Bijna de helft (47 procent) van de ex-gedetineerden die in 2017 de gevangenis verliet, recidiveert binnen twee jaar. Dat percentage is weinig veranderd in de onderzochte periode. Van de ex-JJI-pupillen uitgestroomd in 2017 recidiveert 56 procent binnen twee jaar.
Het percentage ex-gedetineerden dat binnen 2 jaar na vrijlating opnieuw in de fout gaat is 47%. Na een taakstraf of een reclasseringstoezicht is dat minder: 34%.
Per jaar keren ongeveer 30.000 ex-gedetineerden terug in de samenleving. Zij krijgen tijdens gevangenschap hulp om zaken op orde te krijgen.
Recidive betekent letterlijk herhaling. De term recidive wordt hoofdzakelijk gebruikt waar het gaat om strafbare feiten ofwel: gaan mensen die ooit veroordeeld zijn opnieuw in de fout? Recidivegetallen geven aan in welke mate mensen na een veroordeling in herhaling vallen.
Alle penitentiaire inrichtingen (PI) beschikken over een re-integratiecentrum (RIC). Hier werken gedetineerden aan de basisvoorwaarden voor hun re-integratie. Daarbij krijgen ze ondersteuning van vrijwilligers, stagiaires en medewerkers.
Een gevangene mag minimaal eenmaal per week 10 minuten bellen met iemand buiten de gevangenis. Dit vindt plaats op initiatief van de gevangene. Bellen kan alleen op afspraak en conform de regels van de gevangenis. Bellen doet een gedetineerde met een speciale gevangenistelefoon.
De WW-uitkering stopt op het moment dat u gedetineerd wordt en bijvoorbeeld in de gevangenis, in een huis van bewaring of in een tbs-kliniek zit. U ontvangt hierover een brief van ons. Als u binnen 6 maanden weer vrijkomt, dan kunt u uw WW-uitkering weer opnieuw aanvragen via uwv.nl.
Als iemand erg vaak recidiveert spreken we van een veelpleger. Zo iemand kan terecht komen in een Inrichting voor stelselmatige daders (ISD). Om daar te belanden moet iemand in de afgelopen 5 jaar minstens 3 keer zijn veroordeeld. Het is nu voor de veelpleger onmogelijk om nog een strafbaar feit te plegen.
Van die ex-tbs'ers gaat zo'n 20? procent binnen twee jaar na vrijlating opnieuw de fout in, maar zij doen dat wel minder vaak dan voorheen. Die tbs'ers doen dat steeds minder vaak: tussen 2005 en 2009 ging het gemiddeld om 2,3 misdrijven per persoon, tegenwoordig ligt dat aantal op 1,7.
Van alle gedetineerden in ons land heeft 36 procent een Nederlandse achtergrond, stelt het CBS. 44 procent heeft een niet-Westerse achtergrond, de overige 18 procent bestaat uit Westerse allochtonen. Van de laatste 2 procent is de nationaliteit niet bekend.
Hieronder vallen recreatie, luchten, bezoek, sport, arbeid, onderwijs, gebruik van bibliotheek en het recht op geestelijke en medische verzorging. De tijden buiten het dagprogramma brengt een gedetineerde door op cel.
U heeft geen recht op een uitkering wanneer u in een gevangenis zit. Ook niet als u in een huis van bewaring, een penitentiaire inrichting of een tbs-kliniek zit.
Op verschillende momenten in het strafproces kan recidive van belang zijn. Allereerst kan recidive relevant zijn voor de afdoening van een geconstateerd strafbaar feit. Daarnaast kan recidive van belang zijn voor (de duur van) het voorarrest. Ook kan recidive leiden tot een hogere strafoplegging door de rechter.
De groep bestaat uit personen die zijn veroordeeld in de periode 2008-2017 en ex-pupillen van een JJI, die zijn vrijgekomen uit een inrichting (in dezelfde periode).
Reclassering Nederland voert uw toezicht uit in opdracht van justitie. Doel van het toezicht is voorkomen dat u een strafbaar feit pleegt. De meest voorkomende vorm van reclasseringstoezicht is toezicht opgelegd door de rechter in een vonnis. U krijgt dan een voorwaardelijk strafdeel.
De maximale straf, is twee jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 20.500. Wanneer de bedreiging schriftelijk gebeurt en de bedreigde voorwaarden worden gesteld, is de maximale straf 4 jaar gevangenisstraf. Bedreiging met een terroristisch misdrijf kan worden gestraft met een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.
Bent u binnen 5 jaar 2 keer aangehouden met alcohol op of heeft u een alcoholonderzoek geweigerd? Dan valt u in de recidiveregeling. Dit houdt in dat uw rijbewijs automatisch ongeldig wordt verklaard. U moet dan opnieuw examen doen om weer een geldig rijbewijs te krijgen.
Strafblad winkeldiefstal
Als u door een rechter wordt veroordeeld voor winkeldiefstal, of akkoord gaat met een schikkingsvoorstel, betekent dit dat u een strafblad krijgt. Wanneer u onschuldig bent is het dus niet verstandig om akkoord te gaan met het schikkingsvoorstel om zo overal maar vanaf te zijn.
In alle gevallen mag er maximaal drie keer naar Halt verwezen worden. Een vierde verwijzing naar HALT is dus in beginsel niet mogelijk. Ook wanneer er een afdoening is geweest voor een misdrijf komt een jeugdige voor het volgende misdrijf niet in aanmerking voor de Halt-straf.
Bedreiging met de dood in de wet
Bedreiging met de dood is strafbaar gesteld in artikel 285 Sr: “Bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht,, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.” Het gaat dan om een mondelinge bedreiging met de dood.
De maximumstraf voor bedreiging is twee jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie (zo'n 20.000 euro). Daarnaast kan ontzetting uit bepaalde rechten op worden gelegd door de rechter.
De gedetineerde ontvangt voor elk uur verrichte extramurale arbeid een vergoeding van 300% van het basisuurloon. Indien een organisatie waarbij de gedetineerde werkzaamheden verricht een hoger bedrag aan de inrichting uitkeert, wordt de vergoeding aangevuld tot dat bedrag.
Werknemers- en zelfstandigenpensioen. Het rust- of overlevingspensioen wordt gedurende de eerste 12 maanden nog betaald. Het pensioen kan betaald worden op een persoonlijke zichtrekening of op de rekening van de gevangenisdirecteur. Na 12 maanden ononderbroken opsluiting wordt de betaling van het pensioen geschorst.
De gemeente waar u gaat wonen, is verantwoordelijk voor de nazorg na uw detentie. Uw gemeente kan de reclassering vragen daarbij te ondersteunen. Ook in de gevangenis is de reclassering meestal al betrokken bij uw terugkeer in de maatschappij.