Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.
Standaardregel om te weten hoeveel je drank je moet voorzien
“Bij een standaardfeestje serveer ik bij het aperitief, dat vaak cava of schuimwijn is, een derde tot een halve fles per persoon”, vertelt Royackers.
Met wat onderzoek online zal je een vrij goede schatting kunnen maken, maar de juiste hoeveelheid verschilt per situatie. Gemiddeld rekenen mensen voor een maaltijd 450-500 gram per persoon. Welke hoeveelheid voor jou uiteindelijk precies goed is, hangt af van veel verschillende factoren.
Hoeveel hapjes per persoon bruiloft
Gangbaar is ongeveer vijf hapjes per persoon bij een feest dat 4 à 5 uur duurt. Ter afsluiting zou je een broodje hamburger of een patatje kunnen aanbieden. Veel bruidsparen kiezen echter voor iets meer hapjes.
De kosten per persoon kunnen flink uiteenlopen. Je hebt goedkope hapjes voor €10 per persoon, een uitgebreid assortiment voor €15 p.p en luxe variatie hapjesschalen voor €20 per gast. Een cateraar kan vaak alles maken wat je wilt, maar let op dat maatwerk catering vaak extra duur is.
De volgende formule helpt je om te bepalen hoeveel zakken chips je ongeveer nodig hebt per gast op je feestje: Een halve standaard zak chips per persoon. Een derde XL zak chips per persoon.
Brood. 1/3 stokbrood per persoon is voldoende.
Er zijn op een buffet altijd populaire gerechten (stokbrood met kruidenboter en de salades, saté met pindasaus, gehaktballetjes en kippenpootjes en de duurdere vissoorten) waar mensen zich vol aan eten. De minder populaire moet je dus in niet te grote hoeveelheden maken.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Makkelijke regel: reken 3/4 fles wijn per persoon.
Stel je hebt een fles drank van 70cl die zonder BTW 15 euro inkoop kost. Daar haal je 23 shotjes uit. Als het personeel er zelf 3 drinkt, dan verkoop je er 20. Als je uitgaat van een shot van 30ml (met 1 dranksoort) en die verkoop je voor 3 euro per shot, dan levert de fles je 60 euro omzet op.
Geen zin of tijd om zelf iets te bereiden? Snacks uit de oven of de frituur vallen goed in de smaak: denk aan bitterballen, kaasstengels of minipizza's. Ook stokbrood met dips kun je altijd op tafel zetten. Als je voor voldoende afwisseling zorgt, is er voor iedereen iets lekkers om te pakken.
Je vrienden zijn niet vies van een biertje, dus je schat de gemiddelde bierconsumptie op 8 biertjes per persoon (punt 2). Het bier wordt gedronken uit glazen van 0,2 liter, waardoor je dus 5 glazen kunt schenken van 1 liter bier (punt 3).
welk bier is populair op feestjes? Kies voor een neutraal biertje, dus niet ene te sprekende smaak en ook geen biermerk dat bjiv aan een bepaalde voetbalclub gelinkt wordt, als dat (mogelijk) niet de voorkeur van je gasten is.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon.
Een koud en warm buffet is een cateringservice waarbij de cateraar alles levert wat je nodig hebt voor een complete maaltijd. Denk aan salades, soepen, broodjes, fruit en koude snackjes om mee te starten. Vervolgens een warm maaltijd assortiment van vlees, vis, vegetarisch, rijst, aardappels en verschillende groenten.
- Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld 1 glas wijn. Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld 1,5 glas. Bij een dinertje met 4 gangen, wordt dus gemiddeld 4,5 glas per persoon gedronken. En tijdens een feestje dat 3 uur duurt, moet je rekenen op 7 drankjes per persoon.
Meestal zijn vijf medewerkers op honderd gasten voldoende. Bij een diner heb je één à twee obers/serveersters nodig die een meergangendiner uitserveren per tien tot twaalf gasten. Bij een buffet heb je één medewerker nodig op 25 gasten.