Verdeel het deeg in 30 stukken (28 gr per stuk). Maak er bollen van.
■ Kies je beleg.
Kies je voor zoet: gebruik één portieverpakking (15 gram = 1 eetlepel) per broodje/dubbele boterham. Groente en fruit kun je onbeperkt toevoegen! Let op met de extra ingrediënten: als je die wilt gebruiken, neem dan een klein beetje.
Beleg een gezonde sandwich zoveel mogelijk met ingrediënten uit de schijf van vijf, zoals verse groenten en fruit. En houd beleg in de vorm van vis, vlees of eieren beperkt tot 100 gram. Gebruik maximaal 40 gram kaas en 25 gram noten of notenpasta. Sauzen kun je beter zo min mogelijk gebruiken en wil je dat toch?
Hoeveel boter moet je nu smeren op een boterham? Er wordt aangeraden om 5 gram boter per boterham te gebruiken en als je ongeveer 6 boterhammen op een dag eet zit je zo rond de 30 gram per dag.
Het Voedingscentrum gaat uit van een dagelijks gebruik van 15 gram bereidingsvet en dat elke boterham besmeerd wordt met 6 gram margarine of halvarine.
Er wordt een bepaalde hoeveelheid boter, margarine of halvarine aangeraden per dag. Dit komt uit op 5 gram gemiddeld per boterham.
In de meeste landen bestaat een sandwich normaliter uit twee boterhammen met beleg. In Scandinavië en het aangrenzende noorden van Duitsland heeft een sandwich echter slechts één plakje brood met beleg.
Handige vuistregel: reken 1 snede kaas per 2 sneden brood. Combineer met rauwkost voor extra smaak.
1 sandwich (22 g) bevat 70 calorieën.
Hoeveel beleg mag ik gebruiken? Voor voedingsmiddelen die courant worden gebruikt als beleg gelden de volgende aanbevelingen per dag: 1 tot 2 (20-40 g) sneetjes kaas, 100 g vlees en vleeswaren (voor vis, eieren en vegetarische vervangproducten geldt dezelfde 100 g), 300 g groenten en 2 tot 3 stuks fruit.
Wij hebben een aantal richtlijnen die we aanhouden qua aantallen; voor een echt eetmoment, zoals ontbijt, brunch, lunch, rekenen wij drie stuks voor een volwassene en iets erbij zoals een eierkoek. Voor kindjes twee stuks en wat erbij.
U mag uitgaan van een minimum van 4 stuks per persoon om de honger te stillen.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) hummus. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hummus'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Nederlanders eten gemiddeld 3,3 sneeën brood per dag. Volwassen vrouwen eten gemiddeld 93 gram brood per dag en mannen 132 gram. Dat staat gelijk aan iets meer dan 2,5 sneetje voor vrouwen en iets meer dan 3,5 sneetje voor mannen. Dat ligt iets lager dan het minimale niveau van het advies in de Schijf van Vijf.
Product Portie Aantal g./ml. Brood 1 boterham 35 g. Krentenbrood 1 boterham 35 g. Ontbijtkoek 1 plak 25 g.
Kortom, brood levert in verhouding veel belangrijke voedingsstoffen op en dat in relatief weinig calorieën. En precies dat is de reden dat er voor volwassenen zo'n 4 tot 8 sneetjes per dag wordt aanbevolen.
Een portie boter, ongezouten komt overeen met 5 gram.
Dit keer: roomboter of margarine? Als het aan het Voedingscentrum ligt, smeren we bij voorkeur zachte margarine op ons brood. Boter bevat meer verzadigd vet dan margarine. En verzadigd vet vervangen door onverzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziektes verkleinen, zo stellen ze.
Het Voedingscentrum adviseert mannen dagelijks 35 gram margarine of halvarine op de bo- terham te gebruiken. Voor vrouwen is dat 30 gram. Mannen wordt geadviseerd 7 boterham- men te eten, vrouwen 6 boterhammen. Dat komt neer op 5 gram margarine of halvarine per boterham.
Een knäckebrödje bevat rond de 40 kilocalorieën. In een snee brood zitten er ongeveer twee keer zo veel. Dat klinkt dus superslank, zo'n cracker. Maar meestal eet je twee crackers in plaats van één boterham en dan zit je aan een gelijke hoeveelheid calorieën.
Zoet beleg = 15 gr. Smeerkaas (of soortgelijk) = 15 gr.
Een snee brood wordt gemiddeld met zo'n 15 gram hagelslag belegd, dat goed is voor 69 kcal. Dit is vergelijkbaar met chocoladevlokken, de bekendste variant op hagelslag.