150 gram vlees. 75 gram vis. 200 gram groente of salade. 75 gram fruit (salade)
Gemiddeld eet een persoon tijdens een BBQ tussen de 150 en 200 gram salade. Let er op dat u de salade niet als eerst op tafel zet. Uw gasten gaan zich dan eerst tegoed doen aan de salade om vervolgens minder BBQ vlees te eten.
Hoeveel sla per persoon hangt af van wat voor salade je maakt. Voor een maaltijdsalade reken je tussen de 100-150 gram per persoon. Voor een bijgerecht is dat wellicht minder afhankelijk van de grootte van je hoofdgerecht.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon.
Bij een BBQ organiseren voor 40 personen kom je dan uit op: 16 tot 20kg vlees en vis. 10kg salades.
Per persoon krijgt u ongeveer 150 gram salade.
Reken ongeveer 100 tot 150 gram sla per persoon.
Hoeveelheden. Een standaardportie vlees komt overeen met zo'n 150 gram. Voor vis is dat 200 gram. Ook van groenten en fruit (samengerekend) voorzie je best zo'n 200 gram per persoon.
Een gemiddeld persoon eet tijdens een BBQ ongeveer 550 gram. Dat klinkt veel, maar dit is inclusief stokbrood, salades en sauzen. Dit betekent dan ook dat je vaak genoeg hebt aan 400 gram vlees per persoon.
Klassieke sauzen zoals ketchup, barbecuesaus en mayonaise horen op tafel bij een barbecue. Maak ook eens andere sauzen, zoals paprikamayonaise, snelle chilisaus en satésaus. Houd je van pittig? Dan is sriracha of harissa zeker iets voor jou.
Voor een buffet rekenen wij altijd circa 500 gram (warm) eten per persoon. Dit aangevuld met 250 gram salade en dan nog stokbroden en ander lekkers eventueel.
Bij een goede barbecue horen natuurlijk ook een stukje brood, vers gesneden groenten en heerlijke salades. Reken op zo'n 100 gram bijgerechten per persoon.
Maar over het algemeen kunnen we wel een richtlijn aangeven. Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon. Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. Dit komt neer op 4 á 5 stukken vlees per persoon.
Wanneer je met 4 personen barbecuet zou je dus kunnen rekenen op 700 gram vlees, 500 gram vis, 400 gram vega, 600 gram salade en 2 stokbroden. Eventueel kun je nog wat fruit of ijs toevoegen als toetje.
Onderstaand lijstje helpt je op weg. Groenten: zo'n 100 tot 200 gram per persoon (bv. 1 tomaat, 1 geraspte wortel, beetje sla,…) Brood, pastasalade en/of aardappelen: een half stokbrood, 150 gram pastasalade of 2 tot 3 gemiddelde aardappelen.
Veelgestelde vragen over gourmet groenten
Reken op ongeveer 150 à 200 gram groenten per persoon. Hoeveel groenten bij het gourmetten iemand precies eet, hangt natuurlijk af van persoonlijke voorkeuren. Maar met deze richtlijn heb je zeker genoeg gourmet-groenten.
Denk aan huzarensalade, aardappelsalade of zalm- of rundvleessalade. Varieer met wat rauwkost of een lekkere pastasalade. Houd voor een salade ongeveer 200 gram per persoon aan.
Nu je meer weet over de verschillende soorten vlees, is het makkelijker om in te schatten hoeveel je per persoon moet kopen. Het verlossende antwoord is, hou rekening met 200 en 250 gram aan vlees per persoon wat je moet kopen. Wij rekenen altijd met 800 gram minus 250 gram vlees per persoon voor een hele maaltijd.
Reken zo'n 400 gram BBQ-vlees per persoon. Als er ook vis de BBQ opgaat of als er veel bijgerechten zijn, pas de hoeveelheid BBQ-vlees per persoon dan naar beneden aan.
250 gram koude schotel per persoon.
1/3 stokbrood per persoon is voldoende.
Reken dan op ongeveer 200 gram aardappelsalade per persoon.
Hoeveelheden lopen uiteen van 250 tot 500 gram p.p. Uiteindelijk heeft de juiste hoeveelheid vleeswaren alles te maken met het type eter en met de andere etenswaren die je ernaast hebt. Een kind zal bijvoorbeeld een stuk minder eten dan een volwassene.