Voor de ren hou je rekening met 1 à 1,5 vierkante meter per kip. Zorg er bij de ren bovendien voor dat hij minimaal 150 cm tot 200 cm hoog is. Natuurlijk mag de huisvesting van je dieren ook groter zijn. Hoe meer ruimte ze hebben, hoe gelukkiger ze zijn.
Er zijn diverse mogelijkheden voor de ondergrond: boomschors, zand, houtsnippers. Voor welk materiaal je kiest is afhankelijk van de vraag of je ren overdekt is of niet. Zit er geen dak op, dan zijn materialen die vocht vasthouden niet aan te raden. Je krijgt dan al gauw schimmel en modder in de kippenren.
Kippen graag hoger zitten dan hun groepsgenoten kan dit een gevecht opleveren. Ook bij meerdere zitstokken in het hok is het advies om 30cm ruimte tussen de stokken te houden! Er passen ong. 4-5 krielkippen en 2-3 grotere kippen op een zitstok van 1 meter.
Kippen vinden het heerlijk om in de zon een zandbad te nemen, dit is ook nog gezond voor ze. Een bodem van zand is ideaal voor zowel het scharrelen als het badderen. Net zoals bij gras is het wel belangrijk om de nagels van de kippen in de gaten te houden.
Benodigde ruimte kippen
Per kip is een oppervlakte van 1 vierkante meter voldoende. Op een stok heeft elke kip 35 cm zitplaats ruimte nodig. En om vrij rond te lopen, moet je ze 5 vierkante meter ren geven.
Kippen kosten afhankelijk van de soort 5 tot 50 euro per stuk. Een hok voor enkele kippen betaal je 130 tot 300 euro, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de stijl. Een automatische voerbak en drinkemmer heb je al voor zo'n 35 euro. Reken op ongeveer 1,5 euro per kip per maand voor het voer en strooisel.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Reken voor een nachthok gemiddeld 1 vierkante meter ruimte per 4 kippen. Het mooiste is het als het hok ook enkele legnesten bevat. Voor de ren hou je rekening met 1 à 1,5 vierkante meter per kip. Zorg er bij de ren bovendien voor dat hij minimaal 150 cm tot 200 cm hoog is.
Wanneer je bodembedekking voor een kippenren gebruikt, kun je beter geen zaagsel of hennepvezel gebruiken. Het is beter om fijne of grove beukensnippers te gebruiken. Zand of aarde kan ook, maar dan blijft het kippenhok droog. Zeef af en toe de bodembedekking uit de ren, zodat de ontlasting verwijderd wordt.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen.
Kippen die niet op stok willen
De plek van de zitstokken kan voor de kippen als onprettig ervaren worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de tocht zitten of is de hoogte niet goed. Voor de meeste rassen geldt een hoogte van zo'n tachtig centimeter.
Eén nest per drie hennen is voldoende. Bedek het legnest met wat hooi of stro en ververs dat regelmatig. De meeste kippen bedanken je dagelijks voor hun fijne nestje met een vers ei.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Het kippenhok en de ren leuker maken
Een kleurig speeltje: bijvoorbeeld een nep muis voor katten of vogelspeeltjes. Kippen zien kleuren beter dan dat mensen dat kunnen, dus hoe kleuriger hoe beter. Ze zullen er vanzelf op pikken. Als je het ophangt en het alle kanten op kan bewegen is dit ideaal.
Zij gaan op zoek naar voedsel. Gras is een prima ondergrond voor kippen, maar hoeveel gras je overhoudt is de vraag. Dit is afhankelijk van het aantal kippen en de grote van de ren. Je kunt er voor kiezen een deel van de ren te betegelen, op deze manier hebben kippen altijd een stukje droge ondergrond.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Grit is ideaal voor kippen en andere vogels die veel eieren leggen omdat ze hier de calcium uit kunnen halen die ze nodig hebben voor het maken van de eischaal.
Goed onderkomen voor je kippen
Zo kun je ook in een kleine tuin kippen houden. Als je tuin groot genoeg is, kun je ook gemakkelijk met gaas een stuk afzetten voor kippen. Behalve een stuk grond moet je natuurlijk wel een hok hebben waar de kippen kunnen overnachten.
Hobbyhouders moeten zich registreren als ze meer dan 199 stuks pluimvee (uitgezonderd loopvogels) houden.
Kippen zijn sociale dieren die van nature in groepen leven. Houd dus nooit maar één kip, maar kies er altijd twee of meer; Kuikens zijn over het algemeen beter tam te krijgen dan kippen.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Elke kip reageert verschillend op regen en wind, omdat ze allemaal een eigen verenpak en vetlaag hebben. Hoe dikker de vetlaag, hoe meer bescherming deze biedt. Door vocht en tocht kunnen je kippen een verkoudheid oplopen. Hitte en vochtig weer verhogen het risico op de ziekte coccidiose.