Gebruik voor 1 kilogram schoongemaakt fruit 1 kilogram geleisuiker. Je kunt ook geleisuiker speciaal kopen, daar zit minder suiker in. Tip: je kunt ook pectine-arm fruit combineren met pectinerijk fruit zoals bessen of appel. Dan wordt je jam vanzelf wat dikker.
Ik had van een kilo aardbeien jam gemaakt en dat zijn wel vijf jampotjes vol. Wellicht kan ik iemand anders hier een plezier mee doen. Even een leuk etiket erop plakken en je hebt een homemade cadeautje voor iemand. Natuurlijk kan je het recept ook halveren en maak je 2 1/2 jampotjes.
Geleisuiker. Geleisuiker is geen suiker om mee te bakken, maar kan wel een onderdeel zijn van een ingrediënt in je baksel. Met behulp van geleisuiker maak je namelijk heel eenvoudig jam en dat gebruik je dan weer in je baksel. Wil je dus je eigen jam maken dan kun je het jezelf makkelijk maken met geleisuiker.
De Geleisuiker Speciaal is bedoeld voor het maken van halfzoete jam, de standaard Geleisuiker is bedoeld voor het maken van zoete jam.
NATUPEC: Pectine voor de bereiding van jam.
U gebruikt 10—60 gram per kg fruit, voor gelei en jam met min. 55% suiker. Vergeet niet een zuur toe te voegen in de vorm van zuursel, citroen in stukjes of citroensap.
Eigenlijk is geleisuiker niets anders dan kristalsuiker met pectine (meestal uit appel) en citroenzuur. Fruit bevat van nature pectine en dat zorgt ervoor dat de jam dikker wordt.
pectine en geleisuiker
Jam wordt vaak gemaakt met geleisuiker. Geleisuiker is suiker met zo'n 5 % pectine, maar als je gewone suiker gebruikt plus los toegevoegde pectine en wat citroenzuur ben je veel vrijer in de verhouding suiker – pectine. Zo maak je jams met vaak de helft minder suiker!
Het is heel handig in gebruik. Gebruik voor 1 kilogram schoongemaakt fruit 1 kilogram geleisuiker. Je kunt ook geleisuiker speciaal kopen, daar zit minder suiker in. Tip: je kunt ook pectine-arm fruit combineren met pectinerijk fruit zoals bessen of appel.
De geleisuiker in de jam wordt als bindmiddel gebruikt in de jam. Dit kan ook zonder geleisuiker, maar dan moet je agar agar gebruiken.
Droog bewaren. Van Gilse Geleisuiker is onbeperkt houdbaar, maar de geleerkracht kan na verloop van tijd minder worden. U kunt de jam, gelei en confiture ongeopend een jaar bewaren. Na opening is de jam gekoeld beperkt houdbaar.
Voorbeelden van deze geraffineerde suikers zijn kristalsuiker, geleisuiker, poedersuiker en basterdsuiker. Deze geraffineerde suikers leveren wel energie maar er zitten geen goede voedingsstoffen meer in. Ze worden daarom ook wel 'lege koolhydraten' genoemd. Ons lichaam heeft er niets aan.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.
De oplossing? voeg extra pectine toe en kook het een minuutje. Die extra pectine kan in de vorm van citroensap of pec/pec plus of agaragar. laat alles verder koken, ongeveer 20 minuten, nadat de massa de eerste keer begon te koken.
Deze Geleisuiker 1 kg is nu in de aanbieding bij ALDI. Bekijk ook de actuele ALDI folder voor meer scherpe aanbiedingen en kortingen.
De gemiddelde prijs van Van Gilse Geleisuiker is €1,31.
Zo maakt u de lekkerste halfzoete gelei: Meng 1,1 liter vruchtensap met 500 g Van Gilse Geleisuiker Speciaal en breng dit aan de kook. Laat het mengsel 3 minuten goed doorkoken..
Jam is dik genoeg als de borrelende fruitmassa (tijdens het inkoken na het toevoegen van de suiker) 105 °C is. Dit kun je meten met een jam- of suikerthermometer. Heb je die niet? Doe dan de stollingsproef, ook wel de rimpel- of schoteltjestest genoemd.
Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten.
Onderstaande tabel geeft aan hoeveel pectine er van nature in het door u gebruikte fruit aanwezig is, pas daar uw dosering pectine op aan. U gebruikt 10—60 gram per kg fruit, voor gelei en jam met min. 55% suiker. Vergeet niet een zuur toe te voegen in de vorm van zuursel, citroen in stukjes of citroensap.
Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes. Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.
Confituursuiker (ook wel geleisuiker genoemd) maakt alles een pak makkelijker. 't Is een mengeling van gewone suiker, pectine en citroenzuur, die het proces van confituur maken optimaliseert.
Suiker toevoegen, moet je altijd doen; geen enkele fruitsoort bevat van nature voldoende pectine om jam genoeg 'stevigheid' te geven. Bovendien zorgt suiker er ook voor dat jam lang houdbaar is. Je kunt bijvoorbeeld kristalsuiker of inmaak- of geleisuiker gebruiken.
Aardbeien, bosbessen en frambozen vormen een uitstekende combinatie. Vergeet jam gemaakt van appels, perziken, abrikozen, kersen, sinaasappels en limoenen niet. Je kunt jam maken van vrijwel elke vrucht of groente die je lekker vindt.
Herkomst: Natuurlijk zuur polysaccharide, komt voor in vrijwel alle soorten fruit, vooral in appels, sinaasappels en kweepeer. Commercieel gewonnen uit appelpulp en sinaasappelschillen.