Er zitten 12 kilocalorieën in 1 opscheplepel (50 gram) sperziebonen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'sperziebonen'?
Een portie sperziebonen, vers komt overeen met 200 gram.
Een normale portie bedraagt ongeveer 250 gram sperziebonen per persoon.
Gebruik 75 tot 100 gram gedroogde peulvruchten per persoon. Deze hoeveelheid verdubbelt zich na weken en koken. Hoeveel is een portie bonen? Een portie bonen, gekookt komt overeen met ca 150 gram, dit is ongveer 75 gram gedroogde bonen.
Er zitten 12 kilocalorieën in 1 opscheplepel (50 gram) sperziebonen.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Groene bonen
Groene bonen worden soms ook wel snijbonen of sperziebonen genoemd. Ze behoren tot de peulvruchtenfamilie, net als bonen en linzen. Ze bevatten echter aanzienlijk minder koolhydraten dan de meeste peulvruchten . Een portie van één kopje (125 g) gekookte groene bonen bevat 10 g koolhydraten, waarvan 4 g vezels.
Wat is een portie? Een portie sperziebonen is één kopje . Dit zijn ongeveer 20 middelgrote sperziebonen.
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine.Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten!
Hoeveel heb je nodig? Reken per persoon op ca.200 gram snijbonen.
Ze zitten vol langzame koolhydraten en ze zijn een goede bron van vezels. Met een peulvruchtenmaaltijd verhoog je je vezelinname enorm. Een portie van 135 gram peulvruchten levert je net zoveel vezels als 3 porties muesli! En wat te denken van de vele vitamines en mineralen die de verschillende peulvruchten bevatten.
Er zitten 152 kilocalorieën in 1 grote (165 gram) banaan. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'banaan'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De peulvruchten zitten vol antioxidanten, waaronder vitamine C, flavonolen, quercetine en kaemferol. Deze antioxidanten bestrijden vrije radicalen in het lichaam, wat helpt celschade te verminderen en kan helpen uw risico op bepaalde gezondheidsproblemen te verlagen.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Kun je rauwe sperziebonen roerbakken? Ja, rauwe sperziebonen kun je roerbakken of wokken, maar blancheren vooraf is aanbevolen om ze zachter en verteerbaarder te maken en de roerbaktijd te verkorten.
Tip. Neem voor een portie sperziebonen van 250 gram op je bord, 250-300 verse bonen.
In recepten wordt met 1 eetlepel 15 gram of milliliter aangehouden. Maar de meeste eetlepels kunnen maar 10 tot 12 gram of milliliter aan inhoud dragen. De meeste eetlepels zijn dus te klein. Bij een theelepel gaat het om 5 gram of milliliter.
Het consumeren van 250 gram groente staat gelijk aan ongeveer 5 opscheplepels. Voor sommigen is dit niet weggelegd en is het aan te raden om dit te verspreiden over de hele dag. Maar waarom is groente gezond en is het belangrijk om je te houden aan de aanbevolen dagelijkse behoefte aan groente?
Een eetlepel wordt meestal gedefinieerd als een volume van 15 ml. Dat kan 15 gram water zijn.
Ukie: Als je wilt afvallen, kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten. Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen ook nog beter. Aardappels zijn vezelrijk en bevatten veel ijzer en vitamine C, wat niet in pasta of rijst zit.