Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Kosten. Havermout is een veelzijdig product en daarnaast erg betaalbaar. Voor €0,40 koop je een pak van 500 gram. De aanbeveling per portie is 40 gram.
De inname van een kleine hoeveelheid per dag kan geen kwaad. Het veelvuldig binnenkrijgen van fytinezuur remt de opname van mineralen als magnesium, ijzer, calcium en zink. Als er een overdaad aan fytinezuur aanwezig is, dan hebben deze mineralen geen schijn van kans.
Oplossing: ongeveer 40 tot 50 gram ongekookte havermout is voldoende voor een vullend ontbijt. "Als dat voor je gevoel nog steeds heel weinig is, doe het dan in een kleinere kom", adviseert Bowers.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Havermout bevat veel vezels ofwel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is essentieel voor een goede stofwisseling en darmwerking (stoelgang). Vezels vormen namelijk een smeermiddel in de darmen waardoor de vertering van voedsel veel beter verloopt.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Havermout en afvallen
Havermout bevat veel koolhydraten. Wanneer je wilt afvallen, moet je juist je hoeveelheid koolhydraten beperken en vooral producten kiezen met veel eiwitten en gezonde vetten. Maar: de koolhydraten in havermout worden langzaam verwerkt, waardoor je bloedglucose niet heel sterk piekt (26).
Zo'n 40 à 50 gram ongekookte havervlokken zouden moeten volstaan. Hoewel havermout een gezonde keuze is, ga je misschien wel in de fout met je toppings. Kies voor gezonde toppings als vers fruit, noten(pasta) of zaden. Maar ook hier geldt: overdaad schaadt.
In havermout zit ook het antinutriënt fytinezuur. Als je van dit stofje een te grote hoeveelheid binnenkrijgt, kan dat zorgen dat magnesium, calcium, zink en ijzer minder goed in je lichaam opgenomen worden. Een beetje oppassen dus, als je een fanatieke havermoutliefhebber bent.
Havermout bevat per 100 gram wel veel calorieën (389 kcal) en een grote hoeveelheid koolhydraten (66g). En dit gaat meestal niet goed samen met afvallen. Afhankelijk van jouw caloriebehoefte om af te vallen kan het zijn dat dit moeilijk is om in te passen in je dieet.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
De meeste darmen hebben er geen moeite mee rauwe havermout te verteren. Ik hoor heel soms wel eens dat mensen het zwaar op de maag vinden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten. Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten.
Ongeacht de soort mag er in principe maar één ingrediënt worden vermeld: volkoren havermout. Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel.
Havermout heeft één groot voordeel: het bevat zogenaamde 'bètaglucanen', oplosbare vezels die extra veel vocht opnemen in de darmen. Daardoor kan havermout het slechte cholesterol in het bloed binden en verlagen.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Wat kan ik zoal eten als gezond ontbijt? Volkoren brood met beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. En een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij je boterham. Drink je geen zuivel, dan is sojadrink verrijkt met calcium en B vitamines een alternatief.
Een goede verhouding is 40-50 gram havermout met 150-200 milliliter melk.
Havermout is ook zo'n vezelrijk ontbijt. Dat kunt u zowel warm als koud eten en aanvullen met fruit, noten en zaden voor de broodnodige extra vezels. Maar een kom yoghurt met fruit en noten of een volkoren boterham met kaas is een minstens zo goede start van de dag.
Havermout is minder grof en daardoor eerder gaar. TIP: Wanneer je havervlokken gebruikt, laat deze dan eerst een nachtje wellen. Dat maakt ze makkelijker verteerbaar én sneller gaar!