Voor warm water geldt dat het wordt getapt bij een temperatuur van 37 graden. Elektrische boilers houden de temperatuur van het water echter op ongeveer 60 graden. Dit zorgt er voor dat u altijd snel schoon, warm water ter beschikking kunt hebben.
De meeste boilers kunnen worden ingesteld op een temperatuur tussen de 60 en 70 graden celsius. Hoe hoger de temperatuur, hoe langer het duurt voordat het water afkoelt. Als u niet zeker weet welke temperatuur u moet gebruiken, raadpleeg dan de handleiding van je boiler of neem contact op met een professional.
Let wel op dat je de boiler op minstens 65 graden instelt. Een temperatuur lager dan 65 is ideaal voor bacteriën om te groeien.
60°C is ruim voldoende om warm water te hebben. Bij deze temperatuur bespaar je niet alleen op de stookkosten, maar ook op het water, want je moet dan minder koud water toevoegen voor de ideale temperatuur. Een lagere boilertemperatuur verlengt ook de levensduur van de boiler.
In het algemeen werken boilers continu, zodat hun waterreserve dag en nacht warm is. Met behulp van een timer beslist u zelf wanneer het water verwarmd moet worden, bijvoorbeeld alleen 's nachts. Het reservoir van een boiler is zo goed geïsoleerd dat er haast geen energie nodig is om het water 24u/24 warm te houden.
Voorbeeld stroomverbruik elektrische boiler
Stel, u gebruikt een elektrische boiler met een capaciteit van 120 liter en uw huishouden gebruikt dagelijks precies 120 liter warm water. Dan verbruikt uw boiler 6,98 kWh per dag om het water van 10 graden naar 60 graden Celsius op te warmen.
Dit kan vooral gebeuren in water met een temperatuur tussen 30 en 45 °C (optimaal is 37 °C). Boven de 50 °C vindt afsterving van de bacterie plaats. Als het water niet door het hele watersysteem kan stromen, is het mogelijk dat het water blijft stilstaan in 'dode' hoeken.
De meeste duurzame systemen leveren warmte rond 40°C. Echter warm tapwater moet minimaal 55 tot 60°C zijn. Daarom is er extra warmtebron nodig. Bij een gasloze aansluiting betekent dat bijna altijd elektrisch bijverwarmen.
Legionella gaat dood vanaf 55°C.
Stook de boilerinhoud wekelijks voorbij de optimale broedtemperatuur: tot 60°C voor minstens 20 minuten, tot 65°C voor minstens 10 minuten of tot 70°C voor minstens 5 minuten. Legionellapreventie lijkt dus heel simpel: zet je boiler hoger.
De ideale temperatuur ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt. Op termijn krijg je dan last van een droge en geïrriteerde huid.
Nee dat is niet mogelijk, een boiler maakt alleen warm water en kan geen woning verwarmen. Vind hier alle informatie over onze elektrische boilers. Bekijk ook eens onze Stiebel Elton boilers.
Volgens de richtlijnen van ISSO publicatie 30.5 en 55.1 dient wekelijks de boiler gedesinfecteerd te worden.
Het is aan te bevelen uw boiler te isoleren door deze met ten minste 10 cm minerale wol te omwikkelen. Door de tank te isoleren wordt warmteverlies beperkt en blijft de waterproductie langer warm in de tank. De leidingen die het warme water naar de rest van uw huis voeren, moeten ook worden geïsoleerd.
Het kan geen kwaad om je boiler uit te schakelen zolang deze in een vorstvrije ruimte staat. Schakel je de boiler uit, dan moet je er wel rekening mee houden dat in stilstaand (lauw) water bacteriegroei kan ontstaan.
Des te hoger het vermogen, des te sneller de boiler het water kan opwarmen. Onze drie boilers met een inhoud van 120 liter hebben een opwarmtijd van rond de 210 minuten.
De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het cv-water is als de ketel draait om een koud huis op te warmen. Vaak is dit ingesteld op 80ºC, dit zorgt voor een hoger energieverbruik dan bij een lager ingestelde cv-ketel.
Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.
Momenteel geldt volgens NEN 1006 een eis van 55 °C voor woninginstallaties voor warm tapwater zonder circulatiesysteem. Deze temperatuur moet gemeten worden op de tappunten. Voor installaties met een circulatiesysteem geldt een eis van 60 °C.
Het groeien en vermenigvuldigen van legionellabacteriën kan vooral gebeuren in water met een temperatuur tussen 25 en 45 °C (optimaal is 37°C). Boven de 55°C vindt afsterving van de bacterie plaats.
Hoe herken je legionella? De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C. De patiënt hoest en is soms kortademig.
De allergrootste energieslurper in huis is je cv-ketel. Als het huis op gas wordt verwarmd, bedraagt het verbruik zo'n 80 procent van het totaal, aldus Puk van Meegeren, adviseur bij Milieu Centraal.
Veel apparaten staan op stand-by, zoals de TV, de computer of de mediabox. Maar wist u dat deze apparaten ook op stand-by redelijk wat stroom verbruiken? Vaak bent u zich er niet bewust van dat sluipverbruik een hap uit uw energierekening is! Wij noemen sluipverbruik daarom de stiekeme stroomvreter.
Twee onmisbare apparaten, de koelkast en de vriezer, zijn de grootste energievreters in huis als je kijkt naar huishoudelijke apparaten. Ongeveer 18% van de stroom wordt verbruikt door de koelkasten en vriezers. Je kunt hier veel geld op besparen.
Warm douchen in elk huis
Een volle boiler levert na menging met koud water zo'n 76 liter warm water op. Dat is genoeg om 9 minuten lang heerlijk te douchen met een normale douchekop.