
Vrouwen hebben de menopauze, maar ook bij mannen kan zo rond hun 50e alles op zijn kop komen te staan. Minder zin in seks, prikkelbaar, snel moe en soms zelfs opvliegers. En dan wil hij ook nog ineens een motorfiets of een andere baan.
Vrouwen denken gemiddeld 18,6 keer per dag aan seks, iets minder dan een keer per uur. Ook als het op slapen en eten aankomt, zijn mannen sneller afgeleid: mannen denken gemiddeld om de 38 minuten aan eten en om de 33 minuten aan slaap, terwijl vrouwen elke 62 minuten aan eten en elke 72 minuten aan slaap denken.
Omdat de clitoris ook de zijkanten van de vagina omsluit, is het zogenaamde 'vaginale orgasme' eigenlijk gewoon een clitoraal orgasme. De zenuwuiteinden in de vaginawand zelf en de uitlopers van de clitoris zorgen ervoor dat je kunt klaarkomen door vaginale bevrediging, zoals met een penis, dildo of met vingers.
Harvard: seks is belangrijk voor je gezondheid
Het brengt namelijk je metabolisme op gang en het geeft je immuunsysteem een boost. Als je op frequente basis seks hebt, blijkt het zelfs voor een verminderde kans op hart aanvallen te zorgen.