De hoogte van de fooi is daarnaast een persoonlijke keuze. In het geval van taxi's schrijft men op de Tip Advisor dat het in Spanje normaal is om 10% bovenop de te betalen ritprijs te betalen en zelfs iets extra indien de chauffeur helpt met de koffers.
“Fooi geven is gebruikelijk in Spanje: het bedrag naar boven afronden, een paar eurocenten achterlaten of een fooi van 5-10% geven, alles is mogelijk. Locals geven fooi vooral wanneer ze tevreden zijn met het eten en de service.
Als je besluit dat je een goede taxiservice krijgen en wilt een fooi geven, zorg ervoor om 10% of meer te betalen. Een kleiner bedrag geven is het niet waard. Sterker nog, als het op centenwerk uitkomt, kun je beter helemaal geen fooi geven.
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi. Dat wordt als vernederend ervaren", aldus Van Leggelo. Verenigde Staten: 15 tot 20 procent.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Volgens Lindner is het goed om de vuistregel aan te houden dat je 10 procent fooi geeft als het goed was. Maar in Nederland zegt Lindner dat je het ook prima kunt maken om geen fooi te geven. "Het is echt een extraatje", zegt hij.
Spanje: 1 a 2 euro per dag voor het kamermeisje. Roomservice 1 euro en kofferdragers 1 euro per koffer. Frankrijk: 1 a 2 euro per dag voor het kamermeisje. Roomservice 1 euro.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Op Gran Canaria is in de meeste restaurants is het bedieningsgeld officieel bij de prijs inbegrepen maar een geste van waardering wordt natuurlijk wel op prijs gesteld. Als je tevreden bent kun je het wisselgeld op tafel laten liggen of 5-10% van het totaalbedrag geven.
Geef voor een goede dienstverlening een fooi door het wisselgeld te laten liggen of het bedrag af te ronden. Een fooi van 5-10% is gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
In het ene land moet je 20 procent extra geven na een lekker etentje, in het andere land rond je slechts een paar cent naar boven af. In Europa zijn we niet zo gewend aan grote fooien, maar in de Verenigde Staten zou barpersoneel niet rondkomen zonder het extra geld.
Op Tenerife is het niet onbeleefd om geen fooi te geven, maar het wordt wel gezien als een normale vrijwillige beloning voor een goede service. Normaal is om in een bar of restaurant, afhankelijk van de rekening, ergens tussen de vijf en tien procent fooi achter te laten.
Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner. In (massa)toeristische gebieden hanteren restaurants vaak een doorlopende keuken en kun je de hele dag door aanschuiven om te eten, maar vaak zijn dit niet de authentieke adresjes waar de locals graag komen.
In Spanje werd later, op 28 december 1992 en op advies van Europa, de Spaanse btw of iva (impuesto sobre el valor añadido) ingevoerd. Op Tenerife betaal je geen belasting op de toegevoegde waarde, hier wordt IGIC (impuesto general indirecto canario) of gewoon een Canarische taks.
In Barcelona is een fooi van 5 tot 10% gebruikelijk. Let wel op, indien er 'Servicio' op de bon vermeldt staat is de fooi wel al inclusief. Bij een lunchmenu of alleen een drankje is een fooi niet nodig.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
Een fooi is in Portugal en op de Azoren, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. In restaurants is het gebruikelijk om een fooi te geven. De fooi is ongeveer 5 à 10 procent van het te betalen bedrag.
Waarom is fooi geven in Japan onbeleefd? De reden waarom fooi geven in Japan als onbeleefd kan worden gezien is dat ze veel meer waarde hechten aan waardigheid en respect dan aan fooi geven. De Japanners geloven dat je al betaalt voor een goede service, dus is het niet nodig extra te betalen door fooi te geven.
De laagste bruto maandsalarissen zijn te vinden in de thuiszorg- en schoonmaaksector met 997,30 euro gevolgd door de horeca met 1.119,50 euro, landbouw en visserij met 1.373,60 euro, administratieve werkzaamheden met 1.423,00 euro en andere diensten met 1.493,30 gevolgd door artiesten etc.
Werkgever mag nooit fooi inhouden
Er bestaan ook geen wettelijke bepalingen. Wel zijn er uitspraken vanuit de Hoge Raad (rechtbank), de zogeheten jurisprudentie, die vaststellen dat de fooien die ontvangen worden door medewerkers, ook aan de medewerkers toebehoren.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Er bestaan geen wettelijke bepalingen omtrent fooien, zegt FNV Horeca, behalve de bepaling dat fooien die door het personeel worden ontvangen ook aan de medewerkers toebehoren. De werkgever mag dus nooit fooi inhouden.
Indien de verhuizing uw verwachtingen overtreft en zelfs beter verloopt dan naar wens, is het mogelijk het verhuisteam te belonen naar behoren. Als richtlijn ontvangt een vriendelijke en behulpzame verhuizer tussen de € 5,00 à € 50,00 aan fooi per persoon.
Is het de bedoeling om fooi te geven aan de bezorger? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Gratis bezorging is en blijft gratis bezorging, dus onze bezorgers rekenen nergens op. Mocht je toch vinden dat hij of zij een extraatje verdient, dan ben je natuurlijk vrij om iets te geven.