Volgens schatting van Koos Jansen heeft China met in totaal 19.500 ton de tweede grootste bovengrondse goudvoorraden ter wereld. Op de eerste plaats komt India, waar alle inwoners samen naar schatting over 20.000 ton goud beschikken.
Officieel zijn zij de grootste eigenaar ter wereld en maakt goud 77 procent uit van de officiële deviezenreserves. China's officieel opgegeven bezit van 1.948 ton maakt slechts 3 procent uit van de 3,2 biljoen dollar aan reserves, maar het werkelijke aantal is waarschijnlijk vele malen groter dan dat.
Rusland – 2.299,9 ton goud.
Turkije bezit een voorraad van 564 ton goud, goed voor een waarde van $20 miljard. Niet al het edelmetaal is eigendom van de Turkse staat. Het gros van het goud is eigendom van banken (waaronder Ziraat en Vakifbank), maar wordt sinds een paar jaar tot de Turkse nationale reserves gerekend.
Dit goud is opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank, op de granieten rotsen van Manhattan. Verder ligt 38% van het Nederlands goud in Ottawa en Londen. Het ligt veilig opgeslagen in de kluizen van de Canadese centrale bank en de Engelse centrale bank.
Veel landen houden een goudvoorraad aan als een soort waardereserve waar ze op kunnen vertrouwen als men het vertrouwen in waardepapieren verliest. Zo kan een land in het slechtste geval haar goudreserve aanwenden om goederen te importeren of om de waarde van de munt te verdedigen.
De Nederlandsche Bank heeft een goudvoorraad van ruim 600 ton met ongeveer een waarde van achttien miljard euro. Het gaat hierbij om meer dan 45.000 baren goud.
Begin 2000 verhandelde de 1 kilogram goud onder de 10.000 euro, de prijs klom daarna naar zijn recordwaarde in september 2019 tot meer dan 45.000 euro.
Goudchemie. Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont; het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof.
Hoeveel goud zit er nog in de grond? Volgens schattingen van de US Geological Survey zit er wereldwijd nog iets meer dan 50.000 ton aan economisch winbaar goud in de grond.
Bij goud kopen in Turkije, zoals met gouden sieraden, kan u een stuk voordeliger uitkomen. De arbeids-en vervoerskosten liggen immers een stuk lager dan in Nederland. Over het algemeen wordt er veel geelkoper met goud gemengd in plaats van met brons of koper, waardoor een gouden sieraad wat geler oogt.
Wereldwijd is er volgens Thomson Reuters GFMS ongeveer 170.000 tot 180.000 ton goud opgegraven sinds het begin van de mensheid. Wanneer je al dat goud zou samensmelten tot één grote kubus zou die afmetingen hebben van minder dan 21 x 21 x 21 meter.
Binnen de Nederlandse wet kan dat tot en met € 9.900,- per transactie per maand. Wij hanteren hiervoor de regels volgens de "Financial Intelligence Unit-Nederland" (FIU-Nederland), voorheen Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (Wet MOT).
Euro ontkoppeld van goud. Het feit dat de euro niet gekoppeld is aan goud betekent dat het vertrouwen in de euro niet gebroken kan worden door een run op de goudvoorraad, want de munt is simpelweg niet bij de centrale bank inwisselbaar voor goud.
Denken we maar aan inkomsten, vermogen, het risico dat je wil nemen, en de mate waarin je je vermogen wil of moet beschermen. Een allocatie van zo'n 5% aan goud lijkt in de huidige omstandigheden te weinig. Beter is volgens ons om minstens 20% in edelmetalen te gaan beleggen.
Goud veilig opslaan in Zwitserland
De Nederlandse staat heeft de mogelijkheid om uw goud zowel te confisqueren als nationaliseren. Bij confisqueren neemt de overheid uw goud in beslag en staat hier geen vergoeding tegenover. Bij nationaliseren eist de overheid uw goud op, maar staat daar wel een vergoeding tegenover.
Als je spreekt over een ultrabeveiligde opslagplaats, dan denk je automatisch aan Fort Knox. Dat is een legerpost in de Amerikaanse staat Kentucky, waar meer dan 5.000 ton van de complete Amerikaanse goudvoorraad van meer dan 8.100 ton goud is opgeslagen. De rest is ondergebracht in een kluis van de Fed in New York.
Veel goud wordt gevonden in Noord-Amerika en in diverse Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in Australië, Rusland, China, Indonesië en in diverse Zuid-Amerikaanse landen. Op het Afrikaanse continent heeft Zuid-Afrika met afstand het meeste goud geproduceerd.
Marokko is in Afrika de grootste producent van looderts en kobalt. Het land heeft enorme reserves zink, kool en mangaan. Andere sectoren met potentieel voor groei zijn de olie- en aardgaswinning, en de grote bodemvoorraden aan goud, zilver, lood, ijzer en fosfaat die in het Atlasgebergte zijn ontdekt.