De voeding die je geeft mag niet warmer zijn dan 30 tot 35 graden. Voordat je de voeding aan je baby geeft, controleer je de temperatuur door een druppel melk op de binnenzijde van je pols te laten vallen. Koel de fles eventueel onder koud stromend water tot juiste temperatuur.
Verwarm de voeding au bain-marie, in een flessenwarmer of in de magnetron. Maak de voeding niet warmer dan 30 tot 35°C. Om de temperatuur te controleren, druppel je wat melk op de binnenkant van je pols. Als je de fles in een magnetron verwarmt, kan de buitenkant van de fles koud aanvoelen terwijl de melk al heet is.
Wist je dat? Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken.
Babyvoeding twee keer opwarmen en ziektemakers
Het immuunsysteem van je kindje is nog niet zo goed ontwikkeld als dat van jezelf. Hierdoor is je kleintje veel gevoeliger voor ziektemakers en na het warm maken van een maaltijd kunnen er juist allerlei ziektemakers, zoals bacteriën, in het eten komen.
Koude melk kan ook
Ben je op een plek waar je de fles niet kunt opwarmen, geef dan gewoon koude melk. In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Controleer altijd de temperatuur van de melk met een druppeltje op de binnenkant van je pols. Wanneer het ongeveer even warm is als je huid, dan is de temperatuur goed. Als het te heet is, laat het dan even afkoelen. Laat je kind niet langer dan een half uur drinken.
Laag in nitraat: in sommige streken, vooral in de landbouw, kan het water veel nitraat bevatten. Dat is op zich niet schadelijk, maak nitraat kan zich omzetten in nitriet, en een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig.
Een flessenwarmer is handig, maar het is geen must have. Je kan een fles ook op andere manieren opwarmen: In een pan of bak met warm water. Gebruik je geen flessenwarmer?
Hoe lang mag je kunstvoeding bewaren? In principe geldt de regel dat je klaargemaakte kunstvoeding maximaal acht uur in de koelkast mag bewaren (max 4°C) en maximaal een uur zonder koeling.
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.
De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut. Het uitkoken kan prima in een pannetje met water.
Voorheen werd aangeraden om voor de bereiding van flesvoeding (kraan)water vooraf te koken of bronwater te gebruiken. Dit is niet nodig in Nederland. Water uit de kraan is veilig en vers voor babyvoeding. Let op: je gebruikt koud water, dat je vervolgens opwarmt tot de benodigde temperatuur.
Verwarm de moedermelk op maximaal 600 Watt. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen. Anders kan een deel van de melk te warm worden.
Stappenplan flesvoeding klaarmaken
Was je handen goed en maak de fles en speen goed schoon. Doe de voorgeschreven hoeveelheid water (zie tabel op de verpakking) in de fles. Maak het water handwarm in de magnetron (750 Watt, 20 seconden per 100 ml water) of de flessenwarmer.
De flessenwarmer werkt snel. Zo heb je binnen 2 minuten een fles op lichaamstemperatuur. Voor een potje moet je ongeveer 3 minuten rekenen. Een bevroren flesje duurt ongeveer 10 minuten.
De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10-15 ml voeding per keer. De eerste 10 dagen wordt dit gemiddeld met 10 ml per voeding per dag opgehoogd; 2e dag 20 cc per voeding, 3e dag 30 cc etc. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je baby uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Gekookt en nog heet water voor de flesvoeding kun je meenemen in een thermosfles. Zo houd je het water langer warm. Neem ook een flesje koud water mee zodat je te heet water daarmee kunt mengen en je je kindje de flesvoeding op de juiste temperatuur kunt geven.
Belangrijkste regel is de melk niet te laten staan na de bereiding want dan is er meer kans op bacteriële groei en dus infecties. Opwarmen is dus geen enkel probleem: het is afhankelijk van wat je baby verkiest!
Indien het niet anders kan, kan je een bereid flesje gedurende maximaal 8 uren bewaren achter in de koelkast bij max. 4 °C. Een koelbox kan de gewenste temperatuur van 4 °C niet garanderen. Neem nooit bereide melkvoeding mee in een thermoskan.
Het gaat als volgt: je doet water in de flessenwarmer, zet de fles of het potje erin, stelt de gewenste temperatuur in en wacht een paar minuutjes. Dan gaat het LED lampje branden ter indicatie dat het eten of drinken gelijkmatig is verwarmd. En het is tijd om het buikje rond te eten of drinken!
Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
Het water van SPA® Reine is zeer mineraalarm water, want het heeft een droogrest van slechts 38 mg/l. Moeders en baby's van alle leeftijden kunnen het dus zonder gevaar drinken. Bovendien ondersteunt SPA® Reine de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Het natuurlijke mineraalwater van evian is uitermate geschikt voor het ontwikkelende organisme van baby's, omdat het een laag mineraalgehalte heeft (345 mg/liter) en voldoet aan alle 43 strenge criteria voor kwaliteit en zuiverheid opgelegd door ANSES. Al meer dan 50 jaar ondersteunt evian baby's en hun ouders.