Fooien. Het salaris van het bedienend personeel en andere mensen die in de toeristische sector werkzaam zijn ligt in de regel niet zo hoog. Een fooi is daarom meer dan welkom. Reken je af na een etentje of een drankje, laat dan ongeveer tien procent achter op tafel.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
Toch is het wel gebruikelijk om fooi te geven als blijk van waardering en goede service. In de meeste hotelrekeningen zijn de servicekosten van 10-12% inbegrepen. Mochten de servicekosten niet in de restaurantrekening inbegrepen zijn, dan is een fooi van 10-15% gebruikelijk.
Fooi een enorme belediging
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Nee, het geven van fooi is niet verplicht. Als je niet tevreden bent over de service, kun je ervoor kiezen om geen extraatje te geven. Maar als je wel tevreden bent, is het geven van fooi een mooie manier om het personeel te bedanken.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
In de horeca is het gebruikelijk om 10 procent fooi te geven. "Maar het moet niet, het is een gevoelskwestie. Vind je bijvoorbeeld de service niet oke, dan zou ik het niet doen. En op sommige plekken tip je minder snel, zoals in een snackbar.
Vooropgesteld: fooi geven is niet verplicht omdat we in Nederland een goed minimumloon hebben, zegt Anne-Marie van Leggelo, etiquette-expert en directeur van Het Etiquette Bureau. De algemeen bekende vuistregel is om in restaurants tussen de 5 en 10 procent op de rekening te geven. Maar dat is geen ijzeren wet.
Maak daarom tijdens je verblijf duidelijk dat geld bedoeld is als fooi door er een bedankbriefje bij te leggen. Je kunt ook een fooi achterlaten als je de kamer verlaat. Leg het geld dan zichtbaar onder het kussen of op tafel.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Als je tevreden bent met je kapper, laat het hem dan weten met een royale fooi van 20-25%.
Het invoeren, verhandelen, gebruiken en in bezit hebben van verdovende middelen is verboden in Griekenland. Hoewel er op Rhodos best wel aan drugs te komen is, laat je deze mogelijkheid beter aan je voorbij gaan.
Toch is de bankpas of credit card een betaalmiddel in opkomst in Griekenland. Als je geld gaat opnemen bij een geldautomaat worden er in Griekenland kosten per transactie in rekening gebracht. De bedragen variëren van twee tot vier euro en is per bank verschillend (anno 2020).
In Griekenland betalen ze net zoals in Nederland met de euro. Hoewel het betalen in Nederland met een bankpas als betaalmiddel heel normaal is, betalen veel Grieken nog contant met bankbiljetten en muntgeld.
Afronden is één ding, maar als je je waardering tonen wil, dan moet je toch overwegen om minstens 5 procent tip achter te laten. Voor de echt tevredenen: 10 procent is helemaal fraai.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
Fooi als belediging
Aan het AD vertelt hij het volgende: “Daar is een fooi geven bijna een belediging voor het personeel. Ze zien het als een eer om hun werk goed te doen en daarom wordt fooi niet gewaardeerd, want dat zou bijna betekenen dat ze hun werk niet goed doen.”
Volgens Lindner is het goed om de vuistregel aan te houden dat je 10 procent fooi geeft als het goed was. Maar in Nederland zegt Lindner dat je het ook prima kunt maken om geen fooi te geven. "Het is echt een extraatje", zegt hij.
Onderling afspraken maken voorkomt conflicten. In de horeca is het gebruikelijk dat gasten fooi geven. Een fooi is een extra betaling als beloning voor de kwaliteit van de service. FNV Horeca vindt dat fooien bedoeld zijn voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd óf heeft meegewerkt aan het product.
In Mallorca is het niet gebruikelijk om het wisselgeld als fooi te geven, zoals in Nederland. Men verwacht 5 tot 15% fooi.
Doorgaans is 10% de veiligste keuze. En in o.m. Duitsland, België, Scandinavië en Spanje ben je al met 5% even goede vrienden.