Per jaar betaal je € 40 voor een extra container. Het eerste jaar betaal je voor het aantal nog resterende maanden. De kosten worden verrekend met de jaarlijkse gemeentelijke belastingaanslag.
Voor de groene GFT-container en de oranje PMD-container gelden geen tarieven. Zo heeft u zelf invloed op de hoogte van de aanslag afvalstoffenheffing.
De restafval- en de gft-containers (grijs en groen) zijn verplicht. Papier (blauw) en pmd (oranje) mag u ook op een andere manier inzamelen, bijvoorbeeld het scheidingsstation of openbare wijkcontainers. Het is niet toegestaan papier en pmd anders aan de straat aan te bieden dan in een container.
Is de container niet leeg, of te zwaar om te legen, dan wordt pas op de eerstvolgende inzameldag de groene container opnieuw geleegd. Bij teveel tuinafval adviseren we het afval in een vuilniszak te stoppen en deze dan later in de GFT-container te legen, of uw tuinafval naar een milieustraat te brengen.
Een container mag maximaal 75 kilo zwaar zijn.
Bied de containers maximaal twee-aan-twee aan en zet ze in een rechte lijn. Zorg voor een tussenruimte van 30 centimeter na iedere twee containers. Zorg ervoor dat al het afval in de container past en het deksel goed sluit. Houd 2,5 meter afstand van obstakels, zoals lantaarnpalen of geparkeerde auto's.
Plaats uw afval in een andere afvalcontainer in de buurt of neem het weer mee naar huis. U kunt via een melding doorgeven dat de afvalcontainer vol is.
“Gebruik alleen zakken van papier of biologisch afbreekbaar plastic met een duidelijk zichtbaar kiemplantlogo. Gebruik bij voorkeur papieren zakken, omdat deze beter oplossen tijdens het composteerproces”, lezen we.
Zit de container vol en kun je jouw afval niet meer kwijt? De politie adviseert om de afvalcentrale HVC te bellen of het afval mee terug naar huis te nemen. Afvaldumpingen mogen ook bij de politie gemeld worden.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
het formaat van de container (140 of 240 liter) is hierbij niet van belang. het gebruik van de milieustraten is gratis, met uitzondering van bouw- en sloopafval, schoon puin, grond, dakleer, hout a- en b-kwaliteit, hout c-kwaliteit, schoon gips en restafval.
Vier vuilniszakken per gezin buitenzetten is de limiet, maar niet iedereen weet dat.
Zet de afvalbak op de stoep in een lijn langs de stoeprand. Plaats de afvalbak met de wielen en het handvat van de rijbaan af. Woon je in een woonwijk? Laat een stoeptegel (30 centimeter) ruimte tussen jouw afvalbak en die van de buren in.
Vlees- en visafval kun je het beste bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien en niet op je eigen composthoop omdat het ongedierte aantrekt. Om eventuele stank in je groene bak te voorkomen, kun je er krantenpapier omheen wikkelen voor je het in je groene bak doet.
Je gft-bak schoonmaken
Maak de bak regelmatig schoon na het legen. Gebruik kokend water en een scheut azijn of wat allesreiniger of groene zeep. Giet het vuile sop in een emmer, en leeg deze in de gootsteen binnen, niet buiten of op straat.
Voor de thee- en koffieliefhebbers: theezakjes en koffiepads horen niet bij het gft omdat er vaak plastic in verwerkt is. Ook lucifers, as en kolen uit de barbecue en openhaard en luiers mogen niet in de groene kliko. Deze dingen gooi je allemaal weg bij het restafval.
U kunt 10x per maand restafval in de ondergrondse container gooien. Dat is in totaal 120 keer in 2022. Als u minder dan 105 keer afval in de ondergrondse container gooit, krijgt u geld terug. Hoe minder vaak u restafval weggooit, hoe hoger het bedrag dat u terugkrijgt van de BSOB.
Gooi uw afval verpakt in een (vuilnis)zak van maximaal 50 liter in de container. U mag het afval niet los in de container gooien. Met de toegangspas kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week een aantal ondergrondse containers in uw buurt openen om uw afval daarin te storten.
Ja, de afvalcontainers zijn verplicht, ze zijn eigendom van je gemeente, maar horen bij je woonhuis. Voor bedrijven zijn er andere containers beschikbaar, die bedoeld zijn voor bedrijfsafval.
Hou je container zo droog mogelijk. Leg een oude krant of stro onderin de container om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem. Bovenaan kan je ook wat gras leggen om af te dekken. Maden houden van een warme omgeving, de warmte zorgt er ook voor dat insecten zich sneller voortplanten.
Zet de kliko met handvat naar de straat. Zet de kliko's zoveel mogelijk bij elkaar aan één kant van de straat. De kleine (140 liter) mag niet zwaarder dan 50 kg en de grote (240 liter) niet zwaarder dan 75 kg zijn. De deksel moet gesloten zijn.