Een geoefende hand doet ongeveer een uur over het pellen van een kilo grijze garnalen en houdt dan 300 gram over.
Dagelijks pellen 25 werknemers van 8 tot 17 uur 150 kilo. Dat is per persoon zo'n 900 garnalen per uur of vier per minuut.
Het wereldkampioenschap ging door in het Franse Leffrinkhoeke, nabij Duinkerke. Vorig jaar slaagde de kleuterleidster erin om 112 gram grijze garnalen te pellen in 10 minuten. Hoeveel gram ze dit jaar kon pellen, is nog niet geweten. Haar talent om garnalen te pellen, is een gevolg van haar kindertijd.
Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 garnalen over. Van de pellen maak je de geurigste bisques en sauzen. Er wordt het hele jaar door op garnaal gevist, maar het hoogseizoen is ongetwijfeld de nazomer tot november.
Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 gram gepelde garnalen over. En van de garnaalpellen maak je de geurigste bisques en heerlijkste sauzen.
16 tot 20 stuks in een kilo. Netto uitlekgewicht is ca. 800 gram. Mooie rauw gepelde garnalen, kant en klaar.
Hollandse garnalen: 40-80 gram per persoon
Wanneer je ongepelde Hollandse garnalen als finger food wilt serveren (doen!) bij het aperitief, mag je rekenen op ongeveer 40-80 gram per persoon.
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan het darmkanaal ziekteverwekkers bevatten zoals Listeria of Vibrio, maar die worden gedood als je de garnalen kookt. Het kan de smaak beïnvloeden, maar ziek worden van een garnaal waarbij de darm niet is verwijderd, is zeer onwaarschijnlijk.
Wout Bru: "een ongepelde garnaal weegt tussen 3 en 4 gram; een gepelde net geen 1 gram".
Neem met twee vingers van één hand de garnaal bij z'n kopje en met twee vingers van je andere hand het lijfje. Druk nu zachtjes met alle vingers. Draai de garnaal een kwartslag ter hoogte van de derde schub zodat de schaal loskomt.
Garnalen kan je ook ongepeld eten
Het is niet de gewoonte, maar het kan. Wij pellen onze garnalen voor we ze eten, maar een deel van de Franse markt eet garnalen soms met pantser en al – alleen ontdaan van de kop. Deze garnalen zijn aan boord gekookt in zeewater waaraan extra keukenzout is toegevoegd.
De gemiddelde prijs voor een kilo garnalen komt hiermee op EUR 2,56.
Nederlandse garnalen uit de Noordzee en de Waddenzee gaan dus in vrachtwagens naar Marokko, om daar gepeld te worden voor iets meer dan één euro per uur. Dezelfde garnaal in Nederland laten pellen zou ongeveer tien keer zo duur zijn in arbeidskosten en dat zou de garnalenprijs meer dan verdubbelen.
De makkelijkste manier om gamba's te pellen, is gewoon met je handen. Buig de kop richting de staart en trek hem los. Buig nu de staart en trek hem ook los van de gamba. Vervolgens verwijder je de pootjes.
Garnalenpoep. In de garnaal zit het darmkanaal. Kleine garnaaltjes hebben een klein darmpje, dat valt niet zo op, maar grote garnalen hebben een flinke darm die behoorlijk gevuld kan zijn. Zelfs in dure restaurants komt het regelmatig voor dat de kok van je verwacht dat je garnalenpoep eet.
Bij gepelde garnalen horen er geen zwarte korreltjes op te zitten. De korreltjes zitten namelijk alleen tussen de achterpootjes en over de buik en bij het pellen haal je alles weg dus ook de pootjes.
Ontdooi de garnalen onder stromend water om ze snel te ontdooien. Leg de garnalen in een vergiet en leg ze onder stromend water. Terwijl het water stroomt, beweeg je de garnalen rond om het water op te nemen. Op deze manier duurt het meestal 5 tot 10 minuten om de garnalen te ontdooien.
Je laat de pan niet goed heet worden
Bak de garnalen 1-2 minuten per kant en beweeg de garnalen niet te veel. Laat gewoon liggen en keer halverwege om. Je garnaal is klaar als de binnenkant van het dikste gedeelte (het tegenovergestelde van de staart) niet meer doorzichtig is in het midden.
Hoeveel garnalen je per persoon opdient is afhankelijk van het soort en de grootte. Bij de grotere Argentijnse en roze garnalen zit je met 6 per persoon meestal wel goed. Reken bij Hollandse garnalen op ongeveer 40 tot 80 gram per persoon.
Rijg de garnalen of gamba's op satéprikkers per 3 of 4 (afhankelijk van hoe groot je stokjes en hoe groot de garnalen/ gamba's zijn). Doe deze in een diepe schaal of ruime bak en verdeel hierover de marinade.
Een populaire maatsoort is bijvoorbeeld de gepelde Black Tiger garnalen 26/30. Dit betekent dat 26 tot 30 bevroren garnalen in een Engelse pond van 454 gram gaan. Bij Vannamei garnalen gepeld 31/40 gaan weer 31 tot 40 garnalen in een Engelse pond.
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.