Verwachting WOZ-waarde in 2024 De Waarderingskamer verwacht dat de WOZ-waarde 2024 gemiddeld 2 tot 4% hoger uitkomt dan de waarde in 2023. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe hoger de belasting die je moet betalen. Begin 2024 ontvang je de nieuwe WOZ-opgave.
De WOZ-waarde stijgt in 2024
Ook in 2024 wordt een stijging van gemiddeld 2 % tot 4% verwacht door de Waarderingskamer. De Waarderingskamer ziet erop toe dat gemeente de Wet Waardering onroerende zaken (WOZ) goed uitvoert.
De gemeente mag zelf de tarieven bepalen
Het is nu voor het vijfde jaar op rij dat de WOZ (waardering onroerende zaken) meer dan 5 procent stijgt.
Tussen de waardepeildatum 1 januari 2021 en de waardepeildatum 1 januari 2022 is sprake van een landelijk gemiddelde stijging van de WOZ-woningwaarde met 17,0 %.
De WOZ-waarde wordt verplicht gebruikt voor de waardeopgave voor de erf- en schenkbelasting. Hoe hoger de waarde, hoe hoger dus het bedrag aan te betalen belasting.
De marktwaarde van de woning wordt door vele hypotheekverstrekkers bepaald op basis van de WOZ-waarde. Een hoge WOZ-waarde kan dus zorgen voor een lagere risicoklasse en daarmee een lagere renteopslag en dus uiteindelijk een lagere hypotheekrente.
Het komt veel voor dat in een straat verschillen zitten in de WOZ-waarden. Soms zijn deze verschillen te danken aan verschillen aan de woningen zelf. Zo kan de ene woning meer grond hebben, groter zijn, meer bijgebouwen hebben of een betere staat van onderhoud hebben.
Wat koopkracht betreft, is een lagere WOZ waarde gunstig: je betaalt minder erf- en schenkbelasting, onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting. Ook betaal je minder aan eigenwoningforfait. Als je je huis wil verkopen, is een hoge WOZ waarde weer voordeliger.
WOZ-waarde stijgt in 2023 gemiddeld met ruim 16%
Dit is een landelijk gemiddelde. Per woning wijkt de waardestijging af van dit landelijk gemiddelde. De waardestijging van een woning hangt af van verschillende factoren zoals de ligging, het type woning en de status van onderhoud. Ook zijn er regionale verschillen.
Gebruik WOZ-waarde voor belastingen
Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms de rioolheffing. De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing.
Verwachting WOZ-waarde in 2024
De Waarderingskamer verwacht dat de WOZ-waarde 2024 gemiddeld 2 tot 4% hoger uitkomt dan de waarde in 2023. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe hoger de belasting die je moet betalen. Begin 2024 ontvang je de nieuwe WOZ-opgave.
Gemeentelijke belastingen stijgen
De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) die u moet betalen, en ook hoeveel afvalstoffenheffing u betaalt. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting. Ook de watersysteemheffing wordt gebaseerd op de WOZ-waarde van uw woning.
Over belastingjaar 2021 geldt als eigenwoningforfait percentage 0,50% van de WOZ-waarde en komt het eigenwoningforfait dus iets lager uit, namelijk op € 2.140,-. Netto scheelt dat ongeveer 8 à 9 euro in de maand.
Als de nieuwbouwwoning is opgeleverd vóór de WOZ-toestandsdatum, dan is de WOZ-waarde de volledige waarde van de afgebouwde woning inclusief grond en verbouwingen. Vaak komt dit overeen met de prijs die u er zelf voor heeft betaald, als u de nieuwbouwwoning heeft gekocht op of rond de waardepeildatum.
Wat voor uw woning een eerlijke WOZ is, hangt sterk af van verschillende factoren. Als u de woning rond de peildatum van de WOZ gekocht heeft, zal de WOZ-waarde een jaar later hetzelfde zijn als de aanschafprijs van de woning. Dit geldt niet wanneer u de woning gedurende het jaar sterk vernieuwd heeft.
Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) door een taxatie.Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Dit is de waardepeildatum.
Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde onder andere om te bepalen hoeveel onroerendezaakbelasting (ozb) huizenbezitters moeten betalen. Een gemiddelde woning is dit jaar voor de belastingen 368.000 euro waard; een stijging van 17 procent ten opzichte van de 315.000 euro in 2022.
Verschillende zaken in de omgeving van de woning kunnen de WOZ-waarde verlagen wanneer deze afwijken van de getaxeerde woningen. Voorbeelden: drugstoerisme of coffeeshop, horeca, stank, spoorlijn, veehouderij, schoolplein en burenoverlast.
Als u een WOZ-waarde heeft ontvangen, dan kunt u het taxatieverslag online inzien door in te loggen met DigiD op Mijn.Overheid.nl of via de website van uw gemeente. Op het taxatieverslag staan de kenmerken van de eigen woning en enkele verkoopcijfers en kenmerken van relevante verkochte woningen.
Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
Vorig jaar stegen de huizenprijzen hard. Maar omdat de WOZ-waarde één jaar vertraging heeft, zie je dat nu pas terug in de WOZ-waardes. Zo kan je WOZ-waarde dit jaar (peildatum: 1 januari 2022) stijgen, terwijl de huizenprijzen dalen.
Als u dan bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde betaalt u bij elkaar misschien honderd euro minder belasting, maar het scheelt zo driehonderd euro op de hypotheekrente. Het is dan ook raadzaam om als woningeigenaar eerst even bij de bank te checken.
Het te behalen voordeel met een bezwaar WOZ
Ook daalt het eigenwoningforfait van 1890 naar 1680 euro. Bij een belastingdruk van 42 procent leidt dat tot een besparing van 88 euro op jaarbasis, bij een tarief van 52 procent is het voordeel 109 euro.
De WOZ-waarde is vaak een inschatting van de woningwaarde. Het is dus geen concrete woningwaarde, omdat er niet uitgebreid naar een woning wordt gekeken. Aan de hand van de WOZ-waarde kan de woningwaarde daarom niet direct bepaald worden. De taxatiewaarde ligt veel dichter bij de daadwerkelijke woningwaarde.
De WOZ-waarde heeft ook geen invloed op de verkoopwaarde. De verkoopwaarde wordt bepaald aan de hand van de staat van woning, de ligging, de sfeer en inrichting, concurrentie van andere woningen en een deel emotie. Een koper kan door gevoel meer geld voor een woning bieden dan de taxateur voorzien had.