End of interactive chart. Nederlanders eten gemiddeld 41 gram koek en gebak per dag. Mannen eten meer koek en gebak (44 g/dag) dan vrouwen (38 g/dag).
15 cm is ongeveer 5 a 6 personen.
20 – 35 personen: twee lagen. 35 – 50 personen: drie lagen. 50 – 70 personen: vier lagen. 70 – 110 personen: vijf lagen.
De hoeveelheden zijn gebaseerd op taarten van verschillende groottes, overal wordt een indicatie gegeven van het aantal stukjes (gemiddeld 20 gram per persoon) dat je uit een taart kunt halen.
Een broodmes is een getand mes om brood, gebak en fruittaarten te snijden. De tandjes kunnen een zachte of een scherpe golving hebben. Geef de voorkeur aan een broodmes met een zachte golving, dan snijdt scherper en je krijgt minder kruimels.
Volgens Numberphile is de wetenschappelijk correcte manier om een taart te verdelen, door eerst een rechte plak uit het midden te snijden. Dus niet puntje voor puntje, of in eerst doormidden en in kleinere stukken. Vervolgens haal je voorzichtig de plak eruit en kun je de twee helften weer tegen elkaar aan schuiven.
De gemiddelde prijs van deze taart is tussen €375 en €400. Per persoon kom je dan uit op €4,65 - €5,00.
Gewoonlijk in 6 tot 8 stukken, maar de zuinige Hollandse invloed is ook hier soms doorgedrongen en dan snijdt men een vlaai in wel 12 tot 14 stukjes. Vooral met de gezonde leefstijlen van tegenwoordig, eet niet iedereen meer grote stukken vlaai.
Ga je meerdere en grotere taarten stapelen gebruik dan cakeboards. Zet de onderste taart op een drum die groter is dan de taart. Steek hier houten dowels in en knip ze met een scherpe en schone snoeischaar af op dezelfde hoogte als de taart. Deze dowels zijn geschikt voor stapels tot en met 3 lagen.
Prijzen bruidstaart
Houd er wel rekening mee dat bakkers vaak van een minimum aantal personen uit gaan. Gemiddeld ligt dit minimum rond de 20 à 25 personen, wat inhoudt dat de minimumprijs voor de hele taart vaak rond de € 140,- ligt (bij die gemiddelde prijs van 7 euro p.p.)
Je moet minimaal drie keer snijden om de taart in acht stukken te verdelen. Snij eerst een kruis in de bovenkant van de taart, je hebt nu vier stukken. Snij daarna horizontaal door het midden van de rand, je hebt nu acht stukken met drie keer snijden.
Volgens Numberphile is de wetenschappelijk correcte manier om een taart te verdelen, door eerst een rechte plak uit het midden te snijden. Dus niet puntje voor puntje, of in eerst doormidden en in kleinere stukken. Vervolgens haal je voorzichtig de plak eruit en kun je de twee helften weer tegen elkaar aan schuiven.
Alle messen met een hardheid vanaf ongeveer 56-58° HRC (en natuurlijk alles daarboven) hebben een langdurige scherpte. We hebben het dan onder andere over de messen van Chroma, Diamant Sabatier, Global, Opinel en Robert Herder.
Bij 150 gasten kom je uit op een taart met 5 lagen.
Er zitten 316 kilocalorieën in 1 punt (100 gram) taart, overig. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'taart, overig'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.