Uitgaand van een gemiddelde cyclus van vijf dagen, een gebruik van maximaal vijf producten per dag en van de allergoedkoopste producten, dan komen we uit op ongeveer 0,77 euro (tampons) tot 1,32 euro (maandverband) per maand, aldus de onderzoekers in een theoretische berekening.
Een gemiddeld pakje maandverband kost tussen de 3 en 6 euro. Dat komt dus neer op 6 tot 12 euro per maand puur aan maandverband. Ook als je tampons gebruikt heb je meestal 2 pakken nodig.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
In Schotland is vanaf vandaag een wet van kracht die tampons en maandverband gratis maakt voor wie zich de producten niet kan veroorloven. Het is het eerste land ter wereld dat een dergelijke wet tegen menstruatiearmoede heeft.
1 op de 10 vrouwen heeft soms geen geld voor maandverband.
Een vrouw die in de menstruatie was gebruikte toen waarschijnlijk al linnen doeken of lappen van dierenhuid om het ergste ongemak op te vangen waarbij ze geholpen werd door uitsluitend de vrouwen waarbij zij hoorde. Ook bij geboorten van kinderen was zij van die vrouwen afhankelijk.
Bezuinigen op tampons of op eten
Ze gebruiken kranten of vodden en bezuinigen tijdens hun menstruatie vaak op eten." Tampons kun je vaak al vanaf een euro krijgen, ziet ook De Boer.
Theekopje per menstruatie
Het wereldwijde gemiddelde zou 120 milliliter per menstruatie zijn. Dat is ongeveer een theekopje. Er bestaat ook een invulkaartje dat kan dienen als maatstaf. Gynaecoloog Marlies Bongers van het Máxima Medisch Centrum vertelt: "Daarop noteer je hoeveel tampons en maandverband je nodig hebt.
De cup wordt alleen tijdens de menstruatie ingebracht in de vagina. Als de cup vol zit, verwijder je hem en leeg je hem in het toilet. De menstruatiecup moet minimaal om de twaalf uur geleegd en schoongemaakt worden. Daarna kun je hem meteen weer inbrengen.
Tijdens je menstruatiecyclus kun je uit verschillende hygiëneproducten kiezen: tampons, inlegkruisjes, maandverband of een menstruatiecup. DA adviseert. Inlegkruisjes zijn dunne verbandjes, bedoeld om vaginale afscheiding op te vangen. De vaginawand en de baarmoederhals maken voortdurend een lichtzurig vocht aan.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Maak je geen zorgen als je nog niet regelmatig menstrueert betekent het niet dat er een probleem is. Menstruaties kunnen soms 1 of 2 dagen duren of je kunt zelfs 2 menstruaties in één maand hebben. Je menstruatiecyclus kan je verrassen en onverwacht om de hoek komen kijken.
Symptomen. De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook bloedstolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Negen procent van de meisjes en jonge vrouwen in Nederland heeft soms te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen. Menstruatie-armoede komt ook in ons land voor.
Als je last hebt van menstruatiekrampen kun je pijn hebben in je onderbuik en soms ook in je onderrug. Vaak is het een zeurende en/of krampende pijn gedurende de dagen dat je bloedverlies hebt. Soms kan de pijn ook al beginnen voordat je ongesteldheid begint.
Menstruatieondergoed bij de drogist
Nu is de keuze reuze: sinds een aantal jaar kun je gewoon bij de drogisterij om de hoek je cup of period underwear kopen.
In verreweg de meeste gevallen blijft de eicel onbevrucht. Het slijmvlies is niet nodig en kan dus afgevoerd worden. Daarom maakt je lichaam het stofje prostaglandine aan, dat ervoor zorgt dat je baarmoeder zich samentrekt om het baarmoederslijmvlies af te stoten: je bent ongesteld.
Kan ik de menstruatiecup inhouden bij het plassen of de stoelgang? Ja, je kan de menstruatiecup inhouden wanneer je naar het toilet gaat. Hij zit niet in de weg, omdat hij heel flexibel is en meegeeft met de bewegingen in je buik.
Je mag de menstruatiecup lang inhouden, wel 8 tot 12 uur. Dat is veel langer dan een tampon; je kunt dus ook ongestoord slapen of een hele dag gaan werken met je menstruatiecup.
Nacht maandverband
Deze nachtmaandverbanden zijn doorgaans de dikste van alle soorten; ze beschermen dan ook het meest van alle andere types. Vrouwen staan namelijk tijdens de nacht niet vaak op om het maandverband te verwisselen.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.
Sommige mensen kunnen wel het gevoel hebben dat ze minder bloeden wanneer ze in bad zitten of gaan zwemmen tijdens de menstruatie, en dat heeft te maken met de waterdruk en met de drijfkracht. Door de druk van het water wordt er namelijk een opwaartse kracht uitgeoefend (iets dat met fysica te maken heeft).
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.