Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Een gemiddeld pakje maandverband kost tussen de 3 en 6 euro. Dat komt dus neer op 6 tot 12 euro per maand puur aan maandverband. Ook als je tampons gebruikt heb je meestal 2 pakken nodig.
Negen procent van de meisjes en jonge vrouwen in Nederland heeft soms te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen. Menstruatie-armoede komt ook in ons land voor.
1 op de 10 vrouwen heeft soms geen geld voor maandverband.
Een vrouw die in de menstruatie was gebruikte toen waarschijnlijk al linnen doeken of lappen van dierenhuid om het ergste ongemak op te vangen waarbij ze geholpen werd door uitsluitend de vrouwen waarbij zij hoorde. Ook bij geboorten van kinderen was zij van die vrouwen afhankelijk.
In Schotland is vanaf vandaag een wet van kracht die tampons en maandverband gratis maakt voor wie zich de producten niet kan veroorloven. Het is het eerste land ter wereld dat een dergelijke wet tegen menstruatiearmoede heeft.
Bezuinigen op tampons of op eten
Ze gebruiken kranten of vodden en bezuinigen tijdens hun menstruatie vaak op eten." Tampons kun je vaak al vanaf een euro krijgen, ziet ook De Boer.
Als je last hebt van menstruatiekrampen kun je pijn hebben in je onderbuik en soms ook in je onderrug. Vaak is het een zeurende en/of krampende pijn gedurende de dagen dat je bloedverlies hebt. Soms kan de pijn ook al beginnen voordat je ongesteldheid begint.
De cup wordt alleen tijdens de menstruatie ingebracht in de vagina. Als de cup vol zit, verwijder je hem en leeg je hem in het toilet. De menstruatiecup moet minimaal om de twaalf uur geleegd en schoongemaakt worden. Daarna kun je hem meteen weer inbrengen.
De meeste vrouwen in Nederland geven tussen de 2,50 en 25 euro per maand uit aan tampons, maandverband of andere menstruatieproducten. Dat is voor iedere persoon anders, afhankelijk van welke producten er gebruikt worden en hoeveel er nodig is vanwege het bloedverlies.
Je kan maandverbanden afgeven in één van de BruZelle inzamelpunten. De maandverbanden worden uit de pakketten gehaald en in stoffen zakjes gestopt. Omwille van hygiëne kan je enkel individueel verpakte maandverbanden doneren! Ook kunnen we geen tampons of menstruatiecups aanvaarden (zie de FAQ pagina voor meer uitleg).
Menstruatieondergoed bij de drogist
Nu is de keuze reuze: sinds een aantal jaar kun je gewoon bij de drogisterij om de hoek je cup of period underwear kopen.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan vanaf dan zwanger raken.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Er is geen bewijs dat het mogelijk is om je menstruatie sneller te laten komen, hoewel er verhalen gaan dat lichaamsbeweging, ontspanningsmethoden of zelfs een orgasme de menstruatie kunnen opwekken.
Wat moet je wél eten als je ongesteld bent? In principe heb je altijd baat bij een vezelrijk, ontstekingsremmend voedingspatroon met veel kleurrijke groenten en andere voedzame producten. Dus ook als je zit met PMS-symptomen, een onregelmatige cyclus of heftige klachten waardoor je tegen je menstruatie opziet.
Soms voelen voorweeën als menstruatiepijn, een andere keer voel je een flinke pijnscheut. De ene keer duren die voorweeën maar even, de andere keer houden de samentrekkingen langer aan. Voorweeën zijn nog niet 'het echte werk', maar zo maakt je lichaam zich wel alvast klaar voor de bevalling.
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Europa. In Nederland worden tampons en maandverband belast met het verlaagde 9% btw-tarief. Ze vallen net als verbandpleisters en spalken onder 'verbandmiddelen met geneeskundige doeleinden'.
Sommige mensen kunnen wel het gevoel hebben dat ze minder bloeden wanneer ze in bad zitten of gaan zwemmen tijdens de menstruatie, en dat heeft te maken met de waterdruk en met de drijfkracht. Door de druk van het water wordt er namelijk een opwaartse kracht uitgeoefend (iets dat met fysica te maken heeft).
Er is slechts een handjevol diersoorten dat ongesteld wordt. Naast mensen zijn er alleen een paar apen, muizen en vleermuizen die eens in de zoveel tijd ongebruikt baarmoederweefsel uitstoten. Bij alle andere zoogdiersoorten neemt het lichaam dit weefsel gewoon weer op. Daar komt geen druppeltje bloed aan te pas.