Kun je bloed doneren voor geld? Als je bloed, plasma of bloedplaatjes doneert, krijg je daar helaas geen geld voor. Je doneert altijd op vrijwillige basis. Wel kun je je reiskosten terugvragen en krijg je af en toe een cadeautje als blijk van waardering.
Een attentie voor jou. Jij geeft ons bloed, plasma of bloedplaatjes. Daar geven wij je graag iets voor terug: een kleine attentie om je te bedanken. Bij iedere donatie krijg je een of meerdere dank-u-bonnen (bloed: 1 bon, plasma: 2 bonnen en plaatjes: 3 bonnen).
In Nederland kost een zakje rode bloedcellen (een eenheid) E200,-. Dat is het dubbele van wat er in België en Duitsland wordt betaald. In België kost een zakje bloed E100,-, in Duitsland E80,-. Alleen in Italië, waar twee bloedbanken zijn, is er één bloedbank met een hogere prijs: E220,-.
Onderzoekers van the University of California ontdekten dat het doneren van 473 milliliter bloed leidde tot de tijdelijke verbranding van gemiddeld 650 calorieën. Ze verklaarden dit met het feit dat het lichaam tijdens het bloed geven energie gebruikt om nieuwe eiwitten en rode bloedcellen te vormen.
Bloed geven is niet alleen van vitaal belang voor de gezondheid van de ontvanger maar ook de donor heeft er baat bij. Voor je bloed doneert neemt men een gratis bloedtest af om ziektes zoals hiv en hepatitis op te sporen. Bloeddonatie heeft tal van voordelen, maar het belangrijkste is wel het redden van mensenlevens.
Een volwassene heeft naargelang zijn/haar gewicht 4 tot 6 liter bloed. De afname wordt op het gewicht van de donor afgestemd. Ze heeft geen enkel nadelig gevolg voor een volwassene in goede gezondheid die minstens 50 kg weegt.
Kun je bloed doneren voor geld? Als je bloed, plasma of bloedplaatjes doneert, krijg je daar helaas geen geld voor. Je doneert altijd op vrijwillige basis. Wel kun je je reiskosten terugvragen en krijg je af en toe een cadeautje als blijk van waardering.
Tips om klachten na bloeddonatie te voorkomen
Sta na de donatie niet te snel op, blijf liever nog even liggen. Zorg dat je na de donatie genoeg drinkt. Je moet het vocht dat je net hebt gedoneerd aanvullen. Doe het de komende dag rustig aan.
Om lipemisch plasma te vermijden, eet je kort voor je donatie best geen kaas, mayonaise, frietjes, eieren, spek, boter, slagroom… Een lichte maaltijd twee uur voor de donatie is ideaal. Maar kom zeker niet donoren met een lege maag.
Bloed geven mag 4 keer per jaar!
Bloedvoorziening is een voorziening en geen markt. Het is goed voor de patiënt, geruststellend voor donors en profijtelijk voor de ziekenhuizen; immers elk zakje bloed dat ze niet afnemen, betalen ze niet.
Elke mens heeft tussen de 4 en 6 liter bloed en bloed is een cruciaal bestanddeel van het menselijk lichaam. Bloed bestaat voor ongeveer de helft uit plasma.
Een zak bloed (300 ml) wordt meestal in 1,5 tot 2 uur toegediend. In sommige situaties wordt het langzamer of sneller toegediend. Bloedplaatjes zijn nodig om bloedingen te voorkomen of te stelpen.
Plasma doneren is minder belastend voor je lichaam.
Je lichaam heeft het niveau van het vocht binnen enkele uren weer op peil en van de eiwitten binnen enkele dagen. Bij bloed geven doneer je ook je rode bloedcellen. Het duurt langer om dat niveau weer op peil te krijgen.
Mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloed doneren en vrouwen drie keer. Dat verschil is er omdat vrouwen een kleinere ijzervoorraad hebben. Hoeveel ijzer je hebt, is belangrijk voor het herstel na een donatie.
Zodra de wond genezen is, mag je bloed of plasma doneren. Na 4 maanden mag je bloed of plasma doneren. Als het sieraad er direct is ingeschoten, mag je dezelfde dag nog bloed of plasma doneren.
Bloedgroep O-positief
38,2% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-positief (0+). Deze bloedgroep komt het vaakst voor in ons land. Als je bloedgroep 0-positief hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep 0-positief, A-positief, B-positief en AB-positief jouw gedoneerde bloed ontvangen.
Bij een bloeddonatie geef je 500 ml bloed. Om vervolgens goed te kunnen herstellen moet er tussen twee bloeddonaties daarom minimaal 56 dagen (8 weken) zitten voor mannen; voor vrouwen is dat 122 dagen (4 maanden). De hersteltijd na een bloeddonatie is voor vrouwen namelijk langer.
6,8% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-negatief (O-). Deze bloedgroep is dus zeldzaam in Nederland, maar het voordeel is dat patiënten met alle bloedgroepen bloed van donors met bloedgroep 0-negatief kunnen ontvangen. Ze worden daarom ook wel universele donors genoemd.
Ja, je kunt bloed of plasma bij ons doneren als je ongesteld bent. Kijk wel even of je je fit genoeg voelt, anders is het beter om te wachten tot je menstruatie voorbij is.
Rode bloedcellen: kunnen maximaal gedurende 42 dagen worden bewaard in koelkasten tussen 2 en 6 °C. Plasma: wordt snel ingevroren tot een temperatuur van –30 °C en wordt daarna bewaard bij minder dan -25 °C. Het blijft maximaal 3 jaar bruikbaar. Bloedplaatjes: zijn slechts 5 dagen houdbaar en bewaren we op 22 °C.
Overduidelijke uitkomst: vooraf water drinken helpt! Van de donors die vooraf water dronken, had 23 procent minder last van misselijkheid of flauwte dan in de overige twee groepen. Een groot glas water is dus voldoende om nare reacties te helpen voorkomen.
Bij eiceldonatie gaat aan IVF een donortraject vooraf: de voorgesprekken en de behandeling van de donor, het oogsten en invriezen van de eicellen. Met daarbij opgeteld de vergoeding voor de donor bedragen de kosten van dit voortraject 2500 tot 5000 euro voor vier tot zes eicellen.
De meest voorkomende bloedgroep in Nederland is bloedgroep O (47%), daarna volgt bloedgroep A (42%). De bloedgroepen die minder vaak voorkomen zijn bloedgroep B (8%) en AB (3%). Daarnaast is er ook de rhesusfactor, deze is positief of negatief.
Ja. Vanaf 18 jaar mag je doneren. En je moet jonger zijn dan 66 jaar zijn om donor te worden. Na je 66ste mag je blijven doneren als je al eerder bloed, plasma of plaatjes hebt gegeven.