Uiteraard zijn er ook nadelen bij RVS. De hogere (maar betaalbare) prijzen zijn daar een voorbeeld van. Naast de hoge kosten is het ook moeilijk om te lassen met roestvrij staal vanwege de snelle dissipatie van hitte. Over het algemeen heeft roestvrij staal een temperatuurbestendigheid tot wel 650 graden celsius.
De rekgrens van roestvast staal bij kamertemperatuur loopt van 200 MPa tot meer dan 1700 MPa. Bedrijfstemperaturen van rond de 750°C zijn gewoon en bij sommige toepassingen worden wel temperaturen bereikt van zo'n 1100°C.
Hittebestendig materiaal kiezen: Welke temperatuur? “Je kunt in warme toepassingen het beste kiezen uit RVS 310S, 321H of duplex (bij zout water). Voor standaard schoorstenen van RVS zijn 310S en 321H voldoende, natuurlijk wel afhankelijk van de gebruikte chemicaliën en temperaturen.
Hittebestendige metalen zijn metalen - vaak inox - die bestand zijn tegen hete gassen en verbrandingsproducten van 550°C tot ongeveer 1000°C.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Voor het warmtebehandelen c.q. gloeien van roestvast staal kunnen de volgende ovens worden gebruikt: - Gas- of oliegestookte ovens; - Elektrische ovens zoals weerstands- en inductieovens; - Voor het harden komen vooral zoutbaden in aanmerking.
Chloor en stalen gereedschappen
Naast het gebruik van stalen gereedschap en het effect van staalslijpsel, kan de oxidehuid ook beschadigen door vloeistoffen die chloor bevatten, zoals stadswater, zwembadwater, bleekwater en zoutzuur. Chloor reageert zeer agressief op RVS en tast de oxidehuid aan.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
RVS is roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Bij staal stopt corrosie niet, dus zal het materiaal uiteindelijk helemaal aangetast worden. Om roestvorming bij staal te voorkomen moet het materiaal voorzien worden van een beschermlaag.
Nee, een goede brand kan wel 1200 graden worden, maar staal smelt pas rond 1500 graden. Voor de verzwakking van het staal is het ook niet nodig om te smelten, de microscopische veranderingen die in het staal optreden, zoals het groeien van de staalkristallen, zijn voldoende om het staal te verzwakken.
RVS304 is uitsluitend geschikt voor binnengebruik
Als het RVS buiten in de regen staat en/of het wordt regelmatig onderhouden en afgewassen (zoals deurbeslag), dan zal dit geen enkel probleem zijn. Het RVS blijft dan jarenlang schoon en vrij van vervuiling en roestvorming.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Het is uiteraard roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Uiteraard zijn er ook nadelen bij RVS.
Hittebestendig noemen we materialen die over het algemeen temperaturen van rond de 1000°C kunnen weerstaan.
Roestvast (ook wel “roestvrij”) staal van goede kwaliteit is een niet giftig metaal. Het is massief, laat geen ongewenste metaaldeeltjes los en gaat niet bladderen. RVS is goed te reinigen. Schoon en veilig speelmateriaal is belangrijk.
Roestvrij staal verven
In dit geval kun je ervoor kiezen om het roestvrij staal te verven met Hammerite Metaallak of Hammerite Ultima Metaallak. Deze metaalverven zorgen ervoor dat jouw metalen object goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf zoals water, vorst en zonlicht.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Rvs is watervast
Eén van de grootste voordelen van rvs is het feit dat roestvast staal watervast is. Dat wil zeggen dat rvs zeer bestand is tegen de invloeden van water. De stevigheid en beschermende eigenschappen van rvs worden niet snel aangetast door water en corrosie zien we dan ook niet snel.
Roestvast staal is niet ontvlambaar en zal ook niet helpen bij de verspreiding van branden door vlamverspreiding. Het oppervlak van roestvast staal is normaal traag en stabiel in oxiderende omstandigheden, zoals die worden aangetroffen in de meeste vlammen en warmtebronnen.
Het oppervlak van RVS (roestvast staal) wordt aangetast door zuur en aanslag, hierdoor ontstaat roest en vliegroest. Dit geeft bruine vlekken op het RVS (theevlekken of putroest genoemd). Roest komt voor op RVS kunstwerken, trap, hekwerk, railing, liften, machines etc.
De toevoeging van nikkel en molybdeen maakt van RVS 316 een duurdere metaalsoort dan RVS 304, omdat dit over het algemeen duurdere elementen zijn.
Bevochtig een doekje met een druppeltje olijf-, baby- of slaolie en neem het apparaat er voorzichtig mee af. Dit is een uitstekende manier om met name een RVS afzuigkap schoon te maken. Met een klein druppeltje olie kan je al een groot oppervlak laten glanzen.
Zo doe je dat: Strooi twee eetlepels baking soda in de gootsteen en wrijf met een vochtige microvezeldoek of spons het hele RVS-oppervlak in. Wrijf met de nerf van het RVS mee om krassen te voorkomen. Giet vervolgens een beetje azijn over het oppervlak. Je zal merken dat de baking soda nu flink begint te schuimen.
RVS schoonmaken doe je met RVS reiniger, glasreiniger, afwasmiddel of keukenontvetter. Een RVS reiniger en glasreiniger ontvetten en geven een streeploze glans. Bij gebruik van keukenontvetter of afwasmiddel, kan het wenselijk zijn om na te poetsen met olijfolie of glansspoelmiddel.