Het smeltpunt is 45 graden, we raden aan om rond de 50 tot 65 graden te gieten in potjes en glazen. Voor het gieten van waxmelts in cupjes kunt u het beste rond 65-70 graden gieten.
Toch liever een rustieke kaars: giet op een zo laag mogelijke temperatuur en verwarm dan niet de gietvorm voor gebruik. Verwarm de gietwas op een temperatuur tussen 85 en 90 graden.
Wil je weten hoeveel sojawas je nodig hebt voor jouw kaars? Houd dan als richtlijn aan 1 ml water = 1 gram. Voor was is dit niet helemaal hetzelfde, maar kun je gebruiken als handige leidraad om te bepalen hoeveel was je ongeveer nodig hebt.
Let er wel op dat je de restjes kaarsvet niet door de gootsteen wegspoelt. Nu ga je meten hoeveel sojawax je nodig hebt voor de kaars. Dit doe je door het glas 2 keer te vullen met sojawas en vervolgens weeg je dit af. Ik kwam op ongeveer 175 gram uit.
Neem 100 gram soja was en smelt dit langzaam in een pan au bain marie of in de magnetron op laag vermogen (absoluut niet laten koken). Als alle wax is gesmolten roer je de geur,- of etherische olie door de wax en eventueel kan je nog een kleur toevoegen. Dan het geheel goed mengen en in de mal gieten.
Wees niet te zuinig, want dan ruik je de kaars straks niet. Op 100 gram wax heb je 3 tot 10 ml geurolie nodig.
Giet de vloeistof voorzichtig in de vorm. Voeg nu een paar druppels geurolie toe aan elke wax melt. Hoe meer olie je toevoegt hoe sterker de geur zal zijn en hoe langer je deze zal ruiken. Laat de soy wax een paar uur uitharden en haal de wax melts daarna voorzichtig uit de vorm.
Stop de stukjes gebroken kaars in een pan en laat deze net zo lang op het vuur staan totdat de kaars compleet gesmolten is. Als de kaars volledig gesmolten is kun je de olie eraan toevoegen. Gebruik ongeveer drie druppels olie. Je kunt kiezen voor één geur, maar je kunt natuurlijk ook je eigen mix samenstellen.
Kaarsenlont Rond Nr.
7 voor vrijwel alle types dompel- en gietkaarsen van specifiek koolzaadwas, bijenwas of sojawas. Kijk bij de uitgebreide beschrijving voor welke kaarsen de lont toepasbaar is.
Hij heeft 8 uur nodig om volledig te stollen en drogen. Als je kaars is gestold en gedroogd, moet je alleen de lont nog afknippen.
Paraffine kaarsen hebben 24 uur nodig om af te koelen. Soja kaarsen koelen sneller af, reken 4 tot 5 uur. Kaarsen gemaakt van bijenwas moet je minstens 6 uur laten staan, maar langer is beter. Heb je kaarsen gemaakt van oude kaarsen dan is een paar uur voldoende.
Als de was ongeveer 50 graden Celsius is, kan je de kaars gieten. Giet langzaam, zodat je een stevige kaars zonder luchtbellen krijgt. Laat de kaars een 10-tal uur stollen. Je kunt geur aan je koolzaadwas kaarsen toevoegen door natuurlijke etherische olie te gebruiken.
Krimp is natuurlijk proces tijdens afkoeling. Paraffine zet uit bij warmte en krimpt bij stolling. Dit is normaal en onontkoombaar. Verwarm de gietvorm voor het gieten van de kaars.
Kaarsvet is een mengsel. Er zitten meerdere soorten vet doorheen. En soms kleur- en geurstoffen. Het smeltpunt is dan niet één temperatuur, maar bijvoorbeeld tussen de 42 en 55 graden.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Hoeveel hars je in de harspot doet, hangt een beetje af van wat je wilt harsen. Wil je alles harsen dan vul je hem voor 3/4. Dan kun je de hars nog goed doorroeren zonder over de rand te gaan. Als je niet zoveel wilt harsen vul je toch minimaal de helft van de pot.
Voorbeeld: Je hebt een theekopje van 200ml waar je een kaars in wilt gieten, je doet 200 x 0.84 = 168 gram kaars wax is er nodig om het kopje te vullen!
Per 100 gram was gebruik je ongeveer 40 druppels etherische olie. Afhankelijk van de hoeveelheid was die je gebruikt voor je kaars kan je kiezen voor de hoeveelheid etherische olie je moet gebruiken. Dit is een is a warm, kruidig recept voor sojakaarsen, perfect voor de koude maanden.
Oude kaarsen of restjes kaarsvet kun je makkelijk omsmelten, zo maak je er weer een nieuwe kaars van. Dit doe je door de kaarsen au bain-marie te smelten. Vul een pan met kokend water en plaats hierop een metalen bakje met kaarsresten. Door de warmte zal het kaarsvet vanzelf smelten.
Na een aantal uren is het kaarsvet voldoende afgekoeld en stevig.
Smelt stukken kaars of kaarstabletten au bain-marie en blijf roeren met de pollepel. Let op dat het water niet kookt, anders verbrand het kaarsvet. Giet het kaarsvet in je mal. Laten drogen, uit de mal halen (karton inscheuren en eraf trekken) en voila, je homemade kaarsen zijn klaar!
Wat zijn wax melts? Wax melts zijn geurblokjes die gemaakt zijn van sojawas, geurolie en kleurstof. Deze wax melts kun je gebruiken in combinatie met een geurbrander. Als je onderin de geurbrander een theelichtje aanmaakt dan smelt de wax melt binnen 10 minuten en wordt het geurolie.
Waxmelts zijn kleine hoeveelheden wax met een geurolie eraan toegevoegd. Ze komen in kleine of grote cups, tabletten of in een grappige vorm. Je kunt waxmelts gebruiken op een geurbrander. Geurbranders zijn te koop in diverse tuincentra, woonwinkels maar ook bij bijvoorbeeld de Action of Xenos.