Een richtlijn voor de uiteindelijke hoeveelheid is ongeveer 50-100 gram verse groente per kilogram lichaamsgewicht per dag. Boerenkool, paksoi, andijvie, broccoli, bleekselderij, romeinse sla, basilicum, waterkers, wortel + loof, witlof, paardenbloemblad, zuring (zeer beperkt), weegbree.
De maximale hoeveelheid droogvoer voor een konijn zou niet meer dan 25 gram per kg. lichaamsgewicht per dag mogen bedragen. In sommige gevallen is het voor een konijn zelfs beter om nog minder droogvoer te krijgen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6 maanden, mag meer krijgen, zolang hij goed hooi blijft eten.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende.
Alle konijnen hebben altijd beslist dag en nacht ongelimiteerd hooi nodig. 25 Gram biks per kg. lichaamsgewicht (hangt af van het energieverbruik van het konijn, als het konijn magerder wordt mag je meer geven). Dit lijkt weinig, maar het is echt voldoende voor een huiskonijn dat goed hooi eet.
Bedenk dat met name jonge konijntjes zich ernstig kunnen overeten als ze nieuw voer krijgen dat ze erg lekker vinden. Meng daarom oud- en nieuw voer altijd de eerste paar dagen en geef een beperkte hoeveelheid. Voer groente en fruit met beleid. Een konijn kan grote hoeveelheden groenvoer per dag eten.
Spinazie is goed voor konijnen in kleine hoeveelheden. Het is hoog in vezels en rijk aan vitaminen (A, B9, en K1) en mineralen (ijzer, magnesium en calcium.) Maar het moet slechts tot twee keer per week worden gevoed, en het moet rauw zijn.
Een klein handje (paar reepjes) kun je dus prima geven, maar houdt het bij maximaal een halve (kleine) paprika voor een volwassen konijn. Geef ook niet te vaak gele of rode paprika's, deze bevatten relatief veel suikers; houdt het bij hooguit twee keer per week een handje.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Van groenten is het belangrijk dat je meerdere soorten in combinatie geeft, liefst 3 groenten per dag. Geef maximaal 50-100 gram per kg lichaamsgewicht en bouw het rustig op, niet teveel in een keer, dan is er kans op gasvorming of diarree.
In principe mogen konijnen wel wat broccoli, maar let wel op. Broccoli kan voor gasvorming zorgen en dat is niet prettig voor een konijn. Geef het daarom met mate of voor de zekerheid niet.
Konijnen kunnen appels en de schil eten, maar alleen met mate. Voer uw konijn slechts 1 of 2 plakjes appel per week. Hoewel appels rijk zijn aan flavonoïden, antioxidanten en vezels, zijn ze ook rijk aan suiker.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Wordt groenvoer niet opgebouwd maar ineens gegeven kan een konijn diarree krijgen. Vooral jonge konijntjes kunnen hieraan sterven. LET OP: Het opbouwen van groenvoer is ook belangrijk voor een oud(er) konijn dat geen groenvoer gewend was.
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Al raden wij aan om de kleinste ( < 6 maanden) slechts in zeer kleine hoeveelheden havervlokken te geven. Een te grote hoeveelheid kan ten negatieve van de spijsvertering gaan bij de kleinste. Wij mogen dit eten: Konijnen, cavia's, chinchilla's, hamsters, gerbils, muizen, ratjes, ...
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.
Konijnen mogen bloemkool, het is juist goed voor ze! Konijnen hebben behoefte aan variatie in hun voedsel om een optimaal niveau van gezondheid te behouden.
Een konijn mag vele soorten groenten eten, je geniet dus heel wat keuzevrijheid. We denken hierbij aan radijsjes (zowel de radijsjes zelf als het loof), broccoli, selder, klaver, paardenbloem (uiteraard pesticidevrij), andijvie, peterselie, waterkers, wortels en wortelloof.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Konijnen kunnen courgettes eten.”
Ja, konijnen kunnen tomaten eten. Echter, je moet alleen maar rijpe tomaat geven aan je huisdier konijn als een traktatie. U moet er ook rekening mee houden dat tomatenbladeren, -stengels en -planten giftig kunnen zijn voor konijnen en moeten worden vermeden.